Žive slike ovog će vikenda ponovno oživjeti povijest Zagreba kostimiranim likovima
Žive slike ovog će vikenda ponovno oživjeti povijest Zagreba kostimiranim likovima

Žive slike ovog će vikenda ponovno oživjeti povijest Zagreba kostimiranim likovima

Muzej grada Zagreba više od dvadeset godina tijekom zadnjeg vikenda fašnika priređuje edukativni program Žive slike, a ove godine održat će se 10. i 11. veljače od 11 do 14 sati. Taj muzejski projekt donosi kostimirane djelatnike muzej koji kao značajne ličnosti prošlosti grada Zagreba pričaju priče o vremenu u kojemu su živjeli.

Projekt Žive slike nastao je po uzoru na slična događanja koja su u gradu priređivana krajem 19. stoljeća, a temelji se na konceptu oživljene povijesti (eng. living history). U njemu djelatnici Muzeja, vanjski suradnici i prijatelji Muzeja u prostoru stalnog postava u prvom licu tumače prošlost Zagreba, odjeveni u vjerodostojne povijesne kostime izrađene prema predlošcima s portreta i fotografija iz muzejskog fundusa.

zagreb 1

Tko nas sve čeka u muzeju?

Među ostalima, u stalnom postavu Muzeja s posjetiteljima razgovaraju i povijesne događaje tumače prvi zagrebački biskup Duh, kralj Bela IV., Crna kraljica Barbara Celjska, ban Josip Jelačić, Nikola Šubić Zrinski, Dora Krupićeva, Hermann Bollé, barunica Ana Marija Rauch, kontesa Nera, ilirac Ljudevit Gaj, Sidonija Erdödy Rubido, Marija Jurić Zagorka, car Franjo Josip, Foto Tonka, Ljerka Šramkrojačica Žuži Jelinek, animirani lik profesor Baltazar i brojni drugi likovi.

Tijekom godina, Žive slike profilirale su se u specifično stručno vodstvo kroz stalni postav i aktualnu muzejsku izložbu. U prostoru aktualne izložbe Catino 20. stoljeće posjetitelji će upoznati slikaricu i pjesnikinju, Catu Dujšin Ribar.

Žive slike

Opće informacije

Žive slike bit će održane u subotu i nedjelju, 10. i 11. veljače 2024. godine. Navedene dane Muzej grada Zagreba bit će otvoren od 11 do 14 sati. Cijena ulaznice je 1 euro po osobi, a za djecu do 7 godina ulaz se ne naplaćuje.

Za osobe s invaliditetom program Žive slike je besplatan, a priređena će biti vodstva i na hrvatskom znakovnom jeziku, s početkom svakog punog sata (u 11, 12 i 13 sati) i sastajanjem u prizemlju, kod info pulta.

Foto: Muzej grada Zagreba

Učitati još
Zatvori