Pogledajte nove Lunarove murale na zagrebačkom podvožnjaku 
Pogledajte nove Lunarove murale na zagrebačkom podvožnjaku 

Pogledajte nove Lunarove murale na
zagrebačkom podvožnjaku 

Projekt “Grad u boji” zaslužan je za novo ruho zagrebačkih ulica. Eminentni zagrebački street art umjetnik i doajen graffiti umjetnosti u Hrvatskoj Slaven Kosanović Lunar, zaslužan je za nove boje na podvožnjaku na lokaciji Aleja Bologne / Ulica Velimira Škorpika. Projekt je zasluga umjetničke organizacije Mural Hub na čelu s Melindom Šefčić i Ivom Kosanovićem.

lunar-mural-jankomir9
lunar-mural-jankomir6

Ulice trebaju boje

Umjetnost u javnom prostoru nužan je aspekt za rast i razvoj društva, a tako i pojedinca podjednako. Živimo u vremenu, gdje je sve ubrzano i instant, ljudi rijetko zalaze u muzeje i galerije, sve je manje vremena za obitelj i sebe. Veliki gradovi dodatno doprinose gubitku vremena u prometu i velika većina naših građana potroši i preko sat vremena svaki dan vozeći se od točke A do točke B, pritom je jedini vizualni podražaj koji ih okružuje, beton, asfalt, bilboardi s reklamama, stambene zgrade te kuće. U usporedbi s drugim Europskim gradovima, možemo slobodno reći kako je Zagreb u krizi identiteta, nedostaje mu umjetničko estetske i društvene dimenzije javnog prostora koje su međusobno povezane. Autori projekta naišli su na nekoliko dobrih primjera prakse estetizacije prometnica koje doprinose novom estetskom izgledu, ali i novoj vizuri samoga grada.

lunar-mural-jankomir17
lunar-mural-jankomir16
lunar-mural-jankomir20

“Mišljenja smo kako bi se realizacijom projekta “Grad u boji” doprinijelo ostvarenju jednog novoga projekta, koji će sve iznenaditi, a na licima građana doprinijeti vedrinu i rasterećenost misli pri vožnji, te dugim zastojima, koji svaki dan opterećuju grad i promet u njemu.” – kaže nam Melinda Šefčić, koautorica projekta.

Cilj je rasteretiti ovo ionako stresno i gužvama ispunjeno prometno područje, a ne sumnjamo da će Lunarov mural upravo tome i pridonijeti. Sljedeći put kada zapadnete u popodnevnu gužvu na Bologni, uživajte u predivnim bojama i motivima na inače hladnom i sivom, betonskom nadvožnjaku. Murali su napravljeni uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba.

lunar-mural-jankomir38
lunar-mural-jankomir40
lunar-mural-jankomir26
lunar-mural-jankomir34
Učitati još
Zatvori