Upoznajte Prostor – kreativni hub koji priča prekrasnu priču
Upoznajte Prostor – kreativni hub koji priča prekrasnu priču

Upoznajte Prostor – kreativni hub
koji priča prekrasnu priču

Otkrili smo neobično mjesto, koje je toliko jednostavno, a koje toliko puno priča. Oduševljenje otkrivenim nismo mogli sakriti pa smo vam što prije odlučili predstaviti kreativni hub Prostor. Sjajna ideja smjestila se u starom splitskom kvartu Spinut i to u kultnoj stambenoj zgradi poznatoj pod nazivom „Kineski zid“, u Plančićevoj ulici.

Kreativni hub Prostor – mala zajednica velikih kreativaca

Iako nisu otvoreni jučer, već postoje nešto više od godinu dana, možemo reći da se radi o relativnom mladom mjestu. Svoj su prvi rođendan proslavili u srpnju, a iako su počeli djelovati u jeku pandemije, ljudi su prepoznali kvalitetu Prostora i već stvorili jednu čvrstu malu zajednicu kreativaca. Iza ovog projekta stoji neprofitna organizacija Culture Hub Croatia na čelu s tri dame – Marinom Batinić, Jasminom Šarić i Kristinom Tešijom.

Sve tri završile su Filozofski fakultet u Splitu te stekle znanja iz tri različita područja – kulturnu baštinu, suvremenu umjetnost te komunikaciju i medije. Dugo su gradile partnerstva, ostvarivale poznanstva i učile od drugih. Kako same kažu, trebalo je proći nekoliko godina osluškivanja potreba i gradnje zajednice na orgnaski način. Često “igranje” s neizvjesnošću, riskiranje bez obzira na ishod i sve to s namjerom da nastave s njihovom misijom – biti neovisni, kreativni, uvijek radoznali, različiti, često čudni, ali uvjereni da su na dobrom putu. Ta misija, kažu, nije nikada do kraja postignuta, nego je sastavni dio njihovog puta i namjere da sa zajednicom stvore nešto značajno.

Prostor je napravljen principom stvaranja mjesta. Mjesta s vizijom koje je oblikovala zajednica. Kada su krenule u ovaj projekt nisu imale velikih novčanih sredstava pa je prostor uređen vrlo jednostavno. U njemu se najvećim dijelom nalaze donirane stvari kao što su stolice i ormari koje su sami restaurirali i napravili prostor koji zrači skandinavskim duhom. S obzirom da su donacije njihov najveći izvor za održavanje sustava, na njihovim stranicama postoji i popis stvari koje im još uvijek nedostaju pa pozivaju sve one koji žele sudjelovati u kreiranju Prostora da se odazovu i naprave lijepo djelo. Vrijedan rad prepoznali su i drugi pa Prostor tako podržavaju Ministarstvo kulture i medija, Zaklada Kultura nova i Grad Split.

U Prostoru vježbajte yogu, izrađujete keramiku i puno više

A sigurno se pitate što možete sve možete iskusiti u ovom kreativnom hub-u? Možemo reći da za svakoga ima ponešto. Ako ste ljubitelji meditacije i crtanja ovdje možete doći na meditativne radionice crtanja. Tu su i čitalačke grupe i tečaji keramike na kojima se izrađuju zanimljive stvari. Tečajevi yoge također se organiziraju, a moramo vam kazati kako ni djeca nisu zanemarena. U Prostoru organiziraju radionice modeliranja za djecu koja izrađuju figurice od mase za modeliranje Jumping Clay. Izložbe ovdje nisu rijetkost te konstantno gostuju mladi umjetnici. Trenutno je u tijeku izložba Ines Borovac po nazivu „Collo“ koja traje do 16. rujna.

Pop-up shop – mali dućan s velikim pričama

Svrha njihovog pop-up shopa je promocija malih poduzetnika, domaćih i stranih, koji nisu dovoljno zastupljeni na tržištu. Svaki proizvod koji se tamo nalazi ima svoju posebnu priču pa je upravo zato ovo mali dućan s velikim pričama. Do sada su organizirana tri ovakva događaja, a zanimljiva je stvar da žele pružiti priliku da se proizvod isproba prije kupnje. To je moguće putem radionica, demonstracija i direktne interakcije s kreatorima u određenim terminima, u periodu dok je pop-up shop otvoren. Kako bi Prostor rastao, 30 % ukupnog iznosa prodanih artikala ide za razvijanje creative hub-a. Umjetnike možete upoznati na njihovim web stranicama gdje se nalaze sve detaljnije informacije.

Knjižnica stvari i hostel za vaše biljke

To nije sve jer tu je i knjižnica stvari. Cilj ovog dijela Prostora je dijeljenje, prenamjena, ponovno korištenje i razmišljanje o okolišu smanjenjem potrošnje. Tamo možete pronaći različite predmete, alate i materijale koji se mogu posuditi. Svi su pozvani dati svoj doprinos knjižnici i posuđivati iz nje u zamjenu za donaciju ili alat.

Sigurni smo da u svom domu posjedujete biljke koje zahtijevaju brigu i zalijevanje. Nekad je to nemoguće kada otputujete i niste kod kuće, ali i za to su se pobrinuli u kreativnom hub-u. Njihov hostel za biljke rado će primiti vašu teglicu s biljkom i brinuti se o njoj dok ste vi odsutni.

Kako postati član Prostora?

U vrijeme digitalnih nomada i rada od kuće, Prostor je genijalno mjesto da bude vaš radni prostor, ali to nije bio glavni cilj prilikom njegovog pokretanja. Pravi cilj bio je sklapanje dubljih odnosa među članovima, a ne samo pružanje fizičkog prostora. Iz tog razloga se ovdje ne morate sramiti pristupiti nekome i stvoriti temelj za jedno lijepo prijateljstvo. Ili možda ljubav, tko zna.

Redovna članarina u iznosu od 200 kn mjesečno nudi vam korištenje Prostora kao radnog prostora. Uz to imat ćete pristup sobama za sastanke te moći koristiti njihov dnevni boravak i knjižnicu. Tu je još i sudjelovanje na organiziranim događajima, niže cijene za radionice koje se naplaćuju, organizacija vlastitog događaja jednom mjesečno te podrška i mentorstvo za one željne pokretanja različitih projekata. Ako ste umjetnici možete imati pristup otvorenom studiju u ovisnosti o raspoloživosti.

Osim redovnog članstva postoji i ono za suradnike. Ukoliko ste željni doprinositi svojim vremenom, kreativnošću i vještinama, dobrodošli ste u Prostor. Volonteri i stažisti koji žele steći vještine u određenom području kulture i kreative su uvijek dobrodošli. Uvijek možete i samo donirati kako bi ova kreativna zajenica rasla pa tako za donacije iznad 50 kn dobivate njihovu platnenu torbu. Za kraj jedino što vam još možemo reći je da navratite do „Kineskog zida“ i otkrijete sami atmosferu koju jedan ovakav Prostor (s velikim P!) pruža.

Foto: CHC Prostor, Instagram (@culturehubcroatia)

Učitati još
Zatvori