Izložba koja donosi novi, suvremeni pogled na opus Ivana Meštrovića

Izložba koja donosi novi, suvremeni
pogled na opus Ivana Meštrovića

Program MEŠTART započet je 2009. godine u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a cilj mu je aktualiziranje i novo čitanje opusa Ivana Meštrovića kroz suvremene umjetničke izričaje. 

Istraživanje Ivane Tkalčić razmatra alternativni pogled i način čitanja Meštrovićeva djela unutar ere visokooptimiziranih petlji interakcije, botova, automatski generiranih sadržaja i sve-pametnije umjetne inteligencije. Nešto se temeljno mijenja u svijetu slika i krajoliku viđenja. Nalazimo se na točki – vjerojatno smo je već prošli – gdje je većina slika („images“) stvorena za strojeve od strojeva. U ovom novom dobu robotske oči i algoritamsko viđenje su pravilo, a pogled (percepcija) kroz ljudske oči postaje sve više iznimka.  

Autoričina intervencija u nekadašnjem životnom i radnom prostoru Ivana Meštrovića prikazuje njegova djela kroz „doživljaj“ umjetne inteligencije. Skulpture koje su do sada bile analizirane alatima povijesti umjetnosti, i koje su bile stavljane u kompleksan kontekst određenog prostora, razdoblja, umjetnikovih suvremenika i nasljednika, i naposljetku samoga promatrača, sa svim njegovim posebnostima, sada su suočene s naizgled simplificiranim i rigoroznim sustavom strojnoga učenja i umjetne inteligencije. Rezultati su na vizualnoj i značenjskoj razini iznenađujući. Oni potiču revalorizaciju i uspoređivanje supostojećih starih i novih načina čitanja i prepoznavanja umjetnosti, kao i stvarnosti koju živimo.  

U istraživanju su korišteni open source alati i platforme kao što su Microsoft (Azure), Google (Google cloud), Clarifai, Betaface, YOLO te GAN (Generative adversarial network) model. 

MEŠTART: Ivana Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) I
Atelijer Meštrović, Zagreb
20. studenoga 2019. – 2. veljače 2020. 

MEŠTART: Ivana Tkalčić – A(rtificial) I(ntelligence) II 
Galerija Meštrović, Split
19. prosinca 2019. – 2. veljače 2020.

AUTORICA IZLOŽBI: Ivana Tkalčić

AUTORICA PROJEKTA, KUSTOSICA IZLOŽBI : Barbara Vujanović, viša kustosica Atelijera Meštrović

Foto: PR

Učitati još
Zatvori