Djela poznatog bosanskog umjetnika Mersada Berbera stižu u Dubrovnik. Donosimo detalje o impresivnoj izložbi
Djela poznatog bosanskog umjetnika Mersada Berbera stižu u Dubrovnik. Donosimo detalje o impresivnoj izložbi

Djela poznatog bosanskog umjetnika Mersada Berbera stižu u Dubrovnik. Donosimo detalje o impresivnoj izložbi

Sedam godina nakon posljednje velike izložbe Mersada Berbera pod Srđem, Lazareti 27. rujna otvaraju vrata izložbe tog istaknutog slikara i grafičara. Izložba će otkriti odabrana djela iz ciklusa dubrovačkih Flora, Hommage Vlahu Bukovcu, ciklus ratni dnevnik. Dubrovačka publika i svi njihovi gosti premijerno će vidjeti i predstavljanje kulisa iz Gundulićevog Epa “Osman”, kazališne predstave HNK Zagreb iz 1993. godine. Definitivno razlog više za posjetiti krajnji jug Hrvatske i iskoristiti posljednje sate kalendarskog ljeta.

Mersad Berber

Dubrovnik kao inspiracija

Grandiozna izložba Maestra Mersada Berbera održat će se u Dubrovniku. On je za njega bio izuzetno vezan i koji mu je predstavljao vječitu inspiraciju, gradu iznimne ljepote, povijesti, arhitekture, umjetnosti, igre svjetlosti te najljepše pozicije na Mediteranu. Među mnogobrojnim hommageima velikim svjetskim umjetnicima kao što su Velasquez i Kramskoy, Berber je impresivnu internacionalnu slavu stekao, uz slojevite cikluse o njegovoj Bosni, upravo svojim velikim opusom Dubrovačkih flora i hommagea dubrovačkom velikanu Vlahu Bukovcu.

Mersad Berber
Mersad Berber

Dubrovnik je bio i ostao slikarev treći dom nakon Sarajeva i Zagreba. U svom atelieru u Lozici kraj Dubrovnika naslikana su mnogobrojna djela koja se baziraju na vječitoj inspiraciji vezanoj uz grad, njegovu povijest i ljepotu te igru svjetlosti i magente, koja je samo mogla biti naslikana u tako predivnom mediteranskom okruženju. Na dubrovačkoj izložbi će premijerno biti prezentirano i nekoliko odabranih djela iz ciklusa ratni dnevnik. Naime, manje je poznato da je Berber uplovio s prvim humanitarnim konvojem u ratom okruženi Dubrovnik. Kroz Berberov ratni dnevnik može se osjetiti njegova duboka povezanost i patnja prema gradu Dubrovniku i Dubrovčanima. Baš kao što je i oslikao svoju veliku bol i empatiju prema stradanju svog naroda u njegovoj Bosni i Hercegovini.

Mersad Berber
Mersad Berber
Mersad Berber

Bogati opus umjetnika

Uz slikarstvo, ilustraciju i grafiku, Berber se bavio kazališnom scenografijom i kostimografijom. Radio je filmske plakate kao i poneka vizualna rješenja poput glazbene ploče Indexa. Zaklada Mersad Berber već duži period želi Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima prezentirati veliki opus Maestra Berbera koji do sada nije viđen stoga se kraj rujna pokazao kao magičan spoj.

Kroz suradnju s gradom i uz podršku dragih prijatelja uspjeli smo realizirati ovu izložbu koja je ujedno i poklon svim Dubrovčanima. Zaklada Mersad Berber kontinuirano radi na očuvanju lika i djela, te daljnjoj promociji bogate slikareve ostavštine, poručila je Ira Berber, direktorica Zaklade Mersad Berber.

Mersad Berber
Mersad Berber

Izložba pod nazivom “U čast Dubrovniku” – Hommage to Dubrovnik održat će se u impozantnim i restauriranim Lazaretima. Bit će pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Dubrovačke baštine, a samu izložbu otvorit će gradonačelnik Mato Franković. Inače, Lazareti kao dio Dubrovačke baštine, smješteni su u samom srcu Dubrovnika. Uz to – jedina su potpuno sačuvana karantenska građevina u europskom dijelu Mediterana pod zaštitom UNESCO-a.

Berberova izložba može se razgledati od 27. rujna 2023. pa sve do 23. listopada 2023. godine.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori