Ponovno ćemo dobiti priliku zaviriti u neke od najljepših zagrebačkih građevina. I to potpuno besplatno
Ponovno ćemo dobiti priliku zaviriti u neke od najljepših zagrebačkih građevina. I to potpuno besplatno

Ponovno ćemo dobiti priliku zaviriti u neke od najljepših zagrebačkih građevina. I to potpuno besplatno

U sklopu projekta Večeri u Orisu koji obuhvaća panel rasprave, razgovore, predavanja arhitekata, ali i autora s drugih polja stvaralaštva 19. veljače predstavljeno je prošlogodišnje, prvo izdanje Festivala Open House Zagreb. Tom prilikom izloženo je nekoliko fotografija objekata predstavljenih na Festivalu, a koncept izložbe osmislile su Nina Bačun i Josipa Tadić iz Oaza kolektiva.

Uz izložbu, prisutnima su se obratili dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić, profesorica na Arhitektonskom fakultetu, prodekanica za međunarodnu suradnju i umjetnost i predsjednica Udruženja arhitekata Hrvatske Mia Roth Čerina, arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Igor Franić te kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb Dubravka Vrgoč, uz moderiranje novinarke i urednice Ivane Antunović Jović.

Open House Zagreb
Open House Zagreb

Festival Zagreb Open House

Festival Zagreb Open House, pod vodstvom Udruge za promicanje arhitekture i dizajna, izvršne ravnateljice Tomislave Blatnik i kreativne ravnateljice Dubravke Vrgoč zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih motivira da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje.

To uključuje i promišljanja  načina na koji se arhitektura bavi ekološkom, socijalnom i gospodarskom održivošću. Open House festivali diljem svijeta, već više od tri desetljeća  fokusirani su na predstavljanje  urbanih krajolika. Ovaj jedinstveni format javnog angažmana od svog prvog londonskog izdanja 1992. godine odjeknuo je u gradovima diljem svijeta i danas mreža festivala broji 60 gradova na svim kontinentima, poput Kopenhagena, New Yorka, Londona, Beča, Milana…

Open House Zagreb

O prvom izdanju festivala

Prošle je godine u mrežu festivala Open House Worldwide primljen i Zagreb, a Festival Open House Zagreb, održao se od 20. do 22. listopada 2023. godine te je promovirao je 35 objekata koji fizički i simbolički predstavljaju neke od najboljih arhitektonskih primjera  Zagreba.  Ponudio je time nove vizure grada te osobne poglede na objekte iz različitih vremenskih epoha i različitih namjena.

Kroz 75 termina Festival je omogućio susrete 1400 posjetitelja s najatraktivnijim arhitektonskim djelima Zagreba, uz stručno vođenje 42 arhitekta, povjesničara umjetnosti, konzervatora, knjižničara, antropologa, arhivista, dizajnera, kustosa, dva akademika i urbane sociologinje. Festival je uspio građane i turiste potaknuti na razmišljanje o vrijednostima grada  i njihovoj ulozi u njegovom stvaranju te ih motivirati da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje.

Open House Zagreb
Open House Zagreb

Jedan od najperspektivnijih europskih festivala

Na Summitu Open House Europe održanom u prosincu 2023. u Lisabonu, Open House Zagreb, uz Tiranu i Kopenhagen izdvojen je kao jedan od najperspektivnijih europskih festivala te je naglašena njegova inovativnost upravo u bliskom povezivanju s arhitektima i strukom što daje festivalu i u europskom kontekstu novu dimenziju.

Na događanju u Orisu, najavit će se i ovogodišnja sezona Festivala uz popratne cjelogodišnje programe. Svi programi tijekom festivala bili su besplatni, a realizirani su uz pomoć partnera, Turističke zajednice grada Zagreba, a potom i sponzora i donatora koji su potpomogli projekt.

Open House Zagreb

Noviteti koji nas očekuju ove godine

Planovi za drugo festivalsko izdanje već su u tijeku, a kako je najavljeno drugi Festival Open House Zagreb bit će zanimljiv spoj aktualnog, kroz temu obnove nakon potresa, i bogate zagrebačke arhitektonske baštine, prvenstveno kroz djelo poznatog zagrebačkog arhitekta Viktora Kovačića.

Namjera nam je organizirati određene popratne sadržaje i tijekom cijele godine, ne samo u danima Festivala. Ponukani odličnim reakcijama na urbane šetnje u Dugavama, planiramo na proljeće posjetiti i neke druge zagrebačke kvartove. Organizirat će se i Ljetne večeri na Dolcu u okviru kojih će se predstavljati radovi Viktora Kovačića, kao i još neke amblematske zagrebačke građevine, a željeli bismo Zagrepčanima predstaviti i londonski Festival Open House. Svakako pozivam i sve građane da svojim prijedlozima i idejama obogate naš Festival program koji bismo željeli promišljati zajedno s njima – zaključila je kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb Dubravka Vrgoč.

Foto: Sandro Lederer, Bosnić+Dorotić, Marko Mihaljević, Dražen Kokorić/Kabinet Portret

Učitati još
Zatvori