Od Marine Abramović do Andyja Warhola: Najbolje nove izložbe u Europi koje vrijedi posjetiti

Od Marine Abramović do Andyja Warhola: Najbolje nove izložbe u Europi koje vrijedi posjetiti

@lydiaceramics

Europske metropole 2020. godine ponudit će nam pregršt velikih, genijalnih izložbi. Na popisu će se pronaći djela klasičnih velikana, a ne manjka ni moderne umjetnosti. Nova nam godina kuca na vrata, a mnogi će od nas početi planirati putovanja za 2020-tu. Ako vas tako put odvede u Berlin, Prag, London i druge metropole, nemojte propustiti sljedeće izložbe. Karte rezervirajte na vrijeme jer, sigurni smo, ljubitelji umjetnosti preplavit će ove izložbe.

The Cindy Sherman Effect, Beč

Muzej umjetnosti u Beču donosi izložbu poznate fotografkinje i umjetnice Cindy Sherman. Radovima koji se bave temama identiteta, kako se isti konstruira i transformira u današnjici, muzej će predstaviti njezinu izložbu pod nazivom ‘The Cindy Sherman Effect.’ Izložba će trajati od 29. siječnja do 21. lipnja 2020. godine.

@schirnkunsthalle

Fantastic Women, Frankfurt

Galerija Schirn Kunsthalle u Frankfurtu prvi će put u velikoj tematskoj izložbi izložiti najpoznatije radove ženskih umjetnica iz surealizma. Posjetitelji će od 12. veljače do 24. svibnja moći pogledati čak 260 radova slavnih umjetnica koje se razlikuju svojim stilom i sadržajem. Tu će se pronaći fotografije, slike, skulpture i ostali artefakti, a između ostalih će se izložiti i radovi kultne Fride Kahlo, Louise Bourgeois i Meret Oppenheim.

Hahnloser kolekcija, Beč

Albertina u Beču ugostit će prestižnu privatnu Hahnloser kolekciju u kojoj djela datiraju između 1905. i 1936. godine. Kolekcija sadrži 120 radova istaknutih umjetnika poput Henrija Matissea, Pierrea Augustea Renoira Vincenta Van Gogha, Henrija Toulouse-Lautreca i drugih. Otvorena je od 22. veljače do 24. svibnja 2020. godine.

@totalartshole

Andy Warhol, London

Velika izložba ‘The Andy Warhol Exhibition’ održat će se u poznatom muzeju modernih umjetnosti Tate Modern u Londonu. Od 12. ožujka do 6. rujna 2020. godine posjetitelji će moći pogledati kultne radove Andyja Warhola uključujući slavne slike Marilyn Monroe. Radi se o jednoj od najiščekivanijih izložbi u Europi i jednoj o najvećih za umjetnika koji je obilježio 20. stoljeće.

Rembrandt, Prag

Povodom 350. obljetnice smrti velikog slikara Rembrandta Harmenszoona Van Rijna, Nacionalna galerija u Pragu predstavit će njegov opu. Fokusirat će se na portret ‘Scholar in His Study’ kojeg je slikar naslikao 1634. godine. Izložba će se sastojati i od djela koje će galeriji posuditi drugi svjetski muzeji poput Moma-e u New Yorku i Nacionalne galerije u Londonu. Možete ju posjetiti od 17. travnja do 30. kolovoza 2020. godine.

@royalacademyarts

Marina Abramović, London

Izložbu Marine Abramović možete pogledati u Beogradu još nekoliko tjedana, a pravi se spektakl posvećen radu umjetnice sprema u Londonu. Royal Academy of Art postavlja prvu veliku izložbu koja će predstaviti presjek njezinog čitavog rada – uključujući i kultne live performanse i nove radove. Abramović se bliži 70-im godinama pa se tako njezina nova djela fokusiraju na promjene tijela, a bavi se i pitanjem života i smrti. Izložba će trajati od 28. rujna do 8. prosinca 2020. godine.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori