Ovoga petka dođite na izložbu akademskog kipara Nikole Vrljića u Galeriji Bačva Doma HDLU-a

Ovoga petka dođite na izložbu akademskog kipara Nikole Vrljića u Galeriji Bačva Doma HDLU-a

Foto: Damir Žižić

U petak 27. kolovoza 2021., s početkom u 20 sati, u Galeriji Bačva Doma HDLU-a (Meštrovićevog paviljona) u Zagrebu, bit će otvorena izložba „Opsada Oza“ kipara Nikole Vrljića. Riječ je o prvoj etapi izložbe koja će, nakon zagrebačke premijere, tijekom sljedeće godine biti postavljena u još niz domaćih muzejskih i galerijskih prostora. Na prvoj etapi izložbe Vrljić će predstaviti sedam skulptura izvedenih dominantno od ekstrudiranog polistirena, poliuretana i akrilne smole, a ansambl koji čini „Opsadu Oza“ su gigantska glava, odbjegle sfinge, avion, predimenzionirani rak te jedna sirena rokerica. Izložba će biti otvorena do 16. rujna 2021.

Foto: Barbara Šarić

“Opsada Oza”

„…Vrljić i nadalje ostaje najistaknutiji predstavnik figuracije u skulpturi svoje generacije, podjednako uvjerljiv u izvedbi muških, ženskih i životinjskih motiva. Ekstravagantna poza ženskog lika uvis uzdignute noge, jedno je od najhrabrijih kiparskih rješenja posljednjih godina…,

…Rekao bih da upravo u materijalu izvedbe započinje Vrljićeva trenutna dekonstrukcija tradicionalnog kiparenja kojom će premostiti jaz između tradicionalnog i suvremenog izraza. Svoje recentne skulpture izvodi u polistirenskim pločama koje slaže u potrebnu visinu, a potom rezanjem oblikuje u ciljanu formu. Pod Vrljićevom rukom doima se da je riječ o podatnom materijalu koji dobro podnosi ne samo zahvate rezanja i brušenja, već i naknadne obrade materijalima i bojom kojim ih djelomično prekriva radi postizanja željenog estetskog učinka. Vraćajući se na semantičke slojeve Vrljićevog rada, kao i u prethodnim ciklusima, izražena je njegova sklonost grotesknom u sadržaju i oblikovanju.“- iz predgovora izložbe kojeg potpisuje Branko Franceschi.

Foto: Barbara Šarić

O umjetniku

Nikola Vrljić je rođen 1980. godine u Zagrebu, gdje je 2007. diplomirao na kiparskom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti.
Od 2003. godine izlagao je na ukupno 22 samostalne izložbe, a neke od recentnih su Građani u Galeriji Poola (2021.,Pula), Skup u Galeriji Antuna Augustinčića (2019., Klanjec), Odbjegli u Galeriji Josip Račić (2018., Zagreb). Više je puta nagrađivan na natječajima za javne radove i spomenike, i izveo je desetak javnih skulptura. Član je HZSU-a i HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Učitati još
Zatvori