Mural na OŠ Vidikovac iz Pule poziva na mir, solidarnost i zajedništvo
Mural na OŠ Vidikovac iz Pule poziva na mir, solidarnost i zajedništvo

Mural na OŠ Vidikovac iz Pule poziva na
mir, solidarnost i zajedništvo

Novi mural na OŠ Vidikovac iz Pule djelo je Vedrana Štimca, poznatijeg kao politebastart. Vedran, rodom iz Pule, posljednjih nekoliko godina živi i radi u Zagrebu. Bavi se ilustracijom, izradom murala i tetoviranjem. Iako ga je, kako kaže, put navodio u potpuno drugom smjeru, završivši ekonomski fakultet potpuno se posvećuje ilustraciji. Stjecajem sretnih okolnosti i nešto upornosti, uspijeva danas sasvim pristojno živjeti od posla kojeg voli, a kako i ne bi kada ga radi doista maestralno.

Poslali smo mu par pitanja vezano za ovaj mural, ali i kako bismo ga bolje upoznali.

mural-pula2
  • Kako je došlo do suradnje s OŠ Vidikovac?

Suradnja s OŠ Vidikovac bila je prilično spontana i inspirativna. Kao netko tko se bavi izradom murala i ilustracijom, uvijek sam otvoren za nove projekte i suradnje. Budući da u Hrvatskoj nema puno umjetnika koji se bave muralima, a ja sam rodom iz Pule, mislim da sam bio prvi na nišanu. No, ono što je zaista doprinijelo mojoj odluci bila je energija i entuzijazam svih djelatnika škole s kojima sam bio u kontaktu. Osjećao sam se dobrodošlo i podržano, što je izuzetno važno za svaku suradnju.

  • Možeš li nam malo pojasniti temu i motiv murala?

Tema murala bila je izazovna, ali istovremeno inspirativna. Željeli smo stvoriti nešto što će inspirirati sadašnje i buduće generacije učenika, nešto što će ih potaknuti na razmišljanje o važnim vrijednostima poput mira, solidarnosti i zajedništva. Mural predstavlja kozmopolitsku viziju budućnosti, gdje se različite kulture i narodi sjedinjuju u prosperitetnoj zajednici. Estetski, odlučili smo se za stil koji podsjeća na ilustracije iz prošlih vremena, kada je vizija boljeg i solidarnijeg svijeta ipak bila utkana mnogo više u ljude.

mural-pula3
  • Koliko je trajalo crtanje? Pomagali su ti i neki drugi poznati umjetnici?

Crtanje murala trajalo je tri dana, što je zaista brzo s obzirom na veličinu projekta. Mural je bio dimenzija 9 puta 13 metara, pa je trebalo puno fokusiranosti i truda da se završi u tako kratkom roku. Srećom, nisam bio sam u ovom pothvatu. Prijatelj i kolega Marin Remić pomogao je da mural osvane na vrijeme. I nama je u interesu bilo završiti brzo jer nas čeka svaki dan posla za sedmoro ljudi.

mural-pula1
  • Radiš doista razne stvari od murala preko plakata do ilustracije knjiga. Što ti je od svega najdraže i može li se to uopće izdvojiti?

Uhhh, teško mi je zaista izdvojiti nešto s obzirom na to da se zbilja svega znam uhvatiti. Od tetovaža do murala, preko ilustracija za knjige, sitotiska, plakata…. Nema najdražeg, sve mi je drago upravo toga jer je dinamično. Da se bavim samo jednom stvari, postalo bi mi zamorno. Ovako tjedan mogu podijeliti i svakog dana se dočepam nekog novog izazova.

  • Imaš jako zanimljiv i autentičan stil, gdje crpiš inspiraciju?

Inspiracija mi dolazi kad ju potražim. Nekad je to kratkotrajan proces, a nekad traje danima. Neki temelji za potragu su u meni, a rezultat se manifestira iz okoline, društva, knjiga, razno raznih referenci itd.

  • Na čemu trenutno radiš i u kakvim te projektima uskoro gledamo (ako nije tajna)?

Trenutno sam u procesu završavanja nekoliko naslovnica za knjige, što je uvijek uzbudljivo jer svaka knjiga nosi sa sobom svoju priču i estetiku. Također, tijekom svibnja organiziram street art festival u Puli i pripremam za lipanj za Art Park u istom gradu. Uglavnom, u mašini sam.

Video:  Alen Spion

Učitati još
Zatvori