Noć muzeja u MSU-u

Noć muzeja u MSU-u

msu cover

Program MSU-a za Noć muzeja 2018.

U skladu s olimpijskim geslom a ujedno i temom trinaeste Noći muzeja „Muzeji i sport – brže, više, jače../citius, altius, fortius..“, Muzej suvremene umjetnosti ove je godine pripremio dinamičan i zabavan program za sve uzraste. Uz besplatna stručna vodstava po našim izložbama, bit će tu filmova o sportu, predstava za djecu, prigodnog koncerta Mateja Meštrovića sportskog naslova, pa i fis-kulture za umjetnike i publiku, a s posebnim zadovoljstvom najavljujemo jedan neobičan turnir u malom nogometu u kojem će sudjelovati ekipe umjetnika, novinara i muzealaca.

Publika će također imati priliku besplatno razgledati sve izložbe, kao i novu izložbu istaknutog rovinjskog umjetnika Aleksandra Garbina pod nazivom Stvari u MSU galeriji, koja se otvara upravo u Noći muzeja!

Noc muzeja

MSU program

18.00 – 19.00 ► Dvorana Gorgona: predstava za djecu „Oprostite, jeste li vi vještica?“

Članovi grupe M5 dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih izvest će predstavu nastalu prema slikovnici „Oprostite, jeste li vi vještica“ autora Emily Horn i Pavela Pawlaka o usamljenom mačku Herbertu koji voli čitati.

Mačak Herbert pokušava naći prijatelje i pronalazi ih na posve neočekivanu mjestu – među likovima iz priča i slikovnica.
Igraju: Ida Bedenik, Lucija Bubaš, Leon Bujanović, Lara Bušac, Elena Čičak, Sara Čolaković, Ana Davidović, Taisha Drpić, Mia Ergović, Sunčica Hajdić, Tomislav Max Marić, Korana Pall, Ema Pavešić, Maša Radošević, Bruna Romac, Barbara Rudić Vranić, Franka Starčević, Nika Sunara, Maks Šeb, Izabela Šprljan, Eva Tambača, Eva Topolko Mirić, Eva Trogrlić

Dramatizacija i umj.pedagoško vodstvo: Marija Šorša

18.30 – 19.30 ► MSU galerija: Otvorenje izložbe Aleksandra Garbina „Stvari“

Izložba istaknutog rovinjskog umjetnika predstavit će nove radove kroz koje Garbin problematizira pojmove prostora i međuprostora, a time i njihovih međuznačenja i suodnosa, što je primarna karakteristika umjetnikovog dosadašnjeg stvaralaštva.

Kustosica: Ivana Kancir (MSU)

Aleksandar Garbin, Dijamanti u kutiji za domino, 2016.

19.00 – 20.00 ► Prostor za povremene izložbe: stručno vodstvo kroz izložbu „Glas umjetnika / I Am The Mouth – Djela suvremenih umjetnika iz zbirke Art Collection Telekom“

Po izložbi koja predstavlja djela pedesetak umjetnika iz 14 zemalja srednje i istočne Europe, te nova djela pozvanih hrvatskih autorica, posjetitelje će provesti Radmila Iva Janković, kustosica izložbe (MSU).

Dio postava novootvorene izložbe „Glas umjetnika / I Am The Mouth“ u MSU / foto. Boris Cvjetanović

19:00 – 20:00 ► Garaža MSU-a: ekipe umjetnika, novinara i muzealaca sudjeluju u turniru u malom nogometu

U Noći muzeja, za dobar spoj sporta i zabave pobrinut će se tri reprezentacije – one umjetnika, novinara i muzealaca. U pauzama između utakmica publiku će zabavljati profesionalni plesni ansambl Kelkope.

