Jedva čekamo Lunarovu izložbu u Radionici 32
Jedva čekamo Lunarovu izložbu u Radionici 32

Jedva čekamo Lunarovu
izložbu u Radionici 32

Slaven Kosanović Lunar izlaže odabrane radove u Radionici 32 u sklopu serije izložbi Spotlight powered by SKY. Izložba se otvara 14.3.2024. od 18 sati u prostoru Radionica 32 u Zagrebu u Mihanovićevoj 32.

Journal-Slaven-Lunar-Sanja-Tusek-4
Foto: Sanja Tušek

U svijetu umjetnosti, posebice onoj urbanoj, svaki rad nosi sa sobom dublje poruke i razmišljanja koja prelaze granice estetike. Ona su svojevrsno ogledalo društva i vremena u kojem nastaju, odražavajući teme koje su važne za zajednicu. Kroz kreativne izričaje kao što su grafiti i murali, umjetnici prenose svoje vizije i potiču promišljanje kod promatrača ujedno razbijajući sivilo grada.

Header-Journal-Slaven-Lunar-Sanja-Tusek

Upravo to čini Slaven Kosanović Lunar čiji radovi krase površine diljem Hrvatske (pa tako i odnedavno Masarykovu ulicu u samom centru njegovog rodnog Zagreba) i skreću pažnju na društveno važne probleme. Ovog puta Lunar predstavlja zbirku radova naziva Mačke u ožujku powered by SKY koja će premijerno biti predstavljena u sklopu Spotlight serije izložbi.

LUNAR_3_foto-Ernest-Mazarekić
Foto: Ernest Mzarekić

Nakon rekordno posjećenih izložbi “Recycle or try”, čija je prva varijanta bila izložena u Galeriji Nazor u Zagrebu 2022. godine, a godinu kasnije proširena i obogaćena u Umetnostnoj Galeriji Maribor, iz razvoja ove serije proizašla je zbirka Mačke u ožujku čiji će odabrani radovi biti prilagođeni intimnijem prostoru u kojem se izlažu, donoseći posjetiteljima jedinstven doživljaj umjetnosti. Radovi su stvarani korištenjem tehnika spreja i akrila, uglavnom na platnu, kartonu i drvetu.

Pojava novih izložbenih prostora, ne nužno klasičnih galerijskih, pojačala je mogućnost vidljivosti aktivnosti na sceni, a aktivnosti nezavisne scene imaju higijenski učinak za kulturu grada i svakako ih pozdravljam i podržavam. U svojoj konstantnoj crtačkoj aktivnosti koja se uglavnom odnosi na murale i ilustracije veseli me ponekad zastati i izdvojiti neke mobilne radove, zaokružiti (manju ili veću) cjelinu te ju izložiti na uvid i reakciju našeg kruga i javnosti. Radionica 32, friški pogon dugogodišnjih frendova je prikladno mjesto koje vidim kao logični nastavak nekadašnjih Urban Deluxa i Boonike, gdje su ovakve lijepe inicijative pulsirale neko vrijeme i pustile korijen za buduće kreativne projekte. “, najavio je Lunar, jedno od najvažnijih imena hrvatske graffiti i street art scene, na kojoj je aktivan od ranih devedesetih, a stil mu se kroz godine različito razvijao.

Lunar ima i zavidnu međunarodnu karijeru, a radovima je prisutan u gradovima kao što su Amsterdam, Atena, Auckland, Berlin, Hanoi, Havana, Lisabon, London, Melbourne, New York, Oslo, Pariz, Saigon, Seoul, Sydney i Tokio. Osim crtanja i slikanja grafita, istaknuo se i klasičnim tehnikama slikanja kistom, u tehnici akrila na platnima velikoga formata.

Ulaz na izložbu je besplatan, ali zbog velikog interesa, a malog kapaciteta prostora,  potrebno je online preuzeti svoje besplatne ulaznice za otvorenje. Ulaznice možete preuzeti na CoreEvent platformi.

Izložba će trajati tri tjedna, a sve detalje potražite na službenom fb eventu.

Ovo je treća u nizu Spotlight serije izložbi koja predstavlja širok spektar kreativnih izričaja, uključujući izložbe fotografija, slika, ilustracija i grafika te služi kao platforma na kojoj se etablirani, ali i mladi umjetnici imaju prilike izraziti, dijeliti svoje vizije i inspirirati posjetitelje. Iza Spotlighta stoji 4:AM agency, event, PR i digital agencija koja teži kreativnoj izvrsnosti i nastoji podići razinu stvaralačke energije u gradu.

Foto: Sanja Tušek, Ernest Mazarekić, Instagram

Učitati još
Zatvori