Prisjetile smo se umjetničkih djela koja su nam davala nadu nakon razornog potresa u Zagrebu

Prisjetile smo se umjetničkih djela koja su nam davala nadu nakon razornog potresa u Zagrebu

Prije godinu dana Zagreb je pogodio razoran potres koji je na svima nama ostavio duboke posljedice. U jeku pandemije, to je hladno jutro jedna djevojčica izgubila život, a mnogi su Zagrepčani ostali bez domova. U teškim vremenima za sve, brojni su umjetnici svojim radom odali počast Zagrebu, a mi smo ovdje na jednom mjestu okupili neke koji su nam bili prava utjeha u tom stresnom periodu.

Luka Vucić – Usamljeni divovi

Usamljeni divovi koncept su koji ste mogli primijetiti na društvenim mrežama u, malo je reći, turbulentnoj godini iza nas. Iza svega stoji umjetnik Luka Vucić, koji je svoju emociju htio prenijeti dalje, a neko je vrijeme tražio idealan način kako da ju ispolji. Usamljeni divovi predstavljaju stanje u kojem smo se tada svi nalazili, iako smo bili odvojeni. Nekad je to stanje tjeskobe, nekad nemoći, nekad samoće, rekao nam je Luka. Posebna ilustracija koja nas je dirnula nastala je kao posveta djevojčici preminuloj u zagrebačkom potresu.

Ana Šesto – Potresna Zagrebalica

Kad su 2016. Silvija i Ana Šesto objavile knjigu „Zagrebalica“ nisu ni slutile da će skoro četiri godine kasnije, nastavak Zagrebalice nositi naslov „Potresna Zagrebalica“. Zbirka kroz kratke priče i crtice iz zagrebačke svakodnevice donosi i poetizirana autoričina sjećanja vezana uz Zagreb, sjećanja na prošla i izgubljena vremena, sjećanja na lokacije i ljude. Ana Šesto je zbirku opremila autorskim fotografijama Zagreba. U „Potresnoj Zagrebalici“ Ana Šesto je fotografski zabilježila stradanja Zagreba u potresu 22. ožujka 2020. te poststradalničko razdoblje koje u kontinuitetu i dalje traje. U očekivanju izdanja knjige „Potresne Zagrebalice“ otvorena je i izložba fotografija koja se održava u knjižnici Kustošija, do 26.travnja.

Foto: Ana Šesto

Vuneno srce u Zagrebu

Najvećim simbolom potresa postalo je vuneno srce u Zagrebu na jednoj fasadi. Izradila ga je umjetnica Ivona koja djeluje kao Voona.design. Poruka koju srce šalje da će grad zacijeliti i obnoviti se, postala je simbol nade i obnove ovoga grada.

Lanas duckass

Lana Hudina diplomirana je produkt dizajnerica koja stoji iza brenda Lana’s DuckAss. Njezine ilustracije možete pronaći na raznim predmetima, od odjeće do lončića, a s vremenom je svoju ljubav prema crtanju iz hobija pretvorila u pravi mali obiteljski posao. Zagreb je čest motiv njezinih ilustracija pa mu je tako posvetila jednu nakon potresa.

Issa Arts

Isa Živanović umjetnica je koja se često referira na svakodnevne situacije, a njezine ilustracije volimo upravo zbog njezinog iskrenog i neposrednog izričaja. Godina iza nas koja bila traumatična na nekoliko različitih razina može biti lakše podnošljiva uz dozu humora i lijepih poruka kojima odišu radovi ove umjetnice.

Sarajevo dalo podršku Zagrebu ilustracijom

Potresom pogođeni Zagreb dobio je podršku i od grada Sarajeva, i to u obliku ilustracije umjetnika Midhata Kapetanovića. Na ovoj ilustraciji Zagi i Vučko zajedno nastavljaju dalje, dok Vučko pomaže onemoćalom Zagiju. “Napravljeno je od srca da malo pružimo podršku jedni drugima u ovim teškim danima”, rekao je Midhat, dodavši da sarajevsko srce kuca za Zagreb.

Pjesma za Zagreb

Na inicijativu programskog Odjela Glazbenih sadržaja HTV-a, ostvarena je suradnja s glazbenim producentom Antom Gelom koji je pripremio novi aranžman svima dobro poznate pjesme Jadranka Črnka „Zagrebačkim ulicama“, skladane točno prije 40 godina (1980.). Pjesmi za Zagreb odazvali su se brojni poznati Zagrepčanci – glumci, glazbenici, a ovdje ju možete poslušati.

Remi – Pismo

Remi iz Elementala objavila je tada i pjesmu “Pismo” na svojim društvenim mrežama uz poruku: Jučer nije bio dobar dan i nadam se da se takvi više neće ponoviti. Želim vam svima poručiti da budete dobro i da budete zdravo.

Foto: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori