Otac i kćer pokrenuli su Pijat – domaći brend čiji drveni proizvodi krase naše domove

Otac i kćer pokrenuli su Pijat – domaći brend čiji drveni proizvodi krase naše domove

Društvene mreže povezale su nas – kao malo koji medij – s radom domaćih kreativaca, kojih je iz dana u dan sve više i više i koji svojim idejama, kao i proizvodima koji iz njih proizlaze, uistinu uljepšavaju našu svakodnevicu. Jedan od tih brendova jest i Pijat – mala obiteljska radionica za koju komotno možemo reći da u pogledu ostvarenih klijenata više i nije toliko malena. Ona radi najljepše komade od drva za dom, a pokrenuli su je jedan otac i kćer. Odlučili smo doznati sve o njima i ispričati vam priču zbog koje će i vas osvojiti drveni predmeti brenda Pijat!

  • Lifestyle proizvodi od drva posljednjih su godina (ponovno) sve popularniji, viđamo ih u lifestyle editorijalima, na savršeno stiliziranim stolovima, kao dekoraciju u prostoru općenito… I zato smo jako ponosni što imamo i domaći brend poput Pijata koji radi ovako kvalitetne i divne stvari. Otkrijte nam kada i kako je sve počelo? Kako ste se odlučili za to da će upravo drvo biti vaš glavni materijal/predmet manipulacije? Čije ruke su zaslužne za ove predivne radove?

Pijat je nastao iz ljubavi prema drvetu. Ono je za nas više od materijala, ono nas okružuje čitavi život, i zbog toga nismo ni razmišljali o drugim materijalima.

Pijat su otac i kćer, Tomislav i Sara.

Tomislav je stolar i umjetnik koji dugi niz godina radi s drvetom, a Sara je ta koja ga je nagovorila, nakon što je u našu obiteljsku kuću počeo iz radionice donositi male drvene posude, da svoje umijeće pretvori u nešto što se može pronaći u svakom domu. Radimo zajedno, otac je taj koji oblikuje sve naše proizvode, tokari ih, brusi i polira. Dok ja fotografiram, oglašavam i održavam kontakt s kupcima.

Sara i Tomislav, pokretači brenda Pijat
  • Koje proizvode danas možemo naći u vašoj ponudi i na koje sve načine imaju potencijal uljepšati naš životni prostor?

Naši su proizvodi minimalistički, elegantni i imaju jednu vrstu bezvremenske ljepote zbog čega će se lako uklopiti u svaki interijer. Naši stalci za torte, svijećnjaci, posude i zdjele daju svakom prostoru “točku na i”, onaj završni touch  koji oplemenjuje prostor, bio on skandinavskog, eklektičnog ili rustikalnog stila.

  • Koje sve vrste drva koristite u procesu izrade ovih predmeta? Upoznajte nas malo s tim procesom – vjerujemo da se radi o malim serijama te ručnoj izradi koja zahtijeva mnogo pedantnosti i vremena?

Svaki je naš komad unikatan, drvo nam diktira kako će finalni proizvod izgledati. Upravo zbog toga ne možemo (i ne želimo) raditi serije proizvoda, pa kupcima napominjemo kako se će se svaki proizvod razlikovati od onoga na fotografiji. Drvo s kojim najčešće radimo je iroko koje odlikuju bogate i tople boje, zatim hrast, za one koji vole jednostavniji i hladniji izgled, te mahagonij, ayous, bukva i sve što nam dođe pod ruku.

  • Kakav je odjek publike na vaše proizvode, jeste li zadovoljni smjerom u kojem se razvija vaš brend? Bez sumnje, baza vaših kupaca čini nam se sve veća, često vaše proizvode viđamo i u interijerima naših poznatih lifestyle influencera, DIY eksperata… Izrađujete li po narudžbi i izlazite li i na taj način u susret svojim klijentima koji vam dođu s vlastitim idejama?

Jako smo zadovoljni! Na počecima Pijata nismo mogli zamisliti koliki ljudi zavoljeti sve naše proizvode, koliko ćemo lijepih suradnja ostvariti s domaćim kreativcima, food blogerima, a da ne spominjemo sve pozitivne reakcije naših kupaca.

Nedavno smo otvorili svoj webshop kako bismo kupcima olakšali proces odabira i  narudžbe, no ističemo uvijek kako smo otvoreni za custom narudžbe, što nas posebno veseli, izrađivati nešto novo u suradnji s našim kupcima.

  • Svoj webshop koncipirali ste na način da možemo birati između proizvoda koji su odmah dostupni i onih koji zahtijevaju određeno vrijeme izrade. O kojem vremenskom roku najčešće govorimo, koliko je vremena prosječno potrebno da nastane jedan vaš stalak – ili pak svijećnjak?

Svega nekoliko radnih dana nam je potrebno kako bi nastao naručeni proizvod, malo više ako je to custom narudžba. Trudimo se izaći u susret pa sva iznenađenja i darove šaljemo u što kraćem roku kako bi na vrijeme došli do onih koga naši kupci žele razveseliti.

  • Kako u procesu izrade postižete da vaši drveni predmeti zadrže svoju ljepotu usprkos njihovom čestom korištenju?

Svi naši proizvodi prije slanja dobiju zaštitni premaz ili od ulja ili od pčelinjeg voska, ovisno o njegovoj namjeni. Na webu smo istaknuli kako se drveni proizvodi ne smiju namakati, treba ih dobro osušiti, a po želji ih premazati nekim jestivim uljem kako bi dobili sjaj nakon dugotrajnog korištenja ili ih pak ostaviti da prirodno stare i dobiju taj šarm koji drvo ima.

  • Kakvi su daljnji planovi za vaš brend – imate li neki cilj koji ste si već zadali za 2022. godinu?

Imamo mnoštvo planova, od novih dizajna, preko novih kategorija proizvoda do nekih suradnji zbog kojih smo jako uzbuđeni.

No, na kraju dana, želimo da Pijat ostane ono što je, mala obiteljska priča koja će donijeti u svaki dom nešto lijepo, održivo i posebno.

Foto: Pijat

Učitati još
Zatvori