Sva djela iz pariškog Louvrea sada je moguće razgledati online potpuno besplatno

Sva djela iz pariškog Louvrea sada je moguće razgledati online potpuno besplatno

Pariški Louvre je najposjećeniji i jedan od najcjenjenijih muzeja na svijetu koji je mnogima nezaobilazna stanica pri posjetu Parizu. Ako ga dosad niste imali prilike posjetiti i obići, dobra je vijest što ga sada možete razgledati iz udobnosti vlastitog doma, i to potpuno besplatno.

Sva djela iz Louvrea dostupna su online

Naime, po prvi put ikad, slavni je muzej cijelu svoju zbirku postavio online i učinio ju dostupnom svima. Radi se o više od 482 tisuće umjetničkih djela koja se inače mogu razgledati u Louvreu, ali i muzeju Musée National Eugène-Delacroix. Zbirka uključuje i skulpture vrtova Tuileries i Carrousel te djela pronađena nakon Drugog svjetskog rata koja su predana Louvreu na čuvanje dok ne pronađu prave vlasnike.

“Danas Louvre pokazuje svoja umjetnička djela, čak i ona najmanje poznata. Kulturna baština Louvrea sada je od vas udaljena samo jedan klik. Po prvi puta svatko može besplatno pristupiti cijeloj zbirci djela s računala ili pametnog telefona, bilo da su radovi izloženi u muzeju, na posudbi ili u skladištu. Siguran sam da će ovaj digitalni sadržaj dodatno inspirirati ljude da dođu u Louvre i istraže kolekcije uživo”, poručio je Jean-Luc Martinez, predsjednik i direktor Louvrea.

Istražite muzej iz udobnosti svog doma

Zbirke možete razgledati na novoj web stranici muzeja, koja nudi nekoliko načina za ulazak u zbirke, uključujući jednostavna i napredna pretraživnja, unose po kustoskom odjelu ili tematske albume. Postoji i interaktivna karta koja će vam pomoći da istražite muzej po sobama.

Louvre je svoja vrata za posjetitelje zatvorio na početku pandemije prošle godine. Nakratko je bio otvoren tijekom ljeta, međutim trenutno je ponovno zatvoren zbog lockdowna u Parizu. Ukoliko želite istražiti njegovo blago, kliknite ovdje.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori