Miris nostalgije: Foto priča o ljetu na otoku Korčuli
Miris nostalgije: Foto priča o ljetu na otoku Korčuli

Miris nostalgije: Foto priča o
ljetu na otoku Korčuli

Ne kaže se bez razloga da slika ili fotografija vrijedi 1000 riječi. Fotografija je moćno sredstvo koje nas vodi na putovanje kroz vrijeme i prostor, zabilježavajući trenutke koji se nikada neće ponoviti. U današnjem digitalnom dobu, fotografije su postale sastavni dio našeg svakodnevnog života, pružajući nam brojne prednosti koje oblikuju našu percepciju svijeta.

Foto priča Korčula

Trajne uspomene

Fotografije nam omogućavaju da sačuvamo dragocjene trenutke i uspomene. One nam omogućavaju da se prisjetimo smijeha, ljubavi i trenutke sreće. Fotografija je umjetnički izričaj koji omogućava ljudima da pokažu svoju kreativnost i jedinstveni pogled na svijet. Kroz kompoziciju, boje, svjetlo i sjene, fotografi mogu prenijeti svoje emocije i poruke onima koji ih gledaju.

Foto priča Korčula

Dijeljenje priča

Fotografije su moćno sredstvo za prenošenje priča. Putem društvenih mreža i interneta, ali i u fizičkom obliku kada razvijemo film možemo podijeliti svoje iskustvo i inspirirati druge. Fotografiranje potiče nas da promatramo svijet oko sebe na dublji način. Učimo primjećivati detalje, kompoziciju i skladnost u svakodnevnim situacijama.

Foto priča Korčula

Komunikacija bez riječi

Ponekad fotografije mogu prenijeti emocije i informacije bolje od riječi. Jedan pogled na fotografiju može izazvati osjećaje sreće, tuge, divljenja ili čak podići svijest o važnim pitanjima. To dobro zna i Ivančica Pobor, 38-godišnja majka, medicinska sestra, freelance fotograf i vječna zaljubljenica u detalje i priču.

Za sebe kaže da je pomalo “old soul”, nostalgična i sklona romantiziranju života, što se može vidjeti i na njenim fotografijama. Ova zaljubljenica u knjige često bira citate u opisu fotografije koji daju uvid u njezin trenutačni mood te oni daju sasvim drugačiju notu i pogled na fotografiju. S time nas je privukla i svojim Instagram profilom na kojem često dijeli lijepe trenutke zabilježene fotoobjektivom.

Foto priča Korčula

Nostalgični trenuci ‘ispričani’ fotoaparatom

Oduvijek sam imala oko za lijepo, a prvi fotoaparat je dospio u moje ruke prije 4 godine, kada i počinje moja fotografska priča, kaže nam i nastavlja – Od tada sam napravila puno fotografija, što dobrih, što loših (živimo da bismo učili, zar ne haha), ali smatram da svaka ima dušu i može ispričati priču. Nisam fan perfekcionizma, zbog toga jako volim analognu fotografiju i sve njene čari.

Gotovo je uvijek možete vidjeti s fotoaparatom u ruci, bilo da je digitalni ili analogni, iako u posljednje vrijeme bira analogni sadržaj što svakako pobuđuje jednu dozu nostalgije. Lokacije koje bira su uglavnom mjesta na koja putuje s obitelji i prijateljima, i zapravo to je ono što ju najviše inspirira.

Putovanje Korčulom kroz analogne fotografije

Korčula je ove godine došla spontano i ni sekunde nisam požalila. Prošli smo skoro cijeli otok i moram priznati da je svako mjesto toliko živahno, romantično, ljudi su predivni, pristupačni, neopterećeni, a otok te mazi sa svih strana. Od predivnih uvala, kristalno čistoga mora nestvarnih boja, fine hrane..  Neopisivo, a sve to uspješno prenosi svojim foto-pričama.

Najljepši kadrovi ljeta na otoku

Otok Korčula i njegov grad Korčula danas nude povratak u srednjovjekovno doba za sve one željne mirnijeg odmora. Korčula, baš kao i Hvar skriva mnoge plaže i uvale, ali još uvijek nije toliko popularna kao susjedni Hvar te joj to daje jednu sasvim novu dimenziju, vrijednu istraživanja. Povijest Korčule seže daleko u prošlost, još od neolitičkoga doba, dok je u skorije vrijeme Korčula okružena razvojem turizma, ali i proizvodnjom vina. Središte je to kulture, povijesti i prirodne ljepote. Ovaj očaravajući otok privlači posjetitelje svojim bogatstvom tradicije, predivnim plažama i slikovitim krajolikom.

A u nastavku donosimo Korčulu kroz fotoobjektiv i sve one neprocjenjive kadrove uhvaćene u trenutku.

Foto: Ivančica Pobor

Učitati još
Zatvori