Pogledajte ove predivne beogradske murale prilagođene slijepima i slabovidnima

Pogledajte ove predivne beogradske murale
prilagođene slijepima i slabovidnima

U okviru projekta “Umetnost u prolazu” u organizaciji udruženja Street Art Belgrade napravljeno je osam modela murala za slijepe i slabovidne osobe u Beogradu od listopada prošle godine do rujna ove godine.

Cilj projekta “Umetnost u prolazu” je da se ulična umjetnost približi slijepim i slabovidnim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom. Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slijepim i slabovidnim osobama da kroz dodir upoznaju umjetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda. Uz radove se nalaze i opisi na Brailleovom pismu.

Radovi za koje su urađeni modelu su dela vodećih i prepoznatih uličnih umjetnika i umjetnica iz Srbije i sveta: Weedzor, Jana Danilović i Hope, TKV, Piros, Junk, Rage, Lunar i Flying Fortress.

„Uvijek smo zastupali mišljenje da je ulična umetnost najslobodnija forma umetnosti i da je dostupna svima, a da bi zaista bila dostupna svima odlučili smo se na kreiranje 3D modele murala. Na ovaj način smo htjeli da radove na ulici približimo slijepim i slabovidnim i da skrenemo pažnju šire javnosti na potrebe ove grupe građana i njihovo uključivanje u svakodnevni život grada, a ulična umetnost je svakako važan deo toga” – izjava udruženja Street Art Belgrade.

Njihova želja je da se ovaj projekt organizira i van Srbije i voljeli bi svoje iskustvo stečeno na projektu prenjeti kolegama iz regije.

“Na početku ovog projekta nisam vjerovao da je moguće murale prilagoditi slijepima i slabovidnima, a eto za manje od godinu dana imamo ukupno osam radova koji su nam dostupni. Naša zajednica je mala i umjetnost je i dalje nedovoljno pristupačna slijepim i slabovidnim osobama, sama činjenica da će umjetnici sada razmišljati da svoje radove prilagode svima za nas znači mnogo. Modeli na ulicama motiviraju naše članove da se osjećaju dijelom grada, da se više kreću i prošetaju, što je veoma dragocjeno.” – izjavio je Nikola Đorđević, predsjednik Gradske organizacije slijepih Beograda.

Mural je radio i naš poznati umjetnik Slaven Kosanović Lunar.

 

“Krajem 2019. godine s njemačkim kolegom Flying Fortressom bio sam pozvan u Beograd, na projekt oslikavanja koji je organizirao kolektiv Paint Kartel. Nakon naše višegodišnje suradnje na europskim zidovima i ovdje smo se takli sarkastičnog komentiranja vlastite suradnje pa smo vlastite likove Teddy Troopera i Catsoa postavili u situaciju koja nalikuje nekoj iz českog animiranog filma ‘A je to’.

Beogradski kolektiv Street Art Belgrade, s kojim sam se sretao i ranijih godina vrijedno radi na raznim zanimljivim inicijativama i knjizi pa me veselio njihov poziv na sudjelovanje u projektu realizacije 3d modela izabranih graffiti radova za slabovidnu i slijepu publiku. U današnjem graffiti svijetu, zasićenom brojnim sadržajima, gdje se autori i organizatori doslovce natječu tko će napraviti veće, više, kompleksnije radove čini mi se da se pomalo zaboravlja humanost pa me ovaj projekt tim vise veseli, budući da mi nadmetanje svakako nije bio cilj, ali život u nekom ljepšem, prirodnijem i suosjećajnijem svijetu svakako jest.”

U Srbiji ima oko 12.000 slijepih i slabovidnih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umjetnost su sastavni i važan dio toga.

Autor projekta je organizacija “Street Art Belgrade” čiji se članovi preko dvadeset godina bave istraživanjem, dokumentiranjem i popularizacijom ulične umjetnosti i grafita.

rbt
Učitati još
Zatvori