Novi veliki mural u MSU-u s potpisom Lonca

Novi veliki mural u MSU-u s potpisom Lonca

Osmišljena kao izložba unutar izložbe, Potraga za novom stvarnošću predstavlja selekciju radova hrvatskih umjetnica i umjetnika mlađe i srednje generacije koji su se u jednom trenutku svog umjetničkog razvoja opredijelili za hiperrealistički izričaj. Dio je to izložbe Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno čiji se koncept temelji na cjelovitom predstavljanju umjetničkog opusa Jadranke Fatur, te kontekstualizaciji njezinog stvaralaštva u sklopu hiperrealističkog slikarstva, čije je nasljeđe prikazano kroz svojevrsni povratak hiperrealnom u stvaralaštvu umjetnica i umjetnika koji stasaju na hrvatskoj likovnoj sceni posljednjih desetak godina.

Lonac: Hat Wearers

Kao dio cjelokupnog projekta u MSU Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno Muzej predstavlja i novi rad međunarodno priznatog street art umjetnika Lonca, širokoj publici do sada najbolje poznatog po muralima koji krase ulice brojnih svjetskih gradova. U svojim radovima mahom vjerno prikazuje hiperrealistične portrete prijatelja i poznanika kao ilustracije pojedinih alegorija, minucioznom preciznošću detalja u monumentalnim, ponekad zapanjujućim dimenzijama uličnih zidova i fasada. Oslikavanjem murala Hat Wearers u MSU kafiću, autor nastavlja svoju nedavno započetu praksu izlaganja u muzejsko-galerijskim institucijama, rušeći barijere između street art umjetnosti i zidnog slikarstva, te naglašavajući fluidnost i različite mogućnosti umjetničkog izražavanja aktera današnje suvremene umjetničke scene.

Mural predstavlja skup različitih scena uhvaćenih fotoaparatom u proteklih dvije godine. Fokus je na portretima različitih umjetniku nepoznatih osoba (iz gradovima u kojima je napravio mural: New Yorka, LA-a, Nanxian-a-Kina, Zagreb itd) koje su na muralu povezane koloritom te izvorom i smjerom svjetlosti. Kao kontrast dosadašnjim muralima za koje je na javnim fasadama slikao nepoznate osobe (fotografirane u studiju ), u zatvorenome prostoru umjetnik je odlučio naslikati prirodne ( nenamještene) scene s ulice .

Ime murala je Hat Wearers jer većina portretiranih osoba na muralu nose ili kapu ili šešir koji bacaju zanimljive sjene preko lica. Tehnika izrada murala je spray ( na većim dominantnim portretima), a za oslikavanje manjih figura koristi kist i akril, stvarajući kontrastnu igru između grublje modulacije kistom te izglađene/ naglašene plastičnosti sprejem. Mural će se javnosti predstaviti 1. prosinca u 18 sati, a sve detalje možete saznati ovdje.

Film Čovjek koji je ukrao Banksya

Nakon predstavljanja murala, u dvorani Gorgona u 19 sati ne propustite Čovjek koji je ukrao Banksya – projekcija dokumentarnog filma, priču o crnom tržištu umjetnina i stiliziranom portretu javnog prostora, te pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti.

Učitati još
Zatvori