Nikola Grabovac izlaže u Radionici 32 – Soulscapes će vas oduševiti
Nikola Grabovac izlaže u Radionici 32 – Soulscapes će vas oduševiti

Nikola Grabovac izlaže u Radionici 32
– Soulscapes će vas oduševiti

U četvrtak 25.4. u Radionici 32 otvara se izložba Soulscapes umjetnika Nikole Grabovca. Neke od tema koje će zaokupiti posjetitelje su put kroz svemir, idejni prikazi sreće te nužnost daydreaming-a kao svakodnevnog rituala življenja i alata u kreativnom izrazu.

Nikola Grabovac (1997.) je ilustrator, slikar i dizajner s prebivalištem u Zagrebu, a prije dvije godine diplomirao je na grafičkom odsjeku ALU. Nikola je jedan od talentiranijih umjetnika mlađe generacije a izlagao je u Laubi na sjajnoj izložbi Konstelacije 2021. godine. U zadnjih par godina izradio je nekoliko murala na javnim zagrebačkim površinama i sudjelovao je na raznim projektima i izložbama. Razgovarali smo s njim uoči otvaranja izložbe koja je dio Spotlight serije izložbi u Radionici.

Let the Stars Guide
  • Kakva je izložba Spotlight?

“Krajolici duše Nikole Grabovca predstavljaju bjegove duše za kojima sve češće čeznemo. U bijegu od kaosa surove stvarnosti i emotivne preplavljenosti često sanjareći lutamo ili se povlačimo unutra, u podsvijest. Nikola ondje pronalazi vizualnu ravnotežu i sklad koju prenosi na platno, koristeći tradicionalnu formu slikarstva i kao svojevrsni „digitalni detoks“. – piše Tina Petković o radu, predgovor. Radovi su nastali akrilom na platnu, a na izložbi će biti 10 slika i 3 manje skulpture.

Atelje_fotka 2 nikola grabovac
  • Tema je mogli bismo reći transcendentalna, kako si se inspirirao? Kako inače stvaraš, otkud crpiš inspiraciju?

Mislim da je jedna nit inspiracije već lagani mit pri stvaranju, barem za mene. Treba postepeno graditi svoju perspektivu i biti uporan u realizaciji.

Ideja za slikarskom izložbom potekla je iz trenutačne zasićenosti digitalnim radom u kojem uvijek postoji brza delete opcija dok bi u stvarnosti grešku trebalo preslikati i čekati da se osuši. Želim reći, slikanje je drugačija slagalica, i na mene je pri stvaranju ove serije to imalo meditativni učinak. Recimo pri točkanju kistom i ponavljanju kretnji ruke i sveopća potraga za harmonijom kroz korištenje boja i prikaze čudnovatih pejzaža. Kroz vizualnu zaigranost želim pobuditi toplinu ili znatiželju u promatraču.

Game of Luck nikola grabovac
nikola grabovac

Najbolje bi to opisao kao konstantni Sense of Wonder:

“Jednako kao u djetinjstvu i u odraslim nas godinama zvijezde svakodnevno podsjećaju koliko smo mali u odnosu na beskonačnost prostora u kojemu se nalazimo. Iako je zbog te činjenice lako upasti u klopku osjećaja beznačajnosti, golemo nam svemirsko prostranstvo zapravo može pomoći „spustiti se na zemlju“. – piše Tina Petković o radu, predgovor.

Opisao bi to kao prikaze velikih prostranstava i korištenje metafora kako bi opisao međuprostor bivanja u trenutku i sanjarenja (day-dreaminga). Oduvijek uživam u sci-fi tematici i raznim mitovima, interpretacijama i predviđanjima koje nudi.

Cosmos - nikola grabovac
  • Koji su ti najdraži mediji na kojima stvaraš? (S obzirom na to da radiš i murale i ilustracije)

Nisam se nikada ograničavao samo jednim medijem i uvijek sam tapkao novim prostorima.

Mislim da svaki kreativac osjeti kada predugo sjedi u sigurnoj zoni, a svaki instinkt ti govori da ideš dalje i učiš više. Samim time naravno da imam puno ne objavljenih radova i propalih pokušaja koji mi se nisu dopali, ali oni su svakako nužni jer pridonose procesu rasta i razvoja kreativnosti. U slobodno-umjetničkom radu uživam u svemu, a rad za klijenta je ipak nešto malo drugačiji, ali može biti jednako stimulativan.

Zajednički nazivnik svemu tome je ideja, a medij ili način izvođenja je nešto se lakše svlada putem. Pokazalo se da je radno iskustvo najbolja priprema jer je besmisleno u kreativnosti čekati da nešto prvo svladaš kako bi nešto odradio. Možeš učiti i obavljati posao u isto vrijeme, a za to moraš imati vjere u sebe i biti uporan.

Desert - nikola-grabovac
  • Slikao si i murale u zatvoru, kakvo ti je bilo to iskustvo? (projekti Jednakost kreativnosti, Sloboda stvaranja)

Bilo je to vrlo poučno i normalno iskustvo, zahvaljujući Melindi Šefčić koja me uključila u niz takvih projekata. Čin oslikavanja tih prostora doprinosi stvaranju humanije i pozitivnije okoline za rast i razvoj zatvorenika. Kreativni izričaj postane još moćniji kada je društveno koristan, a naročito street art jer automatski postane utkan u prostorno-vremensku svijest. Kao autor imaš društvenu odgovornost dati sve od sebe kako bi prostorni prikazi estetski i idejno podigli duh i pobudili nadu u bolje sutra. Mislim da je to srž projekta.

  • Koji su ti planovi za skorašnje vrijeme?

Po prirodi sam osoba koja uvijek nešto planira, a pokazalo se da najbolje stvari dođu kada manje planiram, odnosno iščekujem. U budućnosti bi se volio više posvetiti slikarstvu i street artu, a kažu da neke stvari ne treba reći na glas kako bi se ostvarile!

Atelje_fotka 1 nikola grabovac

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori