Projekt Ilica: Q’Art: „Postavljanje crvenih križeva na Ilici“ umjetnička je instalacija Aleksandra Battiste Ilića

Projekt Ilica: Q’Art: „Postavljanje crvenih križeva na Ilici“ umjetnička je instalacija Aleksandra Battiste Ilića

Novo rujansko izdanje Projekt Ilica: Q’Art održat će se kroz dva dana 12. rujna u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, a 13. rujna na samoj Ilici. Ususret rujanskom izdanju jučer je na šest lokacija u gradu krenulo postavljanje umjetničke instalacije, platnenih crvenih križeva Aleksandra Battiste Ilića.

„Postavljanje crvenih križeva na Ilici“

Umjetnik će na šest lokacija ranjenog centra Zagreba postaviti šest platnenih crvenih križeva sve kako bi motivirao građane na promišljanje o dubini i razmjerima krize. Cilj je i potaknuti na aktivaciju u smjeru zajedničkih napora za „izlječenje“ i novi, bolji početak za grad na svim razinama. Zagreb je ranjeni grad, a umjetnička akcija „Postavljanje crvenih križeva na Ilici“, čiji je autor umjetnik Aleksandar Battista Ilić, želi naglasiti razmjere te ranjenosti i trauma građana. Šest crvenih platnenih križeva dimenzija 5×5 metara na pročeljima i zabatima zgrada na Ilici i Britanskom trgu poticat će građane na promišljanje sve do 13.rujna. Pred nama je raskrsnica prema budućnosti koju sami moramo odabrati. Želimo li da stara jezgra – srce grada, bude samo kulisa ili želimo da bude puna života? To je pitanje koje autor želi da si postavi svaki građanin Zagreba.

https://www.instagram.com/p/CEpcYT2JrZ6/

Projekt Ilica: Q’Art

Zagreb će pamtiti ovu 2020. godinu. Nažalost, ne po dobru. Uz zdravstvene, ali i još dublje društvene i ekonomske posljedice koje će ostaviti pandemija korona virusa, teške materijalne i duhovne posljedice na grad ostavio je i razoran potres te na kraju snažna poplava. Ova umjetnička akcija je dio Projekta Ilica: Q’Art koji se još od 2000. godine bavi upravo tom tematikom, osvještavajući građane o zapuštenosti samog srca grada. Projekt se vodi načelom uključivosti pa okuplja cijelu zajednicu oko središnje zagrebačke ulice Ilice kroz dinamiku Community Arta – umjetnosti zajednice.

O autoru

Aleksandar Battista Ilić pokretač je Projekta Ilica: Q’Art zajedno s Ivanom Nikolić Popović. Battista Ilić cijenjeni je međunarodni suvremeni umjetnik. Izlagao je u najznačajnijim muzejima širom svijeta poput MoMA-e u New Yorku. Bavi se kolektivnim oblicima umjetnosti, Community Art-om, performansom, multidisciplinarnim projektima. Donedavno je bio dekan Akademije Likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori