Hrvatskom će voziti vlak kojeg je oslikao street art umjetnik Boris Bare
Hrvatskom će voziti vlak kojeg je oslikao street art umjetnik Boris Bare

Hrvatskom će voziti vlak kojeg je oslikao
street art umjetnik Boris Bare

Nakon izrađenih 100-tinjak murala koji uljepšavaju vizuru Zagreba, HŽPP je u suradnji sa street art umjetnikom Borisom Baretom i Turističkom zajednicom grada Zagreba odlučio iskoristiti vlak kao platno na kojemu se umjetnicima omogućava da izraze svoju kreativnost, a vlak postane umjetničko djelo.

Vlak povezuje ljude i destinacije, a time i kulturu. Suradnja HŽPP-a i TZ-a grada Zagreba odražava se u različitim segmentima promocije Zagreba kao destinacije, kulturnih događanja i kreativnih projekata, a ovom prilikom nastavljena je kroz oslikavanje vlaka s motivima s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina. To razdoblje obilježila je buntovna glazba, klupska koncertna scena i ulična umjetnost koji su služili kao mediji kojima su mladi slali snažne poruke. Glazba se slušala preko gramofona i kazetofona, a tih godina zabilježena je i pojava walkmana. Uz to, kao neizostavni elementi tadašnjeg vremena prikazani su fićo i zidne tapete. Pri izradi murala koristili su se elementi prepoznatljivi za to vrijeme s fokusom na putnike koji slušaju glazbu, čitaju ili gledaju kroz prozor.

Oslikavanje vlaka trajalo je 11 dana. Boris Bare je street art umjetnik koji se kroz svoje radove profilirao kao muralist u većim gradovima.

“Ovo je jedan od mojih najdražih projekata – nije mala stvar u 11 dana oslikati skoro 400 kvadrata vlaka, to je za mene i mog dragog kolegu Marija Kunšteka velika stvar. S obzirom da se vlak serije 6111 proizvodio od 1976. do 1979., tako sam u tom vremenu tražio inspiraciju za sami mural. Novi val  je glazba koju volim; s jedne strane tekst Azre ‘Kada Zagreb izranja iz sna’, a s druge Prljavo kazalište ‘Zagreb te zove’. Uz pozadinu koju sam zamislio kao stare tapete s paternom iz tih godina, sa svake strane još sam uklopio po dva putnika koji u ležećem položaju putuju vlakom; jedni fotografiraju prolaznike fotoaparatom na film, dok drugi uživaju uz časopis Polet i slušanju glazbe na walkmanu. Nadam se da će ova moja putujuća izložba biti dostupna svima i razveseljavati građane gdje god da vlak prolazi.” – istaknuo je Boris Bare.

Oslikani vlak vozit će u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba te na relacijama prema Sisku, Ogulinu i Vinkovcima.

Foto: HŽŽP

Učitati još
Zatvori