Pogledajte predivne nove murale na zagrebačkoj petlji
Pogledajte predivne nove murale na zagrebačkoj petlji

Pogledajte predivne nove murale na
zagrebačkoj petlji

Zagreb je bogat podvožnjacima i nadvožnjacima, sporednim i glavnim cestama te ključnim petljama koje spajaju dijelove grada, a tako i same građane. Upravo jedan takav hotspot petlja koja spaja Heinzlovu i Slavonsku. Svakodnevno ondje prolaze tisuće automobila, autobusa, bicikala pa i pješaka, a sada će im pogled biti uljepšan za jedan mural, poznatog hrvatskog street artista i grafitera koji djeluje pod imenom Chez 186.

Pogled na beton, ali i umjetnost

Živimo u vremenu, gdje je sve ubrzano i instant, ljudi rijetko zalaze u muzeje i galerije, sve je manje vremena za obitelj i sebe. Veliki gradovi dodatno doprinose gubitku vremena u prometu, upravo tako, velika većina naših građana potroši i preko sat i pol vremena vozeći se u prometu od točke A do točke B, pritom je jedini vizualni podražaj koji ih okružuje, beton, asfalt, Billboardi s reklamama, stambene zgrade te kuće. Grad i gradski prostor ogledalo su društva i politike koja njome vlada, a gradski prostor igra značajnu ulogu u životima građana. Ravnoteža između estetske dimenzije – oblika i materijala – i društvene dimenzije – korištenja i značenja – poželjni su kako bi se stvorila urbana svijest, a tako i baština građanstva. Sve je to bio povod za projekt Ulica u boji kojem je svrha estetizacija zidova i ulica.

 

chez-petlja2

Chez 186

Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama od kojih se izdvajaju: „31 dan“, Lauba (2019.), „The year of chaos“, Galerija Siva (2018.), „Colors not Dollars“; samostalna izložba Univerzalnom ateljeu uličnih umjetnosti, Ljubljana, Slovenija (2018.); kao i na velikom broju skupnih izložbi kako u Hrvatskoj tako i u svijetu: „Trash Will Smas“’; interaktivna grupna izložba, 2. i 3. izdanje, 5. i 6. Bijenale slikarstva (2019. i 2021.), Art Basel Miami (2019.). Također je sudjelovao na brojnim umjetničkim festivalima i projektima u sklopu kojih je izveo brojne umjetničke intervencije u javnom prostoru. Neki od umjetničkih festivala su: Meeting of styles, Zagreb; Graffiti na gradele na Braču; Visualia Festival u Puli; Xstatic Festival u Splitu; Ohoho festival, IFCC, Independent festival of creative communication u Zagrebu, MUU (Museum od Street Art) u Zagrebu, Outlook u Puli, Nema labavo Festival u Splitu i na nekoliko europskih festivala kao što su Festival Dev9t! u Beogradu; Med štiri stene u Ljubljani; Balkan express u Sarajevu i Street Art Festival u Luxembourgu.

chez-petlja7
chez-petlja6

Foto: Chez 186

Učitati još
Zatvori