Na Dolcu nas je jutros dočekala velika instalacija s kojom se čak možete zaogrnuti
Na Dolcu nas je jutros dočekala velika instalacija s kojom se čak možete zaogrnuti

Na Dolcu nas je jutros dočekala velika instalacija s kojom se čak možete zaogrnuti

Ako u sljedećih desetak dana prošetate centrom Zagreba, na njegovim ćete ulicama pronaći brojna umjetnička iznenađenja. Naime, danas, 21. kolovoza počinje OKOLO // around, projekt posvećen umjetnosti u javnom prostoru i umjetničkom istraživanju, koji svake godine okuplja umjetnike iz raznih sfera i na ulicama grada prikazuje njihov rad. Prva prostorna instalacija koja nam je zapela za oko jer osvaja veličinom, uzorkom i koloritom nalazi se kod stepenica za zagrebački Dolac. Njen je autor modni dizajner Damir Begović, a nosi naziv Ponjava. 

Damir Begović_Ponjava

Narodni grafit

‘Nakon intenzivnog rada, iskrojenih i sašivenih preko 600 kvadrata, 300 metara trakica s gombicama, 50 metara vatelina i isto toliko tkanine, radnih smjena od 13 sati u prosjeku, litara i litara znoja i Oliverovih playlista možete vidjeti moju ljetnu pokoru’, napisao je Damir Begović na svom Instagram profilu i tako predstavio impresivnu tekstilnu instalaciju.

Ponjava je, naime, prostirka ručne izrade, koja se najčešće izrađuje od vune. Njezina je osnovna namjena pokrivanje kreveta, podova, drvenih škrinja, kočija… U hrvatskim krajevima ponjave su se najčešće izrađivale u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Izvezene motivima plodnosti, sreće i zaštite, prekrivale su krevete mladenaca u prvoj bračnoj noći i bile neizostavan dio svadbenih običaja. Simbol tradicije tako se savršeno uklopio u zagrebački Dolac, a dizajner Damir Begović njenom je izradom još jednom odao počast rodnoj Slavoniji koja mu je neiscrpna inspiracija.

Damir Begović

‘Ponjava na Dolcu sada je svojevrsni narodni grafit, suvremena interpretacija slavonske tradicije, kojemu je cilj kod ljudi pobuditi emocije, podsjetiti ih na djetinjstvo i na važnost starih tehnika izrade. Sam projekt, koji je bio izrazito zahtjevan, pružio mi je i veliko zadovoljstvo, a i sjajne reakcije u kratkom vremenu. Stoga vjerujem kako će Ponjava s vremenom dobiti i svoj umjetnički nastavak ‘, otkrio nam je Damir.

Njegovu instalaciju, kao i brojne druge koje čine dio manifestacije OKOLO // around možete pogledati do 30. kolovoza i iz drugačije perspektive doživjeti grad. Evo što vas još očekuje:

IVANA MRČELA, Gajeva 2

TOČNO U PODNE

Okolo

Točno u podne je hommage zagrebačkim golubovima koji se vinu u zrak kada Grički top pukne točno u podne. Nekoć se smatralo da golubovi predstavljaju vrline poput nježnosti, ljubavi, žrtvovanja, komunikacije, zajedništva među ljudima, milosti i mira, da su izuzetno sretne ptice. Oni posjeduju osobine kojih sve više fali u današnjem svijetu. Ovaj ružičasti „oblak golubova“ poziva posjetitelje da se pridruže jatu i preuzmu dio njihova optimizma.

ISAAC CORDAL, Kaptol 4, Dolac 2, Tomićeve stube kod broja 9 i kod prolaza, Ilica 12
POMRČINA CEMENTA

Okolo

Pomrčina cementa je nomadski projekt, sastavljen od niza urbanih intervencija posvećenih malim figurativnim skulpturama koje promišljaju suvremeno društvo. Središnji lik je stereotipni sredovječni, ćelavi, uniformirani muškarac u sivom odijelu. Umjetnik koristi humor i ironiju na odmjeren, dvosmislen način, uvijek na granici drame, do trenutka kad ne znaš bi li se smijao ili plakao.

IDA BLAŽIČKO, Ilirski trg
VALOVI 

Valovi simboliziraju duboku povezanost čovjeka i vode, a smješteni su na Ilirski trg gdje su mještani nekoć odmarali i osvježavali se vodom iz zdenca. Kontemplativni sklad s prirodnim okruženjem i spoj svjetla, prostora i tekstila evocira skoro opipljive osjećaje prisutnosti i odsutnosti. Više od pukog objekta, Valovi su ples svjetlosti i sjene, most koji povezuje promatrača s prirodom. U tišini dijaloga s Ilirskim trgom, skulptura poziva prolaznike da otkriju poznato u sasvim novom svjetlu.

JELENA MALENICA, prolaz kod Tomićevih stuba
BESKRAJNO LJETO

Beskrajno ljeto je višeosjetilna instalacija koja prolaz ispod Uspinjače pretvara u bogato polje suhog cvijeća. Napravljena od autentičnog bilja iz šibenskog zaleđa te smještena u gradski krajolik, na vreli asfalt, instalacija na specifičan način priziva osjećaj „vječnog ljeta“.

Foto: Petra Slobodnjak, Ernest Mazarekić, Isaac Cordal

Učitati još
Zatvori