Sastav reprezentacije umjetnika: Emil Katanica, Daniel Kovač, Tomislav Buntak, Matko Vekić, Miroslav Nemet, Franjo Ažlovar, Nikola Vukmanić, Goran Parenta, Ivica Malčić, izbornik: Ivica Malčić

Sastav reprezentacije novinara: Ivan Milun, Željko Marciuš, Vanja Babić, Borko Brunović, Ante Raić, Dražen Balenović, Željko Vela, Hrvoje Hrengek, Goran Blagus, izbornik: Saša Pavković

Sastav reprezentacije MSU-a: Vinko Udovičić, Renato Mihaljenović, Igor Bulatović, Ivan Salečić, Darko Čopec, Branko Kostelnik, izbornik: Branko Kostelnik

19:30 – 20:30 ► Zbirke u pokretu: stručno vodstvo

Po stalnom postavu Muzeja posjetitelje će provesti Martina Munivrana, kustosica MSU-a.

26991688_10159960767790523_8774476283231279002_n

Stalni postav Muzeja za vrijeme Noći muzeja

20:00 – 21:00 ► Dvorana Gorgona: koncert Mateja Meštrovića „Sportissimo pianissimo“

Pijanist i skladatelj Matej Meštrović jedan je od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Svoju glazbenu karijeru gradio je u klasičnoj glazbi, ali se istodobno nije libio izaći iz njezinih okvira. U svojoj bogatoj karijeri Meštrović se može pohvaliti brojnim suradnjama, priznanjima i postignućima, a u Noći muzeja posjetiteljima će priuštiti nezaboravan koncertu u duhu ovogodišnje teme citius, altius, fortius..

20.00 – 22.00 ► Prostor ispred Arhiva i čitaonice Ivana Picelja: performans „Fis-kultura za umjetnike i publiku“

U Noći muzeja, posjetitelje pozivamo da sudjeluju performansu polaznika Performing arts programa (PAP) koji djeluje pri MSU-u od 2015. godine. Vježbači/instruktori podijelit će s publikom niz tehnika i metoda pristupa tijelu i pokretu koje prakticiraju izvedbeni umjetnici u svom radu. Uključite se! Program je namijenjen publici svih dobi i tjelesnih sposobnosti, a dolazak je moguć u terminu po izboru. Možete sa sobom ponijeti odjeću za vježbanje prema vlastitoj želji.

Sudionici performansa Vježbači/ instruktori: Selena Beram, Vera Mitrović Vrbanac, Mia Kevo, Darja Mrdjen, Irena Đurkesac, Michal Gosty’nski, Lidija Šola, Ivana Pedjo, Sandra Dunj, Zorica Kratičević.
Voditelj PAP programa: Žak Valenta, plesač, performer, koreograf i kazališni pedagog

21:00 – 23:00 ► Dvorana Gorgona: projekcija filma „Pele: Legenda je rođena“

Edson Arantes do Nascimento, zvan Pele, smatra se najboljim nogometašem svih vremena, a film „Pele: Legenda je rođena“ donosi na platno priču o njegovom teškom djetinjstvu u Brazilu, odrastanju u siromaštvu, ljubavi prema nogometu, profesionalnim počecima u klubu „Santos“, pa sve do svjetskog prvenstva 1958. godine kada 17-godišnji Pele postaje najvažniji nogometaš reprezentacije Brazila i odvodi ih do prve titule svjetskih prvaka.Bio je to rezultat brazilskog „ginga“ stila nogometne igre, pobjeda nogometne kreativnosti i maštovitosti naspram snage i mehaničnosti. U stvaranju ovog filma sudjelovao je i sam Pele koji je podržao ovaj projekt, te se čak i pojavljuje u jednoj sceni filma.

Redatelj: Jeff Zimbalist, Michael Zimbalist

23:00 – 01:00 ► Dvorana Gorgona: projekcija filma „Barcelona – san o nogometnom savršenstvu“

„Barcelona – San o nogometnom savršenstvu“ će vas provesti kroz nevjerojatnu povijest jednog od najpopularnijih nogometnih klubova na svijetu, FC Barcelonu, slavljenu po mitovima i legendama, poput one o Lionelu Messiju, najboljem nogometašu na svijetu, o čuvenom treneru Pepu Guardioli ili o čovjeku koji je unio revoluciju u ovaj sport svojim inovativnim vizijama – Johanu Cruyffu. Film objašnjava dug put do slave i uspjeha koji je dosegnut generacijom Messija, Xavija Hernandeza i Andresa Inieste koji su stvoreni za nogomet u izuzetnoj školi La Masia. Ujedno, film razotkriva tajnu moćnog kluba povezanog s navijačima iz cijeloga svijeta kao i katalanskim identitetom, potvrđujući onu legendarnu „Barca: više od kluba“. Emotivno putovanje u srce kluba koji je utemeljio fascinantni sportaš Joan Gamper prije 115 godina.

