Genijalni dizajnerski proizvodi koji su suradnja domaće metalurgije i hrvatskih dizajnera
Genijalni dizajnerski proizvodi koji su suradnja domaće metalurgije i hrvatskih dizajnera

Genijalni dizajnerski proizvodi koji su suradnja domaće metalurgije i hrvatskih dizajnera

Sve češće korišten, metal u interijeru postao je nezamjenjiva pratnja i dalje dominantnom drvetu. Iako se u interijer unosi u manjim količinama, estetika proizvoda uvelike ovisi o dizajnu, obradi i kvaliteti izrade metalnih dijelova.

Ručke, nogice, dekorativni elementi, rasvjetna tijela i sl. imaju nevjerojatan utjecaj na finalni dojam proizvoda i posljedično cjelokupni interijer. Naši dizajneri s razlogom su skloniji domaćoj proizvodnji, a metalurgija Mihoković pokazala se je kao prava adresa za izradu custom-made dijelova po njihovim idejnim konceptima.

“Dugo već surađujemo s dizajnerima i tvrtkama koje isporučuju proizvode za luksuzne brendove. Kvaliteta materijala, proizvodnih procesa i završne obrade je ključna za uspjeh na takvom tržištu”, govori nam Marina Mihoković Dvorski, direktorica prodaje u metalurgiji Mihoković.

Marina Mihoković Dvorski, direktor ica prodaje

Pogledajte što pomna obrada metalnih dijelova znači za proizvod. Predstavljamo neke od suradnji metalurgije Mihoković na produkciji genijalnih proizvoda hrvatskih dizajnera.

Metalurgija Mihoković
metalurgija Mihoković

MUNDUS VIRIDIS – MILLA&MILLI

Milla&Milli, brand hrvatskog prerađivača drveta Mundus Viridis u gotovo svakom proizvodu uz drvo kao bazni, koristi metal za potkonstrukciju i dodatne dijelove. Cjelokupna proizvodnja bazirana je u Hrvatskoj, a Mihoković metalurgija dugogodišnji je partner za izradu metalnih dijelova.

“Metal je ne samo logičan, već i idealan odabir. Osim što ima visoku nosivost, prilagodljivost zahtjevima proizvoda, kvalitetna obrada podržava visoku estetiku proizvoda. Iznimno nam je važno da proizvodnja bude prvenstveno kvalitetna, a domaća proizvodnja pokazala se je upravo takvom”, govore nam dizajneri ove kolekcije.

Frame Dining Table
Waves bar cabinet
Bloom bar cabinet

DizzConcept: KUHINJA PIA

U zatvorenom stanju kuhinja PIA izgleda kao element dnevnog boravka s TV-om uz kojeg je prostor idealan za smještaj manje skulpture. Televizor uz kojeg se nalaze potrebne utičnice integriran je u vrata na zglobnom nosaču. Osim uštede prostora dobivena je i mogućnost usmjerivanja ekrana pod kutem do 180 stupnjeva.

Kako izgleda sam proizvodni process, objašnjava Marina Mihoković Dvorski. “U proizvodnji je uvijek prisutna fleksibilnost i prilagodba idejnom konceptu s kojim dolazi dizajner ili tvrtka. Laserska tehnologija rezanja daje nam pregršt mogućnosti, uz naravno strojeve i alate za savijanje oblika. Također, spajanje dijelova metala mora biti oku nevidljivo što se postiže naknadnim brušenjem spojeva, dok plastifikacija pruža bezbrojne palete boja s efektima sjaj, mat, glatke i ‘tekstura’ površine”, objašnjava.

Kuhinja Pia
Kuhinja Pia

Pitali smo dizajnere više odabiru materijala u ovom projektu. “Metal u dizajnu kuhinje Pia nije slučajan odabir. Ideja je bila stvoriti inovativan, jednostavan, funkcionalan, kvalitetan i vizualno nenametljiv proizvod, a odabir metala kao baznog materijala doprinio je svim navedenim karakteristikama”, govore nam iz dizajnerskog kolektiva DizzConcept.

Na pitanje što bi istaknuli u suradnji s metalurgijom Mihoković, ističu ekološku održivost s obje uključene strane u proizvodnom procesu. “Fokusirani smo na stalna poboljšanja u upravljanju okolišem i sprječavanju onečišćenja pri stvaranju inovativnih rješenja za male prostore. Angažiranje domaćeg prerađivača metala na ovom projektu omogućio nam je obostrano visoku učinkovitosti u potrošnji prirodnih resursa i smanjenje ugljičnog otiska proizvodnih operacija”, nadodaju.

Kuhinja Pia

KP DESIGN – TOVAR

U suradnjama metalurgije Mihoković s domaćim dizajnerima ističemo i zanimljivi ukras za interijer izrađen u potpunosti od metala.

Riječ je o ukrasu ‘Tovar’, minimalističkom redizajnu tradicionalnog drvenog mediteranskog suvenira. Dostupan u crnoj, sivoj, bijeloj, zelenoj i smeđoj boji, a dizajn potpisuje Jasmina Krstanović iz KP Dizajna.

TOVARI

“Dizajnirala sam nekoliko predmeta iz metala i volim istraživati razne mogućnosti ovog materijala. Prvenstveno me oduševljava njegova izdržljivost i dugovječnost. Ako radite s nekim materijalom, s vremenom naučite kako se “ponaša”, koji su načini obrade, što sve možete s njim, a onda se i vaš dizajn prilagođava tome”, nadodaje.

Pitali smo Jasminu i o odabiru proizvodnje ovog genijalnog metalnog tovara u Hrvatskoj. “Za dizajnera je važno pronaći prave suradnike za izradu njegovog dizajna, a ujedno i jedna od težih stvari u cijelom procesu. Naša nova serija Tovara napravljena je u tvrtki Mihoković i što se tiče suradnje, mogu samo reći da smo tovari i ja došli ‘doma’.”

TOVAR

Grupa – DOT table

Kolekcija DOT sastoji se od dva pomoćna stolića različitih dimenzija i boja, koji se mogu kombinirati ili koristiti zasebno, ovisno o prostoru. DOT pomoćni stolići zamišljeni su kao nastavak Grupine kolekcije rasvjetnih tijela, dijeleći njihov vizualni stil i karakter.

Stolić DOT primjer je korištenja metala kao baznog i u slučaju ovog modela – jedinog materijala. Njihov prepoznatljiv karakter postignut je metalnom potkonstrukcijom na čijem se vrhu nalazi aluminijska ploča.

“Naša sklonost korištenja metala u oblikovanju proizvoda prisutna je od samih početaka našeg profesionalnog bavljenja dizajnom. Zbog mogućnosti krajnjeg reduciranja elemenata proizvoda metal je materijal koji je kompatibilan s našim promišljanjima važnih karakteristika koji proizvod treba zadovoljavati, a kroz dugogodišnje iskustvo njegovog korištenja, jednom usvojena znanja, uzorke i procedure u mogućnosti smo primijeniti na oblikovanje i razvoj novih proizvoda”, govori nam Tihana Taraba iz Grupa-e.

Dot Stolic
Dot stolic
Dot stolic

Pitali smo proizvođača i što je najvažnije pri proizvodnji ovakvih proizvoda.

“Preciznost u inženjerkom dijelu pripreme te u svim ostalim fazama proizvodnje, manipulacija dijelova unutar pogona, kontrola između svih proizvodnih procesa, detalji poput preciznosti u spojevima te finalno zaštita tj. pakiranje gotovog proizvoda je ono što čini razliku”, govori Marina Mihoković Dvorski.

 

Foto: PR

 

Učitati još
Zatvori