Najljepše vaze u koje ćemo smjestiti proljetne bukete

Najljepše vaze u koje ćemo
smjestiti proljetne bukete

Proljeće i lijepo vrijeme donosi nam sve šareniji plac s cvijećem. Izbor je težak jer htjeli bismo sve, a kako i ne kada nam je cvijeće omiljena dekoracija u prostoru. Uz njega se odmah bolje osjećamo. Ipak, što je lijepi cvijet bez lijepe vaze? Tu nam je izbor još teži jer volimo i prozirne i šarene, i velike i male, i staklene i keramičke, i pravilne i nepravilne. S domaćim i stranim potpisom. Zato ako i vi razmišljate o jednoj novoj koja će vam osvježiti prostor, skratili smo vam vrijeme i u nastavku izdvojili najbolje od skandinavskog i hrvatskog dizajna.

Skandinavski dizajn

Iittala – Alvar Aalto

Aalto vazu dizajnirao je Alvar Aalto za finsku tvornicu stakla – Iittala. Inspirirana finskim krajolikom i jezerima, kultna vaza reinterpretirana je u različitim veličinama i bojama od svog prvog izdanja za Svjetsku izložbu u Parizu 1937. godine. Njen zaštitni znak svakako je nepravilni i valoviti oblik zbog kojeg iz tlocrta izgleda kao cvijet.

Hein studio – Ostrea Rock

Vaza nalik potoku čija inspiracija dolazi iz beskrajnog blaga mora. Ostrea Rock puše se na usta prije nego što se formira u kalupu koji je izrezbaren ručno, stvarajući jedinstvenu i nepravilnu površinu. Dolazi u nekoliko interesantnih boja, a nedavno je stigla u zlatnoj i srebrenoj varijanti.

Muuto – Kink

Muuto je brend koji okuplja vodeće suvremene, skandinavske dizajnere. Inače, ime brenda dolazi od finske riječi muutos što je u prijevodu nova perspektiva. Upravo jednu takvu perspektivu predstavlja i ova Kink vaza koja je nalik savijenoj cijevi s duplim otvorom. Kod nje je genijalna stvar što i bez cvijeća može krasiti prostor i glumiti malu sklupturu.

Domaći dizajn

Marinski Heartmades

Za nas možda i najomiljenii domaći brend keramike iza kojeg stoji riječka dizajnerica Marina Marinski. Pastelne boje, porculanska finoća izrade i jedinstven dizajn glavne su karakteristike Marinski Heartmadesa. S njihovim šalicama započinje naš svaki dan, a ove vaze nisu nam ništa manje drage.

GVG Ceramics by Karolina Bumbak

GVG je mali keramički studio koji donosi ručno rađenu keramiku – od šalica, tanjurića, posuđa općenito do plitica za nakit, vaza i slično. Jednostavnog, čistog oblika bit će idealni dizajnerski dodatak u svakom minimalističkom prostoru baš kao i ova vaza. Zanimljiva je stvar da je naziv brenda zapravo skraćenica, odnosno inicijali, imena ljubimaca – psa i mačke. GVG je u stvari Gala voli Gretu.

Terra Ceramica – Hug

Kiparica iz Splita, Tea Radić, stoji iza ovog domaćeg brenda. Svoj prepoznatljivi stil izgradila je još sa svojim genijalnim šalicama kojima promovira uživanje u trenutku i ljepotu onoga oko nas. Sigurno znate za šalice s natpisom ‘pomalo’! Pa ako znate o kojim šalicama pričamo, onda znate i da su Terra Ceramica upečatljive po svojim velikim, nepravilnim drškama. Taj zaštitni znak krasi i ovu vazu Hug koja je baš to – veliki zagrljaj.

Pepel Studio

Posljednja u našem odabiru domaćih vaza u koje želimo smjestiti cvijeće je Martina Franić i njen studio Pepel. Po struci kostimografkinja, Martina se glini okrenila iz potrebe i ljubavi prema prirodi. Tada je otkrila ljepotu keramike i danas stvara unikatne komade šalica, zdjela i vaza. Njene vaze u zemljanim su tonovima i izgledaju nam kao da su upravo sada došle iz prirode – pure nature.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori