Proslavite tradicionalni švedski ‘Midsommar’ na prekrasnoj lokaciji u Zagrebu
Proslavite tradicionalni švedski ‘Midsommar’ na prekrasnoj lokaciji u Zagrebu

Proslavite tradicionalni švedski ‘Midsommar’ na prekrasnoj lokaciji u Zagrebu

Midsommar, ili Midsummer, poznata je svečanost koja se iz skandinavskih zemalja proširila diljem svijeta. Riječ je o dočeku ljeta, koje u sjevernim zemljama dosta kratko traje. Obično se obilježava velikim okupljanjima u prirodi, uz tradicionalni ples s cvijećem u kosi. Središnja točka ove proslave je takozvani ‘maypole’, odnosno stup koji je obložen cvijećem i oko kojeg se plesna ceremonija održava.

Sada taj osjećaj koji donosi Midsommar možemo osjetiti i u Zagrebu, gdje će se proslava dolaska ljeta održati u organizaciji Švedskog veleposlanstva. Mjesto radnje je predivno dvorište Akademije likovnih umjetnosti, a događanje je na rasporedu u subotu, 11. lipnja.

Brojne radionice za sve uzraste

Ovogodišnje izdanje proslave prvo je nakon početka pandemije, a posjetiteljima donosi i više nego bogat program. Za početak, tu je piknik uz švedsku glazbu te igre i ples oko stupa s cvijećem. Jedan od partnera ovogodišnjeg izdanja Midsommara u Zagrebu je i popularna IKEA.

Potom, tu je zanimljiva radionica koju organiziraju dečki iz Dnevne doze biljaka. Riječ je o radionici na kojoj će djeca imati priliku izraditi vlastite vijence od cvijeća. Laboratorij zabave je pripremio radionicu reciklaže za koju su obavezne prijave. Tu će se naći i čitanje ulomaka iz novog prijevoda Pipi Duge Čarape. Večer će savršeno zaokružiti koncert ABBA Real tribute banda.

Izložba studentskih radova

Tijekom cijelog događanja u parku biti će postavljena izložba koja prikazuje kratke crtice švedsko-hrvatskog prijateljstva koje službeno traje točno 30 godina, što je još jedan razlog za slavlje.

Za vrijeme Midsommara možete posjetiti i ALU-Perspektivu 2022, završnu godišnju izložbu studenata likovne umjetnosti. Na njoj će biti predstavljeni najbolji studentski radovi nastali tijekom protekle akademske godine.

Kompletan program ovogodišnjeg izdanja možete pronaći na Facebook stranici eventa. Organizatori napominju tek da ponesete svoje dekice i uživate u najljepšem pikniku u gradu!

Učitati još
Zatvori