Mlada hrvatska umjetnica Nora Turato trenutno nastupa u newyorškoj MoMa-i

Mlada hrvatska umjetnica Nora Turato
trenutno nastupa u newyorškoj MoMa-i

Nerijetko je uspoređuju s Marinom Abramović, upravo zbog performans umjetnosti kojom se bavi, ali i regije iz koje dolazi, ali Nora Turato donosi nešto sasvim drugačije na umjetničku scene. Mlada Hrvatica koja već godinama stvara i živi na amsterdamskoj adresi zaplijenila je pažnju svjetske umjetničke kritike svojim govornim i vizualnim performansima i grafičkim ostvarenjima zbog kojih se unatrag posljednjih godina neprestano nalazi na listama up and coming umjetnika. Još nas je 2020. godine oduševila vijest o njezinom izlaganju u newyorškoj MoMA-i, ali taj je plan naprasno prekinula pandemija.

Dvije godine kasnije, Nora Turato započela je svoje performanse u meki moderne umjetnosti i na neko vrijeme adresu u Amsterdamu zamijenila onom u New Yorku. U nastavku vam otkrivamo po čemu je njezina umjetnost značajna, što zapravo stvara i kako je iz Rijeke započela artističko putovanje…

Nora Turato – hrvatska umjetnica svjetskog kalibra

U brojnim je intervjuima Turato otkrila kako je u Amsterdam otišla na studij grafičkog dizajna, a nakon što ga je završila, nije odmah krenula sa svojim umjetničkim putovanjem i pozivom. Štoviše, pokušala je raditi u agenciji, kako je ispričala za Jutarnji list, ali taj je posao nije ispunjavao, štoviše, bio je okidač da nastavi sa studijem. Nakon što se usavršila u grafičkom dizajnu, spletom okolnosti i ljudi kojima se okružila, a među kojima je bio i renomirani hrvatski umjetnik David Maljaković, također Riječanin koji je u svojoj karijeri izlagao u najvećim galerijama i muzejima diljem svijeta, Nora je ušla u performans – u kojem briljira.

Upravo ju je ta njezina umjetnička ništa dovela do nastupanja u MoMa-i. Njezini nastupi kombiniraju grafički dizajn, verbalni govor i pokret tijela, a nastaju tako da ih umjetnica kombinira i njima interpretira svijet u kojem smo u potpunosti zatrpani informacijama. Uistinu, internet kultura promijenila je način na koji funkcioniramo i u svakodnevnom životu, fraze koje koristimo, vijesti i reklame koje konzumiramo, a sve to Nora stapa u svojoj interpretaciji realnosti. U New Yorku nastupa s projektom pool 5 koji funkcionira na dvije razine; kao nastupi koje će izvoditi svakim danom, osim ponedjeljkom i utorkom, do 20. ožujka, i kao knjiga u kojoj su sabrani upravo ‘poolovi’ teksta koje ona u live nastupima izvodi.

Pool je cijela serija njezinih sabranih radova odnosno knjiga. U njima se nalaze efektni tekstovi inspirirani tweetovima, porukama koje je ona razmjenila, bilo kakvim doživljajima stvarnosti koji su pretočeni u tekst, a zapravo reflektiraju gotovo informacijsku histeriju u kojoj živimo i tjeskobu koja se iz iste rodila.

Foto: The Museum of Modern Art / Press, LambdaLambdaLambda

Učitati još
Zatvori