Lutajući oglasi šarmantna su mala umjetnička djela koja uljepšavaju gradske ulice

Lutajući oglasi šarmantna su mala umjetnička djela koja uljepšavaju gradske ulice

Na zagrebačkim ste ulicama sigurno odavno uočili šarmantne stranice istrgane iz knjiga koje su pretvorene u prava mala umjetnička djela. Na taj način na ulicama Zagreba, ali i ostalih gradova u Hrvatskoj, svoj potpis ostavlja umjetnica Antonella Šantek. Njezini nas radovi uvijek inspiriraju i u više nas je navrata pustila u svoj umjetnički svijet u razgovorima za Journal.

Ovog je vikenda mlada umjetnica krenula u još jedan divan projekt u kojem joj se pridružila Nastja Kulović. Ako još niste zaronili u svijet suvremenih autora u našoj književnosti, njezin dirljiv roman Kud si krenula odličan je start. Prije nekoliko smo mjeseci razgovarale s Nastjom o njezinoj jednako interesantnoj osobnoj priči koja je mnoge inspirirala, a nakon čitanja knjige ne sumnjamo da ćemo i svaki sljedeći roman s njezinim potpisom rado imati na svojim policama. Štoviše, uskoro izlazi njezina druga knjiga Nešto drugo u kojoj se okreće temi ljubavi, a ovaj je projekt savršena uvertira u taj tematski zaokret.

U sklopu festivala ulične umjetnosti Re:Think kojeg već poznajemo po umjetničkim intervencijama kojima mijenjaju vizuru gradova, ovog su vikenda Nastja i Antonella razveselile ulice Siska. Na mnogim su zidovima i točkama u gradu osvanuli njihovi zajednički Lutajući oglasi, nastali kao kombinacija Antonelline umjetnosti i Nastjinog teksta.

“Antonella i ja smo se upoznale preko Instagrama, spojila nas je umjetnost: ona je pročitala moju knjigu, a ja sam se oduševila kad sam vidjela da se njezina “Lutajuća knjiga” može kupiti pa sam naručila nekoliko radova (sebi kao poticaj i dragim ljudima za originalne poklone). Kad smo se našle uživo, susret je bio čisto prepoznavanje. Uskoro sam joj se javila s idejom da od mojih “Oglasa na prvi pogled” napravimo “Lutajuće oglase”. Antonella se oduševila pa smo za Valentinovo ove godine polijepile prve oglase u Medulićevoj. Nedavno smo nastavile, pa Oglase sad možete vidjeti i u Frankopanskoj.”, ispričala nam je Nastja.

Za šarmantne Oglase, Nastju je inspirirao njezin boravak u Chicagu.

“Oglase sam prvi put počela pisati prije deset godina nakon povratka iz Chicaga gdje sam u novinama “Chicago Reader” vidjela podrubriku ljubavnih oglasa “I saw you” u kojima ljudi pišu o svojim susretima u nadi da će se druga osoba prepoznati i javiti. Odlučila sam ih interpretirati na svoj način i tako su nastali “Oglasi na prvi pogled.” Tako da su mi Oglasi posebno dragi jer su, kako ih volim zvati, ljubavne priče u malim dozama.”

Njihova umjetnička intervencija posebna je upravo i zbog Siska kao lokacije u kojoj se još uvijek osjećaju posljedice potresa, a i ovakve male stvari mogu značiti stanovnicima grada.

Antonelline radove možete pronaći ovdje, dok Nastjinu književnost pratite ovdje.

Foto: Nastja Kulović

Učitati još
Zatvori