Virtualno prošećite predivnim zagrebačkim muzejima i zapamtite kako su izgledali prije potresa

Virtualno prošećite predivnim zagrebačkim muzejima i zapamtite kako su izgledali prije potresa

MUO

S obzirom na novonastalu situaciju morat ćemo pričekati još neko vrijeme kako bismo mogli potpuno uživati u svemu onome što Zagreb pruža. Od bogate kulturne ponude, do festivala, kazališta, muzeja… Sve to je zasad stavljeno na pauzu. Srećom, iz udobnosti svog doma možemo pratiti brojna kulturna događanja. Ako vam danas nije do serija ili filmova, prošećite najboljim zagrebačkim muzejima – virtualno i besplatno. Koji su to muzeji koji nude virtualne ture? Sastavili smo popis.

Online muzeji

Osim pandemije koronavirusa, zagrebački muzeji nastradali su i u nedavnom potresu. Virtualnim šetnjama možete vidjeti neke od izložbi, ali i kako je izgledala unutrašnjost muzeja prije potresa.

Muzej suvremene umjetnosti

https://www.instagram.com/p/B-merajp-L0/

MSU je od kraja ožujka pokrenuo virtualni program pod nazivom MSU NON STOP (#MSUNonStop) koji se trenutno može pratiti putem društvenih mreža (Facebook, Instagram i YouTube kanal), a u sklopu kojeg publici svakodnevno nastavlja predstavljati ono najbolje od suvremene umjetnosti. Sadržaj je raznolik i multimedijski, od predstavljanja fotografija i video radova iz bogatih zbirki muzeja koji se svakako mogu referirati na trenutačnu situaciju, kako kod nas pa tako i u cijelom svijetu.

Muzej za umjetnost i obrt

muo.hr

Muzej za umjetnost i obrt, u danima stradanja i izolacije, svojim je posjetiteljima kao i svim ljubiteljima umjetnosti otvorio vrata svoga fundusa i izložbi na čak sedam velikih međunarodnih digitalnih platformi.
Od 360 View šetnje po Muzeju, preko izložbi vjenčanica i satova, europske secesijske baštine, sve do više desetaka tisuća digitaliziranih muzejskih predmeta dostupno je javnosti na 7 platformi.

Potražite na www.muo.hr popis svih i zavirite u virtualni MUO svijet.

Muzej Grada Zagreba

Jedan od najbogatijih i najatraktivnijih zagrebačkih muzeja je Muzej grada Zagreba. On je naglasak u doba izolacije stavio na izložbu fotografija razornog potresa koji je 1880. pogodio Zagreb i jako ga oštetio. Stavite si ga na popis za posjetiti čim se situacija poboljša.

mgz.hr

Etnografski muzej u Zagrebu

Kako izgleda odjeća iz različitih zemalja svijeta, tradicijska glazbala, ili tko su bili braća Seljan i koje je njihovo nasljeđe za Hrvatsku, otkrit će vam Etnografski muzej u Zagrebu. Muzej je također stradao u potresu, no svejedno prošećite etnografskom povijesti svijeta na ovom linku. Mi se nadamo kako će se šteta što prije sanirati. Inače, Etnografski muzej u Zagrebu prvi je muzej u Hrvatskoj otvoren za posjete s kućnim ljubimcima.

Muzej Mimara

Zavirite u unutrašnjost ovog muzeja i saznajte više o stalnom postavu, povijesti muzeja, a diviti se možete i samom njegovom interijeru koji ostavlja bez daha. Mimara je također nastradala u potresu pa je ova izložba tim više vrjednija.

Hrvatski povijesni muzej

hismus.hr

I za kraj, naučimo nešto o vlastitoj povijesti. Od prapovijesti do danas, povijest nikad nije bila zanimljivije prikazana, no što je u Hrvatskom povijesnom muzeju. Ovo je isto jedan od muzeja koji ćete jedva čekati vidjeti uživo čim za to bude prilike, no dosad uživajte u njegovim virtualnim izložbama.

Foto: Unsplash, msu.hr, muo.hr, hismus.hr, mgz.hr

Učitati još
Zatvori