Zagreb je dobio novu umjetničku galeriju specijaliziranu isključivo za suvremenu umjetnost
Zagreb je dobio novu umjetničku galeriju specijaliziranu isključivo za suvremenu umjetnost

Zagreb je dobio novu umjetničku galeriju specijaliziranu isključivo za suvremenu umjetnost

Zagreb je dobio novu umjetničku galeriju specijaliziranu isključivo za suvremenu umjetnost – Zen Contemporary Art. Iako galerija uspješno djeluje već dugi niz godina kao online galerija, odnedavno je dobila svoj fizički prostor u novoizgrađenom kvartu nedaleko od Laube u Gradišćanskoj ulici 30 u kojem će nastaviti sa svojom djelatnošću.

Galeriju je osnovala Frankica Mitrović Mihić koja nakon završenog studija povijesti umjetnosti i arheologije seli u SAD gdje u New Yorku završava svoj postdiplomski studij Business of Art na Fashion Institute of Technology. Zahvaljujući renomiranim sveučilišnim predavačima, usavršava svoje stručno znanje, te stječe nova znanja o planiranju i organiziranju izložbi, o procjeni i vrednovanju umjetnina, o marketingu u umjetničkom poslovanju, o financijskom managementu. U New Yorku, centru suvremene umjetnosti, upoznaje tamošnju likovnu scenu, mnoge galeriste, kolekcionare i umjetnike, te uči kako funkcionira svjetsko tržište umjetnina.

Zen Contemporary Art Gallery (4)
Zen Contemporary Art Gallery (4)
Frankica Mitrović Mihić

Projekt kustosice Frankice Mitrović Mihić

U svom dugogodišnjem radnom iskustvu počevši od New Yorka gdje je uz postdiplomski studij radila u MoMA P.S.1 (Contemporary art center) najstarijoj i najvećoj instituciji u SAD-u posvećenoj suvremenoj umjetnosti gdje je asistirala na odabiru umjetnika iz cijelog svijeta koji će premijerno izlagati u New Yorku (naši umjetnici, Ivana Franke i Aleksandar Batista Ilić u tom periodu izlagali su u P.S.1-u).

Također, u New Yorku je organizirala nekoliko izložbi te radila na jednoj velikoj privatnoj zbirci suvremene umjetnosti. Upravo tamo u tom multikulturnom centru se zaljubila u suvremenu umjetnost te po povratku u Hrvatsku, nakon što je neko vrijeme radila kao kustosica u MSU u Zagrebu, potaknuta željom i isključivim ciljem boljeg promicanja rada hrvatskih suvremenih umjetnika u zemlji i inozemstvu, osniva svoju umjetničku galeriju. Kao nezavisna kustosica i voditeljica galerije do sada je realizirala niz izložbi hrvatskih i stranih autora u raznim kulturno-umjetničkim institucijama, te sudjelovala na nekoliko međunarodnih sajmova suvremene umjetnosti. U Milanu ostvaruje i suradnje s nekoliko talijanskih galerija u kojima danas odabrani hrvatski umjetnici redovito izlažu.

Zen Contemporary Art Gallery (4)
Zen Contemporary Art Gallery (4)

Ostvarenjem svog dugogodišnjeg sna otvaranjem svoje umjetničke galerije vjeruje da ću uspjeti još bolje oživjeti hrvatsku likovnu scenu i našim umjetnicima osigurati redovito izlaganje, a samim time poticati ih i motivirati na njihovo daljnje stvaralaštvo i njihovu umjetničku produktivnost čija je kvaliteta neupitna.

Galerija je usmjerena isključivo na suvremenu umjetnost, na što bolju promociju i prezentaciju hrvatskih suvremenih umjetnika mlađe i srednje generacije te pronalaženju novih mladih talentiranih umjetnika. Galeristica u svojoj selekciji od samog početka surađuje s umjetnicima čiji rad smatra izuzetno kvalitetnim i jedinstvenim, s umjetnicima čiji umjetnički rad prati od samih njihovih početaka, s nekima je započela suradnju dok su još bili studenti na likovnoj akademiji.

Zen Contemporary Art Gallery (4)
Zen Contemporary Art Gallery (4)

Zen Contemporary Art

Tijek procesa u njenom radu obuhvaća razgovor s umjetnikom, posjet ateljeu, istraživanje postignuća i djelovanja umjetnika, odabir umjetnika i njihovih radova za izložbu, koncept i naziv svake izložbe, postav radova, pisanje predgovora izložbe i dizajniranje kataloga i pozivnica, te PR izložbe. Odlučila se za kvalitetu, a ne kvantitetu umjetnika koje želi izlagati u svojoj galeriji, te tim probranim umjetnicima želi osigurati ono što oni i zaslužuju, a to je izlaganje njihovih umjetničkih djela na visokom nivou, od galerijskog prostora po uzoru na svjetski priznate galerije u New Yorku, prijateljskog odnosa i najsitnijih detalja koji rade razliku da prezentacija umjetnina potencijalnim kupcima i kolekcionarima bude na vrhunskom nivou.

Najsretnija je kada otvori izložbu i kada vidi da su umjetnici s kojima surađuje istinski sretni i zadovoljni kvalitetom izložbe, brojem posjetitelja i povratnim informacijama o svojem radu. Imati mogućnost i priliku biti djelićem ostvarenog projekta i doprinijeti mu svojim znanjem i radom jest ono što je istinski veseli.
Do sada je ostvarila suradnju s akademski obrazovanim likovnim umjetnicima neki od njih su: Matko Vekić, Sebastijan Dračić, Grgur Akrap, Paulina Jazvić, Stjepan Šandrk, Domagoj Rogina, Matej Vuković, talijanski kipar Daniele Fortuna… S obzirom da je hrvatska likovna scena izuzetno bogata i raznovrsna, njen cilj i dalje ostaje otkrivati i promicati kvalitetne likovne umjetnike, te redovito organizirati njihove izložbe.

Zen Contemporary Art Gallery (4)
Zen Contemporary Art Gallery (4)

Smatra da upravo galerijski prostor je mjesto gdje se stvaraju uvjeti da se neko umjetničko djelo prezentira dostojanstveno i zavodljivo kako bi se neki novi/stari kolekcionar zaljubio u njega, a naravno sa svakom novom galerijom šanse za to se povećavaju.

Želja joj je da njena galerija uz svoj redoviti izložbeni program postane i mjesto redovitog okupljanja i druženja, mjesto razgovora, stvaranja novih ideja i suradnji, mjesto u kojem se svi osjećaju ugodno i opušteno.

Izložba Art Now

Vjeruje da s dosadašnjim radnim iskustvom, znanjem, entuzijazmom i ljubavi prema svom poslu, poznavanjem likovne scene, dobrim odnosima s umjetnicima i kolegama, ambicijom i velikom željom za kontinuiranim promoviranjem hrvatskih suvremenih umjetnika kroz vođenje svoje galerije mogla doprinijeti i poboljšati kulturno-umjetnički repertoar grada.

Galerija je svečano otvorena uz prigodnu izložbu “Art Now” na kojoj su posjetitelji mogli uživati u monumentalnim slikama jednih od najznačajnijih predstavnika hrvatske likovne scene Grgura Akrapa, Sebastijana Dračića i Matka Vekića te u bezvremenski lijepim skulpturama talijanskog kipara Danielea Fortune. Izložba se može razgledati do 28. listopada 2023.

Zen Contemporary Art

Gradišćanska ul. 30, 10000, Zagreb

Foto: PR

Učitati još
Zatvori