Nana i Ivana otvorile su PORCULAN – dućan s cool detaljima za dom u cool zagrebačkom kvartu

Nana i Ivana otvorile su PORCULAN – dućan s cool detaljima za dom u cool zagrebačkom kvartu

Kada smo dolazile na ovo snimanje, nismo se mogle oteti dojmu da su Martićeva i okolne joj ulice postale novo srce Zagreba i mjesto toliko pozitivne i dobre energije, koje će vas u trenutku privući i očarati. Martićeva je, naravno, bila cool već i prije, no od potresa u Zagrebu, svi smo se nekako iz centra povukli u ove mirnije oaze i ondje sada stvaramo nove, a nezaboravne uspomene.

Da i sami to zaključite, dovoljno je tek jednom prošetati Martićevom, kao i susjednom joj Tomašićevom ulicom u popodnevnim satima nakon posla ili pak vikendom. Odmah će vam postati jasno da se ovdje stvorila neka nova špica, nešto drugačija od one u užem centru Zagreba, jer tu ne samo da se ispijaju kave i kokteli uz ugodan razgovor s prijateljima, već se i uživa u dobrom dizajnu, književnim susretima, čitanju poezije, finoj hrani, finim vinima i općenito svim onim stvarima koje smo počeli naročito cijeniti i prakticirati u takozvanom novom normalnom.

A nadomak Martićeve, u podjednako živahnoj Tomašićevoj ulici, smjestio se još jedan razlog za proglasiti ovaj mikro kvart novim zagrebačkim ‘place to be’. Riječ je o PORCULAN Shopu, koji je prije nekoliko tjedana otvorio svoja vrata i od tada nam donosi sve one divne detalje za dom koji svakodnevicu u vlastitom životnom prostoru čine bitno posebnijom.

PORCULAN je novo pojačanje u urbanom srcu Zagreba

PORCULAN Shop, koji se smjestio u Tomašićevoj 5, na prvu je ruku minijaturna trgovina, no jednom kada zakoračite u nju, tek će vam se otkriti u svoj svojoj raskoši. Mjesto je to koje okuplja domaće i regionalne produkt dizajnere i neke od njihovih najprepoznatljivijih, a ujedno i najposebnijih proizvoda. Ondje ih možete razgledati, opipati, isprobati i naposljetku kupiti i ponijeti kod kuće, a sve to u ugodnom razgovoru sa simpatičnim ženskim duom koji je PORCULAN Shop i pokrenuo.

To su prijateljice Ivana Perišić i Nana Nadarević, koje se poznaju već pet godina, a zajedno su kliknule, između ostalog, i po pitanju estetike i uživanja u lijepim stvarima. Ivana je inače voditeljica projekta koja iza sebe ima 15 godina organizacije evenata, a Nana je PR menadžerica koja radi u beauty industriji. Njihova ideja za vlastiti shop rodila se u protekloj pandemijskoj godini, u kojoj im je gruba stvarnost zapravo poslužila za kreativnost i rađanje novih poduzetničkih ideja.

Slažući svoje, sada već itekako prepoznatljive Spring Summer knjige, koje danas možete pronaći upravo u PORCULANU, jedna ideja nadovezivala se na drugu i tako je nastao njihov punokrvni shop. No, kako Ivana i Nana i same ističu: “PORCULAN nije samo dućan za uređenje interijera, već i mjesto koje nudi dekoracije za život. Stvari koje nas raduju ne moraju biti nužno biti veća investicija, nego mogu biti i dobra playlista i mirisna svijeća koju ćete zapaliti dok pijete čaj iz bakinog porculana. I to imamo!”

I doista, ulazak u Porculan je otkrivanje jednog super kreativnog svijeta, koji će vas inspirirati čak i ako ste samo u prolazu i u datom trenutku nemate namjeru nešto kupiti.

A od komada namještaja i detalja koji su nama zapeli za oko pri posjetu PORCULANU, i kojima biste sada ili jednog dana u budućnosti mogli oplemeniti svoj dom, izdvojit ćemo vam sljedeće:

  • Skala stolić – multifunkcionalni keramički stolić sa skrivenom ladicom koji može biti coffee table ili pak u nizu nekoliko Skala i čitava klupa, a osmislila ga je Ivana pri renovaciji svog stana nakon zagrebačkog potresa
  • Brajak Vitberg lampa – efektna neonska lampa umjetničkog i dizajnerskog studija iz Ljubljane
  • Spring Summer dekoracije – odbačene knjige koje su u rukama Ivane i Nane postale nevjerojatno dekorativni detalji za dom
  • Siena i Šimer taburei – taburei namijenjeni i ljudima i psima koji su svoja imena dobili po jednom irskom seteru i jednom švicarskom ovčaru
  • Keramika Nataše Ninić – ručno izrađeni predmeti od gline jedinstvenih oblika i individualnog identiteta

Tu je, naravno, još mnogo dizajnerskih predmeta koji jedva čekaju da budu otkriveni od slučajnih i namjernih prolaznika kroz Tomašićevu ulicu, a cure su na svojim društvenim mrežama upravo otkrile kako je u PORCULAN Shop stigao i obožavani Dande chair splitske dizajnerice Lee Aviani, što samo dokazuje koliko će u PORCULANU zapravo biti dinamično i da nas u budućnosti očekuje još mnogo novih, sjajnih i od Ivane i Nane pomno kuriranih dizajnerskih otkrića. Jedva čekamo!

ADRESA: Tomašićeva ulica 5

RADNO VRIJEME: Po dogovoru putem Instagrama

Foto: Tatjana Bukvić

Učitati još
Zatvori