Zanima vas kako izgleda ples na ribičkom najlonu? Dođite na predstavu Nikoline Komljenović
Zanima vas kako izgleda ples na ribičkom najlonu? Dođite na predstavu Nikoline Komljenović

Zanima vas kako izgleda ples na ribičkom najlonu? Dođite na predstavu Nikoline Komljenović

Predstave suvremenog cirkusa posljednjih godina pravi su umjetnički užitak, a scena u Hrvatskoj sve je bolja i jača. Jedna od doajenki ove umjetničke forme je Nikolina Komljenović, plesačica, koreografkinja, redateljica i umjetnica po cijeloj vokaciji. Upravo je ona osnivačica nove forme plesa na ribičkom najlonu koji pripada u skupinu zračnih plesova. Nakon suvremenog plesa, plesa na svili i ostalim zračnim aparatima njezino umjetničko istraživanje ne staje. TANKA LINIJA multimedijalna je izvedbena instalacija suvremenog cirkusa koju izvodi zajedno s timom. Sljedećeg tjedna moći ćemo je pogledati u Velikoj dvorani Pogon Jedinstvo. 

Tanka linija 

TANKA LINIJA je angažirano eksperimentalni projekt koji se bavi zauzimanjem prostora tijelom. Prostor se u ovom slučaju definira kao univerzalan, prazan, u kojeg se upisuje značenje pred gledateljem te se uspostavlja činom izvođenja. Dijeli se na UNUTARNJI PROSTOR subjekta, GRANICE IZMEĐU unutarnjeg i vanjskog prostora – opna tijela koja se omeđuje i održava pomoću tankih linija te VANJSKI PROSTORA koji se oblikuje dalje od granice tijela samom izvedbom. Tijelo je subjekt u prostoru. Ono je iskaz pod pritiskom fizičkog izraza kojeg realnost opstanka u zraku pomoću tankih linija rekvizita uvijek vraća u zajednički prostor izvedbe. Granica tijela i linija potpornja tijekom cijele izvedbe konstruiraju, mijenjaju i dekonstruiraju prostore i sadržaje. Trag koji ostaje po završetku performansa prolaskom kroz prozirne niti flaksa opominje na odgovornost vlastitih akcijama.

Učiniti vidljivim procese označavanja, konstituiranja i zauzimanja prostora – u ovom slučaju ženskog tijela koje je centralno mjesto ove performativne premise – propituje se današnjica prisilne migracije u jukstapoziciji sa zatvorenošću u izolaciju.

Ples na flaksu

Tanka linija se gradi oko inovativnog zračnog rekvizita koji se zove RIBIČKI NAJLON ili FLAKS. Radi se o vlastitom izumu pomoću kojeg se tijelo održava u zraku vlastitim naporima. Sastoji se od mnogo tankih, plastičnih, prozirnih linija jednake duljine koje su organizirane u 3 zavjese koje zauzimaju središnji položaj na pozornici i događaj se može promatrati sa svih pozicija. Tanke linije se urezuju u tijelo te ga potiču na kretanje. U ovom procesu nema mjesta odmora. Postoji samo surova realnost, bol i želje za promjenom.

Umjetnička kolaboracija

Tanka linija je kolaborativan rad. Umjetnici suradnički grade rad svako kroz svoje afinitete i karakter kako bi stvorili jedinstveno djelo. Prostor, tijelo, svijetlo, zvuk i takne linije instalacije isprepliću sloj po sloj materiju performativnog čina. Uzajamnošću reakcija umjetnika i gledatelja – gdje se ne zna tko koga pokreće – se istovremeno gradi dramaturgija djela autorefleksijom umjetnika i tehnologije.

Foto: Ivan Marenić i Josip Bolonić

Učitati još
Zatvori