Slučaj popularne street art galerije: Globalna pobjeda za prava vizualnih umjetnika

Slučaj popularne street art galerije: Globalna pobjeda za prava vizualnih umjetnika

Pobjeda vizualnih umjetnika. Prošli tjedan i pravomoćno je potvrđena presuda njujorškog suca Frederica Blocka kojom investitori za nekretnine Gerald and David Wolkoff moraju platiti 6,75 milijuna dolara graffiti umjetnicima čiji su radovi uništeni u velikoj street art galeriji 5Pointz u Queensu .

POVIJESNA PRESUDA

Odluka je došla sedam godina nakon što su investitori Gerald and David Wolkoff donijeli odluku o demoliranju njujorške, ali i svjetske graffiti meke 5Pointz. Iako su ju prvotno namijenili kao prostor za izložbe, predomišljaju se i odlučuju graditi luksuzne apartmane. Murali su uklonjeni preko noći i bez najave. Graffiti umjetnici podigli su tužbu zbog uništenja umjetničkih djela. Nakon presude u veljači 2018. kojom je donesena odluka da moraju isplatiti milijunsku štetu umjetnicima, investitori su uložili žalbu. No prije nekoliko dana sud je potvrdio prvotnu odluku. Tako će Gerald and David Wolkoff isplatiti po 150 tisuća dolara odštete (što je maksimalna kazna) za svaki od 45 uklonjenih murala. Što se penje do vrtoglave cifre od 6,75 milijuna dolara. 

Globalna pobjeda za prava vizualnih umjetnika

Ova presuda je izrazito bitna ne samo za dvadeset i jednog umjetnika kojima će biti isplaćena odšteta nego i za graffiti scenu uopće. Inače, ovakvi slučajevi kršenja prava vizualnih umjetnika (Visual Artist Act – VARA) nikad nisu dolazili do sudova i najčešće bi bili rješavani privatnim nagodbama. Investitori nisu uspjeli dokazati da bi murali naštetili njihovom poslovanju. Tako je ova presuda definitivno ostavila velik i pozitivan trag na svjetskoj graffiti sceni.

Ohrabrenje za buduće generacije

Sudac je poručio kako je ovo definitivno primjer budućim investitorima. Neka razmisle o dijalogu i pregovorima s umjetnicima kako bi se vizualna umjetnost što bolje ukomponirala u njihove buduće investicije. Odluka je svakako vjetar u leđa, ali i podrška svim graffiti, street art i vizualnim umjetnicima u zaštiti njihovi moralnih i autorskih prava, ali i tretman njihovih umjetničkih djela kakav zaista zaslužuju.

Foto: www.widewalls.ch, www.brooklynstreetart.com, Unsplash

Učitati još
Zatvori