Zagrebački projekt ‘Okolo’ putuje na more, a ove godine uljepšava (u)lice Makarske
Zagrebački projekt ‘Okolo’ putuje na more, a ove godine uljepšava (u)lice Makarske

Zagrebački projekt ‘Okolo’ putuje na more, a ove godine uljepšava (u)lice Makarske

U okviru projekta Maestrale i u suradnji s Gradom Makarskom i Turističkom zajednicom grada Makarske, poznati umjetnički projekt Okolo ovoga ljeta prvi put putuje izvan Zagreba – i to na more. Od srpnja do rujna u šarmantnim dalmatinskim kalama u Makarskoj Okolo će postaviti tri odabrane umjetničke instalacije, prethodno predstavljene na zagrebačkom izdanju, pozivajući tako građane i posjetitelje da kroz umjetnost otkriju grad.

Radovi dvoje mladih umjetnika i jednog kolektiva

Umjetnički susreti Okolo u Makarskoj zakazani su svaki prvi vikend tijekom srpnja, kolovoza i rujna, kada će na odabranim lokacijama radove predstaviti dvoje mladih umjetnika i jedan dizajnerski kolektiv. Već ovoga vikenda na Lištunu postavljena je prva u nizu instalacija – ona mladog i darovitog kipara Mateja Vukovića pod nazivom Među oblacima. U njoj njegovi zadivljujući i gotovo nadrealni oblaci mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama. U različitim oblicima i vlastitom dinamikom pozivaju gledatelja na stalno promatranje i razotkrivanje novih formi. Instalacija se može razgledati do 12. srpnja.

Program se nastavlja u kolovozu radom dizajnerskog kolektiva The All Imaš zlatne ruke, posvećenom svim vrijednim obrtnicima, koji će simbolično biti postavljen u Prvosvibanjskoj ulici. Svoj zadnji ples će ovog ljeta otplesati Plesači kiparice Ana Marije Maravić početkom rujna u skrivenom dvorištu u  ulici dr. Jakova Dudana.

Spajanje umjetnosti i svakodnevnice grada

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik Okolo oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada čineći ju drugačijom i ljepšom. U prvi plan stavlja hrvatske umjetnike te njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici. Ove godine Okolo se udružuje s novim projektom Maestrale koji u Makarsku donosi dašak kulturnog osvježenja i oživljava bogatu povijest grada.

Ovom suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta Okolo Makarska postaje službena Okolo na moru destinacija, a projekt će se u budućnosti širiti i razvijati kroz suradnju s umjetnicima Splitsko-dalmatinske županije, kao i na međunarodnoj razini.

Foto: Ivona Bezmalinović, Ivo Ravlić

 

Učitati još
Zatvori