Novi riječki murali: Proljeće, ljeto i jesen s Lunarom i Moskom
Novi riječki murali: Proljeće, ljeto i jesen s Lunarom i Moskom

Novi riječki murali: Proljeće, ljeto i
jesen s Lunarom i Moskom

Umjetnici Slaven Lunar Kosanović i Vladimir Tomić Mosk oslikali su šest tankova sveukupne površine preko osamsto kvadratnih metara na tri lokacije u Rijeci u suradnji s tvrtkom Energo – Rijeka. Svi izgledaju fantastično i ne sumnjamo da neće zapeti za oko svim namjernim i slučajnim prolaznicima.

Foto Igor Crnković (4)

Murali tri ekosustava

Murali su oslikavani kroz tri etape kroz i tri teme, tri ekosustava – zemlja, nebo i more. Na prvoj lokaciji, u kvartu Zamet, autori su na skeli dočekali proljeće oslikavajući triptih ‘The Three Trees’, (Tri stabla). Osim što je svaki autor realizirao svoj zasebni rad, treća površina je poslužila kao uspješna fuzija njihovih stilova.

Osim većine kolovoških dana provedenih u sigurnom hladu, onih nekoliko su posvetili radeći na šesnaest metara visokim skelama na Gornjoj Vežici. Upravo je neposredna blizina riječke zvjezdarnice inspirirala autore za ovaj diptih – ‘Skygazing’, odnosno ‘Promatranje neba’- Lunarov mačak sa svojim teleskopom, rakete i sazviježđa te Moskov nadrealni monumentalni opservatorij.

Foto Kristijan Vučković (2)
Foto Kristijan Vučković

Autori i njihov tim večeri nakon crtanja proveli su, pogađate, gledajući Perzeide. Ujesen, pri kraju sezone kupanja, provedeni su i radovi na Srdočima i Moskovim muralom ‘The Big Drop’, začudnim motivom grbavoga kita tik pred pad u more, nakon što se odvojio od padobrana.

murali-rijeka-Igor Crnković (3)
Foto Igor Crnković

Specifičnost ovih radova je što se nalaze na netipičnim valjkastim površinama što omogućava da se motivi sagledavaju cirkularno i pritom se perspektiva motiva izmjenjuje, što je Lunaru i Mosku bio dodatan izazov za osmišljavanje, a i oslikavanje radova od uobičajenih dvodimenzionalnih površina zida, papira ili platna.

Sve to im je olakšao provjeren i pouzdan tim prijatelja, suradnika i asistenata koji čine: Ivo Kosanović Smack, Stefan Gostić i Vedran Miljanić.

Foto Kristijan Vučković (3)

Foto: Kristijan Vučković, Igor Crnković

Učitati još
Zatvori