Prag, Skopje, Venecija, Lisabon i Istanbul – objedinjeni u crno-bijeloj izložbi “Gradovi”

Prag, Skopje, Venecija, Lisabon i Istanbul – objedinjeni u crno-bijeloj izložbi “Gradovi”

Do 9.ožujka u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi možete pogledati skupnu izložbu “Gradovi” autora različitih profila, senzibiliteta i interesa u području fotografije.

Svaki autor predstavlja se kroz 5 odabranih radova u tehnici crno-bijele fotografije. Preko motiva koje autori biraju u pojedinom gradu kojeg su posjetili oni uspostavljaju osobni odnos prema istom. Odnos koji se gradi na istraživanju, znatiželji, uspostavljanju ravnoteže, traganju za začudnim i jedinstvenim, promatranju suživota, razbijanju predrasuda, spontanosti trenutka, prepuštanju i kontroli paralelno. Ovdje se ne radi o fotografijama koje olako otkrivaju lokaciju snimanja, već o onima koje imaju predispoziciju gradnje identiteta pojedinog grada i to u jednoj bezvremenskoj liniji.

GRADOVI – BESMRTNA TEMA

U vremenu u kojem je fotografija medij dostupan širokoj populaciji te kulturološki medij svakodnevice, veliki je izazov iznova pristupiti jednoj besmrtnoj temi poput teme grada te pri tom pokazati zrelost i svježinu pristupa. Tehnika crno-bijele fotografije i isključivo prirodno osvjetljenje koje autori koriste omogućava postepenu gradnju tona, analizu motiva kroz svjetlo i sjenu, pažljivo kadriranje, izvješteno u kompoziciji i ritmu čak i u onom uzastopnom, nasumičnom. Savjet ISO-a uvrstio je ovu izložbu u svoj godišnji program, osim zbog umjetničke kvalitete radova, radi obrazovne komponente, one mentora i učenika, ovdje specifične u svojoj ustrajnosti, kontinuiranosti i ljubavi prema mediju.

Autori su okupljenih ovdje većinom kao polaznici internacionalnih fotoradionica u protekle 3 godine pod mentorstvom fotografa Stanka Abadžića, a tema kojom se predstavljaju je bilježenje gradova, Praga, Skopja, Lisabona, Venecije i kao posljednjeg Istanbula u kojem je ostvarena suradnja s turskim fotografom Timurtaşom Onanom. Svaki autor predstavlja se kroz 5 odabranih radova u tehnici crno-bijele fotografije.

Foto: Goran Pavletić, Zoran Kolarić

Učitati još
Zatvori