Novi murali krase zidove kaznionice i odgojnog zavoda u Turopolju

Novi murali krase zidove kaznionice i
odgojnog zavoda u Turopolju

Tea Jurišić

Na inicijativu autorice projekta “Sloboda stvaranja”, umjetnice i akademkinje Melinde Šefčić, a sve u svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora umjetnošću uspješno su realizirane likovne intervencije u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Deset umjetnika, članova HDLU, Miron Milić, Goran Rakić, Ivo Kosanović, Tea Jurišić (Kvar Illustration), Jelena Bando, Klara Rusan (Klarxy), Lav Paripović, Damir Sobota, Tomislav Lončarić (Lonac)i Melinda Šefčić izveli su likovne intervencije u razdoblju od 12. do 16. srpnja 2021. godine. U sklopu intervencija u Odgojnom zavodu u Turopolju i Kaznionici u Turopolju realizirano je jedanaest intervencija koje su bile osmišljene i promišljene u suradnji s institucijama u kojima su intervencije realizirane.

Tea Jurišić

Sloboda stvaranja

Rad sa zatvorenicima nije bio moguć u većim razmjerima iz epidemioloških razloga, no zbog velikog interesa maloljetnih korisnika Odgojnog zavoda u Turopolju, ipak se dogodila suradnja i doprinos u realizaciji rada Jelene Bando „Ide gas“, kao i u realizaciji zajedničkog rada Ive Kosanovića i Tee Jurišić, koju također predstavljamo u sklopu projekta. Projekt Sloboda stvaranja ujedno uključuje i istraživačku komponentu projekta te su tako do sada prikupljene ankete prije izvođenja likovnih intervencija u oba kaznena tijela.

Damir Sobota
Damir Sobota

Projekt ide dalje

Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu uz participaciju 12 umjetnika: Vladimira Tomića (Mosk), Ines Milčić (pekmezmed), Jadranke Lacković (ojoMAGico), Miroslava Petkovića (Modul), Maria Miličića (Mane Mei), Slavena Kosanovića (Lunar), Pavle Tandara (Poster), Marine Mesar (Oko), Agate Lučić, Vide Meić, Ivana Stanišića, Tomislava Buntaka i tri studenta Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Sveučilišta u Zagrebu: Nikole Grabovca, Tea Kiša i Tee Lovrić. Izvođenje likovnih intervencija a tako i samo predstavljanje planirano jeu razdoblju od kolovoza 2021. do siječnja 2022. godine. Prezentacija predstojećih projektnih aktivnosti bit će javna sukladno procesu izvođenja intervencija u preostalim kaznenim tijelima.

Goran Rakić
Goran Rakić
Ivo Kosanović
Ivo Kosanović
Jelena Bando
Jelena Bando
Klara Rusan
Klara Rusan
Lav Paripović
Lav Paripović
Melinda Šefčić
Melinda Šefčić
Miron Milić
Miron Milić
Smack i Tea Jurišić
Tomislav Lončarić
Tomislav Lončarić

Foto: Ivo Kosanović

Učitati još
Zatvori