Redatelj: Jordi Llompart

https://youtu.be/w_Xxsl_PEZ0

 

23:00 – 00:00 ► Prostor za povremene izložbe: stručno vodstvo kroz izložbu „Glas umjetnika / I Am The Mouth – Djela suvremenih umjetnika iz zbirke Art Collection Telekom“

Po izložbi će posjetitelje provesti Radmila Iva Janković, kustosica izložbe (MSU).

MSU izložbe

► Zbirke u pokretu – stalni postav MSU-a

U zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti danas se nalazi oko 12.000 djela suvremene umjetnosti, radova domaćih i inozemnih autora nastalih nakon 1950. godine, a više od 600 djela predstavljena su u (ne)stalnom postavu Zbirki u pokretu autora Nade Beroš i Tihomira Milovca. U sklopu Zbirki u pokretu nalazi se danas i Atelijer Kožarić, radni prostor s više od 6.000 eksponata Ivana Kožarića, jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika.

► Glas umjetnika / I Am The Mouth – Djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom

Prostor za povremene izložbe

Izložba predstavlja djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom te je ujedno rijetka i važna prilika, kako za MSU, tako i za hrvatsku publiku da vidi, doživi i čuje glas umjetnica i umjetnika iz istočne i jugoistočne Europe. Glas je to niza sjajnih autorica i autora koji već niz godina aktivno djeluju na međunarodnoj sceni i koje redovito susrećemo na svim istaknutijim smotrama suvremene umjetnosti. Izložba tako predstavlja radove pedesetak umjetnika iz 14 zemalja (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Mađarske, Kosova, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Turske i Ukrajine), a premijerno prikazuje i nova djela pozvanih hrvatskih autorica.

Kustosi: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher i Radmila Iva Janković (MSU)

► Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje: Vlatka Horvat „Produžeci“

Zbirke u pokretu, 1. kat (ispred Atelijera Kožarić)

Nemirenjem s dovršenošću, spremnost da se uvijek započne iz početka, oduzimanje vlastitim djelima aure nedodirljivosti dinamičnim procesima prekrajanja, premještanja, pretvorbe “smeća u zlato” i obrnuto, artefakti u Kožarićevu atelijeru nerijetko su dobivali priliku za neki novi život. U performativnim gestama mnogo mlađe umjetnice Vlatke Horvat koje se često događaju in situ, u uvijek drugačijim dinamičnim odnosima arhitekture, tijela i predmeta, ali i mnogo šireg konteksta, neće biti teško prepoznati srodnosti, pa i rezonancije. Radovi u izložbi “Produžeci” – kao i mnogi njezini raniji ansambli – nastali su uglavnom od odbačenih, disfunkcionalnih predmeta.

Kustosica: Radmila Iva Janković (MSU)

Tošo Dabac

Tošo Dabac

► Dijalog (oblik odgovora) – Yane Čalovski i Hristina Ivanoska

Zbirke u pokretu, 3. kat

Izložba „Dijalog (oblik odgovora)“ Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske okuplja izbor iz recentne produkcije umjetnika i formira se u prostoru stalnog postava MSU-a Zbirki u pokretu kao intervencija i dijalog umjetnika u kontekstu muzejskog postava. Radovi Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske temelje se na umjetničkim istraživanjima povijesnog konteksta i recentnih društvenih pitanja, a dijalog s muzejskim postavom razvija se kao fragmentarna “retrospektiva” koja putem lomova i naglasaka pokušava uspostaviti neke nove, nevidljive veze.

