Rijeka je dobila fascinantni mural koji najavljuje festival street arta

Rijeka je dobila fascinantni mural koji
najavljuje festival street arta

Rijeku ove godine krasi titula Europske prijestolnice kulture, a uz brojne performanse i izložbe, grad je dobio i novi, fascinantni mural. Riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su zapadno pročelje zgrade IVEX-a velikim muralom na više od 200 četvornih metara.

Originalni mural pod imenom Poznato mjesto/A Familiar Place ujedno najavljuje i veliki Međunarodni festival murala, grafita i street arta u sklopu programa Slatko i slano, jednog od sedam programskih pravaca.

Međunarodni festival murala, grafita i street arta – Rijeka murala, održat će se od 12. do 19. srpnja na atraktivnim lokacijama i fasadama u Vodovodnoj i Ružićevoj ulici, a okuplja poznate europske, ali i domaće umjetnike. U mjesecima prije samog festivala uslijedit će nekoliko sličnih umjetničkih akcija u organizaciji riječkog MMSU-a, na lokacijama koje za sada ostaju u tajnosti.

Festival Rijeka murala uklapa se u ideju grada kao galerije na otvorenom, a na taj način umjetnici žele doprinijeti razvoju kulturno-umjetničke ponude Rijeke – Luke različitosti.

Ideja iza teme prvog murala na zgradi Ivexa temelji se, prema riječima autora, na odrednicama Luke različitosti – radu, vodi i migracijama.

Vladimir Tomić i Jadranka Lacković aktivna su umjetnička imena na našoj sceni. Tomić, poznat i kao MOSK, vješto pomiče granice stila vlastitog grafiterskog potpisa i svoj pseudonim pretvara u stilizirane, apstraktne riječke vedute, karakteristične za područje Delte i šireg centra Rijeke.

Jadranka Lacković, koja djeluje pod umjetničkim imenom Ojo Magico, realističnim ribama sugerira odnos grada i njegovih stanovnika kroz svakodnevne migracijske procese gradom koji teče. Sudjelovala je na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu, a suosnivačica je i Artmašine, kreativnog ateliera za neformalno učenje likovnih tehnika.

Foto: Igor Crnković/ Pilot media

Učitati još
Zatvori