Ljeto kao nekad: Kad ste zadnji put poslali razglednicu?
Ljeto kao nekad: Kad ste zadnji put poslali razglednicu?

Ljeto kao nekad: Kad ste zadnji put
poslali razglednicu?

Kad ste zadnji put poslali razglednicu i tko je bio sretnik koji je u sandučiću osim računa pronašao slatko iznenađenje? Mnogi od nas to i čine, no definitivno je takav način pozdrava s putovanja ili ljetovanja ostao u nekim davnim nostalgičnim danima. Razglednice su nekako bile i ostale podsjetnik na vremena kada bi dobre želje stale u tek nekoliko rečenica,a uspomena bi ostala trajnija nego recimo sms poruka. Danas ćemo se malo vratiti u retro vremena i tko zna možda vas nagovorimo da i vi pošaljete koju razglednicu i tako usrećite drage osobe.

Ljeto kao nekada

Umrljani sladoledom, pokušavamo objesiti mokre kupaće kostime i ručnike na sušenje, dok mama i baka u ljetnoj kuhinji pripremaju lagani ručak. S radija svira uhodana melodija lokalnih glazbenih izvođača, koju nadglasavaju jedino zrikavci uz šum mora u daljini jer nije se bilo “u prvom redu do mora”. No, tada to nije ni bilo bitno. Na more se stiglo na tjedan, možda i dva, starom cestom u uskuhanom autu dok su se na radiju izmjenjivale kasete čije pjesme pjevušimo i dan danas. Ljetovanja. Kako se od tada mnogo toga promijenilo, prije svega u našim glavama, tako i u društvu u cijelosti ljetovanja danas izgledaju bitno drugačije. Nekada je kupovanje i pisanje razglednica pa lizanje markica i stavljanje u sandučić pored trgovine definitivno bio važan dio cijelog itinerara. Danas objavom na društvenim mrežama, pozivima i porukama možemo svima i važnima i nevažnima pokazati kako se osjećamo, provodimo odmaramo. Nekada smo samo morali odabrati lijepu fotografiju mjesta u kojem se nalazimo i sve dojmove i želje skupiti u svega nekoliko redaka.

Razglednice kao nostalgija koja pokreće akciju

Ne kažem da je nekada prije bilo bolje nego danas, iako je to standardni dodatak nostalgiji, ali vraćalo nas je na neke prvotne postavke. Sažeti dobre želje i pozdrave u svega nekoliko riječi na razglednice čini nam se ponekad mnogo teže nego li snimiti fotografiju. No riječi ipak mogu napraviti velike akcije i ponekad ih je dovoljno malo da bi učinile puno. Razglednica s mora ili putovanja koja stigne u poštanski sandučić (danas čak i puno brže nego prije) razveselit će svakoga tko ujutro prije posla otvori sandučić. Jer budimo realni što nas drugo osim računa u sandučićima može dočekati, tako da je ovo savršen recept za izmamiti osmijeh na lice dragim osobama. Pogotovo onima, našim starijim članovima obitelji koje će takva gesta vratiti u mladost i neke davne možda zaboravljene trenutke, a znamo da je najčešće sve u njima.

Foto: Unsplash, Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori