Mladi umjetnik Nikica Jurković na novoj izložbi predstavlja nam divne minimalističke radove

Mladi umjetnik Nikica Jurković na novoj izložbi predstavlja nam divne minimalističke radove

Samostalnu izložbu umjetnika Nikice Jurković pod nazivom Maksimum minimuma moguće je pogledati u galeriji Academia Moderna do subote od 14 do 19 sati.

Sve traženiji mladi hrvatski umjetnik u novoj samostalnoj izložbi predstavlja minimalističke, ali dominante radove u kojima u prvi plan stavlja najosnovnije elemente slikarstva – platno i blind rame, u potpunosti lišen bojama te prepušten neutralnim tonovima.

“Nikičini radovi nedvojbeno posjeduju stanovite geometrijske odjeke – dominiraju trake, pravokutnici i kvadrati – ali svojom neposrednom, sirovom  i svakodnevnom tvarnošću ponajprije evociraju promišljanja svojstvena pokretu arte povera. Za razliku od konvencionalnih ulja na platnu, Nikica realizira nešto što bismo mogli okarakterizirati kao platno na platnu. Ali u njegovoj interpretaciji i blind-rame imaju svoj vlastiti život. Umjetnik ih umata u platno, pritom ih katkada i rastavljajući. Nemamo, dakle, samo platna na platnu, nego i blind rame u platnu!” objašnjava Vanja Babić u najavi izložbe.

Jednostavnim, a istovremeno i nesavršenim spojem bogatih tekstura platna s blind ramama umjetnik je uspio još jednom prikazati kako se odstupanjima unutar određenih umjetničkih struktura postiže efektan rad. 

“Lucidno se poigravajući takvim čimbenicima, Nikica Jurković doista, kako to i naslov same izložbe kaže, iz minimuma izvlači maksimum.” zaključuje Vanja Babić u svom predogovoru. 

Foto: Ivan Buvinić

Učitati još
Zatvori