Lopar je još jednom postao prava umjetnička oaza od pijeska

Lopar je još jednom postao prava
umjetnička oaza od pijeska

Na prekrasnoj Rajskoj plaži u Loparu održano je 10. izdanje Festivala skulptura u pijesku, a ovogodišnju temu ‘Alisa u zemlji čudesa’ dočaralo je jedanaestero predstavnika umjetničke scene. Treće mjesto u konkurenciji za najbolju skulpturu zauzeo je “Zec” skulptorica Marine Vrbljanin i Jelene Mavrić, drugo mjesto “Crvena kraljica” Medarde Pack i Valerije Jakuš, a prvo mjesto “Gusjenica” autora Petra Popijača. Posjetitelji su mogli vidjeti i ostale likove iz spomenute poznate bajke poput Mačke, Blizanaca, Alise u pijesku i drugih.

Skulpture su ocjenjivali renomirani umjetnici, ali i posjetitelji i građani Lopara koji iz godine u godinu dolaze na Rajsku plažu i uživaju u ovoj unikatnoj umjetničkoj manifestaciji. 10. izdanje Festivala skulptura u pijesku trajalo je od 29. lipnja do 2. srpnja, a sudjelovali su: Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Jelena Mavrić, Martina Vrbljanin, Georgette Yvette Ponte, Nina Lekić, Roberta Mikelić, Antea Biskupović, Medarda Pack, Valerija Jakuš i Petar Popijač.

Osim okupljenih i umjetnika, ovim predivnim umjetničkim djelima zadovoljni su i organizatori. „Posebno me raduje to što se ovaj festival uspio održati i što je postao prepoznata međunarodna turistička manifestacija kojoj se posjetitelji rado vraćaju. Turistička sezona polako ulazi u sami vrhunac. Trenutno se u Loparu odmara oko 4000 turista, a u prvih šest mjeseci ostvareno je 44% više noćenja nego u istom razdoblju lani. Nadamo se da će se pozitivan trend nastaviti do kraja godine“, rekao je direktor Turističke zajednice općine Lopar Marin Mušćo.

U sklopu festivala održalo se i tradicionalno natjecanje za najbolju fotografiju skulptura, a prvo mjesto osvojio je Dražen Kasprek. Povodom okrugle obljetnice tiskana je posebna brošura koja će poslužiti kao svojevrstan vremeplov kako bi se svi okupljeni mogli prisjetiti proteklih izdanja festivala. Također, Lopar će dobiti trajno obilježje u vidu replike pobjedničke skulpture u javnom prostoru s intencijom da taj prostor s vremenom postane “park skulptura”.

Foto: Petar Lupić

Učitati još
Zatvori