Kustosica: Branka Benčić (Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost)

► Aleksandar Garbin „Stvari“

MSU galerija

Izložba „Stvari“ predstavit će nove radove rovinjskog umjetnika Aleksandra Garbina, koji je na hrvatskoj umjetničkoj sceni prisutan gotovo tri desetljeća. Javlja se koncem osamdesetih godina radovima kartografske provenijencije uvodeći pojmove i postupke koje sustavno propituje u svom radu. Poseže za predmetima svakodnevice, preuzima ih, kombinira i preslaguje te postavlja pitanja o značenju stvari neobičnim udruživanjima i ironijskim pomacima i pri tom polazi od jednostavne pretpostavke da red počinjemo uvažavati tek onda kada funkcionalnost stvari biva dovedena u pitanje. Garbinove serije radova su povezane te nastaju proizlazeći i nadovezujući se jedna na drugu, ne držeći se pri tome nužno datumom nastanka. Nizovi nazvani Teritoriji, Površine, Međuprostori, Disfunkcije, Produženja… čine neprekinut slijed međuodnosa i prožimanja premreženih vremenom i prostorom.

Kustosica: Ivana Kancir (MSU)

Zbirka Richter program

Zbirka Richter, Vrhovec 38

18:00 – 24:00 ► Izložba Sintart09: Ksenija Turčić „Procjepi“

Site-specific instalacija Procjepi novi je umjetnički rad Ksenije Turčić čije je polazište u istraživanju prostora, a nadovezuje se na Richterova promišljanja prostora kao trodimenzionalne slike, odnosno jedinstvenog likovnog svijeta. Povijesni ambijent prizemlja obiteljske kuće, u kojem se danas nalazi izložbeni prostor, umjetnica dematerijalizira zrcalima i gradi fragmentirani ambijent prepun različitih perspektiva i odnosa. Novi ambijent iscrtava obrisima Richterovih skulptura te dokumentira proces u kojem istražuje odnose između djela, promatrača i nje same.

Kustosica: Vesna Meštrić (MSU)

21:00 – 22:00 ► razgovor s umjetnicom Ksenijom Turčić i vodstvo izložbom „Procjepi“

Razgovor vodi Vesna Meštrić, kustosica izložbe.

Arhiv Tošo Dabac program

Arhiv Tošo Dabac, Ilica 17

18:00 – 23:00 ► Izložba fotografija Toše Dabca iz ciklusa „Ljudi s ulice“ i izložba najboljih radova s fotoradionica održanih tijekom 9. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac

Voditeljica Arhiva TD: Marina Benažić (MSU)

msu-oko-cover

MSU SHOP 50% happy hour!

U povodu Noći muzeja u našem dućanu ne propustite iskoristiti jedinstveni popust od 50 % na kataloge: Bauhaus: umrežavanje teorije i prakse, Tošo Dabac: Unutar okvira – fotografije baštine, Ivan Prtenjak: Ab ovo, Viktor Popović: Bez naziva – Arhiv ST3: Vojna bolnica i Merci Picelj: Iz arhiva i knjižnice Ivana Picelja.

Posjetitelj #1M – Milijunti posjetitelj MSU!

Pratite i posjećujte programe Muzeja suvremene umjetnosti i možda baš vi postanete Posjetitelj #1M – naš milijunti posjetitelj! Svojeg milijuntog posjetitelja MSU očekuje tijekom 2018. godine. Milijuntog posjetitelja očekuje i vrijedne nagrade – putovanje u Beč, besplatna posjeta bečkom muzeju moderne umjetnosti Mumok (Museum Moderner Kunst), poklon paket muzejskih suvenira MSU i druge nagrade. MSU ovom prilikom zahvaljuje partnerima – putničkoj agenciji Atlas i bečkom muzeju Mumok na podršci akciji proglašenja Posjetitelja #1M!

Više o programu možete pročitati ovdje, a događaj možete pratiti i putem Facebook stranice.

Učitati još
Zatvori