Umjetnici oslikali muralima pročelje osječkog dječjeg vrtića

Umjetnici oslikali muralima pročelje
osječkog dječjeg vrtića

Prošle nedjelje u prostoru Dječjeg vrtića Mak (Vijenac Murse 8, Osijek) održalo se predstavljanje projekta “Mjesta kreativnog pogleda” kao rezultat sedmodnevnog oslikavanja pročelja vrtića muralima koji imaju za zadaću, osim estetske komponente oplemenjivanja prostora, biti ujedno i platforma koja će odgajateljicama poslužiti kao “udžbenik na otvorenom” u radu s djecom vrtićkog uzrasta.

“Mjesta kreativnog pogleda”

“Mjesta kreativnog pogleda” je projekt koji se bavi problematikom komunikacije i odgoja u okruženju derutnog, neprimjerenog, grafitima išaranog sadržaja u kontekstu oronulih fasada odgojno-obrazovnih institucija (vrtića). Promatrajući dugogodišnju nebrigu oko Dječjeg vrtića Mak u Osijeku došlo je do ideje kako s intervencijama na “oku neugodnim” pročeljima kreirati mjesta u kojima će se, prije svega, najmlađi tj. korisnici, predškolci, ali i zajednica osjećati ugodno. Odgoj kreativnosti uvjetuje i prostore u kojem provodimo svakodnevicu, prostor u kojemu se naš pogled ugodno osjeća te se ista odgaja od rođenja, pri tome podrazumijevamo procese socijalizacije (vrtić, škola,…) odnosno mjesta u kojima provodimo većinu vremena.

“Udžbenik na otvorenom”

Cilj projekta je derutno pročelje prenamijeniti u metodičko-didaktičko sredstvo, koje bi ujedno služilo kao “udžbenik na otvorenom” te je projekt kao takav jedinstven na ovim područjima i šire. Razlog tome je taj što nigdje nismo naišli na edukativnu komponentu murala kao umjetničke intervencije u prostoru. Nadalje, promoviranje umjetničkih vrijednosti u kontekstu najmlađe (vrtićke) populacije te kontinuirana komunikacija između najmlađih i umjetničkih ostvarenja, razvoj i promidžba vizualnih umjetnosti jest ono čemu smo težili.

Eminentni umjetnici

Oslikavanje je započelo 30. kolovoza, a u istom su sudjelovali Tea Jurišić kao umjetnička voditeljica, Diana Mataković, Maja Biondić, Dominik Vuković i Jasmin Mišković uz svesrdnu pomoć 15ak volontera koji su svakodnevno bili od velike pomoći prilikom realizacije projekta. Oslikavanju su prethodile faze u kojima su odgajateljice vrtića jasno definirale problematiku kojom se bave tijekom školske godine, te je definirana glavna tema koja obrađuje četiri elementa “Zemlja, voda, zrak i vatra” s vrlo opširnim podtemama koje su umjetnici vizualno interpretirali. Samim time, jedinstvenost projekta je ono po čemu se izdvaja ovaj umjetnički projekt.

Diana Mataković
Dominik Vuković
Jasmin Mišković
Maja Biondić
Tea Jurišić

Cilje je da se projekt nastavi

U našem je cilju projekt nastaviti izvoditi iz godine u godinu o čemu smo obavijestili ustanovu Dječji vrtići Osijek koji su se u potpunosti složili jer je zaključak da ovakvim umjetničkim angažmanom dobiva na značenju vrtić kao ustanova zajedno s korisnicima, ali i zajednica koja je bila okružena derutnom fasadom istoga. Ono što je važno za istaknuti jest da je ovaj vid umjetničkog djelovanja i angažmana relativno nov kako na nacionalnoj razini tako i šire te socijalno-angažirana umjetnost koja djeluje u zajednici je ono čemu ovaj projekt teži u cilju “odgajanja pogleda” i edukacije društva kao takvog. Više o projektu pratite na njihovom Facebook i Instagram profilu.

Foto: Pr

Učitati još
Zatvori