Dvije super izložbe u Zagrebu koje želimo posjetiti ove veljače

Dvije super izložbe u Zagrebu koje
želimo posjetiti ove veljače

Nakon monotonog siječnja, veljača nam donosi nekoliko zaista uzbudljivih događanja u gradu. Noć muzeja obilježila je kraj prošlog mjeseca, Galerija Kranjčar i Galerija Josip Račić donose nam dvije izložbe koje planiramo posjetiti narednih dana. Fantastični umjetnici izlažu svoje najnovije radove, a o kome se radi i zašto biste se trebali zaputiti na neku od izložbu već ovog vikenda, otkrijte u nastavku.

Izvrsne nove izložbe koje gledamo narednih dana

Već od danas, 10. veljače, pa sve do 6. ožujka u  Galeriji Josip Račić možete pogledati izložbu Aftermath, suvremenog hrvatskog  slikara Fedora Fischera. Bit će izložena tri rada u kombiniranoj tehnici – dva diptiha i jedan triptih – prema koncepciji kustosice izložbe, povjesničarke umjetnosti Romine Peritz. Najnoviji radovi Fedora Fischera okupljeni pod nazivom Aftermath nastavljaju se na njegov ciklus Collapse iz 2017. godine i nastali su posebno za izložbu u Galeriji Račić (Nacionalni muzej moderne umjetnosti).

Oslanjajući se na prethodne umjetničke pravce i opuse pojedinih njemu važnih umjetnika Fischer je u Aftermathu još jednom dokazao da, posezanjem za razdobljima i prvacima koji su u povijesti umjetnosti imala svoje vrijeme trajanja, poput enformela ili apstraktnog ekspresionizma na koje se vežu njegove nove slike, današnji suvremeni umjetnici mogu i znaju izaći s novim, originalnim radovima. Pa iako nam se možda čini da je sve viđeno, u “razdoblju nakon” ili “aftermathu”, u svom suočavanju s posljedicama krize, Fischer pokazuje suprotno – da nema granica, niti zadanih okvira. U novom početku sve je dozvoljeno”, napisala je kustosica Romina Peritz čiji će predgovor biti otisnut u dvojezičnom katalogu.

S druge strane, Vanja Babić kustos je izložbe Sibel Latine koja traje do 22.2., a možete ju razgledati u Galeriji Kranjčar, jedinstvenom izložbenom prostoru koji nerijetko izlaže radove specifičnih hrvatskih umjetnika.

„U radu pod naslovom ”Bez šuma” tematiziram prostore Alpa, prostore na koje se uspinjemo i stječemo  odnos s prirodom.Bowijeva misao odražava upravo važnost takvih prostora: ”Budućnost je na onima koji je vide i čuju. Za to se treba popeti na visine, sam sa sobom.” Boravci  u Alpskim prostorima, u mojim formativnim godinama, posebno u stjecanju odnosa prema prirodi, mogućnost izolacije i  tišine ili ‘bez šuma’,  trajno su odredili vrijednosti ali i surovost i neuhvatljivost prirode (…) Da bih se izrazila formalno, slikam planinske predjele, ogoljene prostore ,, bez šuma,, ali i šumu,  na rubu apstraktnog i figurativnog prikaza s povremenim elementima poput realistično prikazanih skijaša, planinara ili skijaške žice koja nas jasno smješta u sadašnjost, a pri čemu nastojim implementirati osjećaj koji nastaje tog trenutka” piše umjetnica Sibel.

Foto: PR / Goran Vrančić / Juraj Vuglač

Učitati još
Zatvori