Kultiviranje u Botaničaru: Satirična refleksija na percepciju žene nekad i danas

Kultiviranje u Botaničaru: Satirična refleksija na percepciju žene nekad i danas

Deveto Kultiviranje s pozamašnim brojem kreativaca i izvođača čeka nas u petak 06.03. od 20 sati. u Botaničaru. S obzirom na nadolazeći Dan žena, ovo Kultiviranje obiluje autoricama, a njihovi radovi donekle korespondiraju s tom činjenicom.

Plave faze Lucije Bužanić

Ovaj tjedan u Botaničaru otvorena je izložba Plave faze autorice Lucije Buzančić. Lucija je redateljica animiranih filmova, animatorica, ilustratorica i povjesničarka umjetnosti iz Splita a s njom se možete podružiti u petak. Izložba je kolekcija jednostavnih plavih ilustracija koje prate stare modne savjete Žuži Jelinek, koji su 1961. godine objavljeni u knjizi „Tajna dobro odjevene žene“. Ime izložbe „Plave faze“ ovdje stoji u doslovnom smislu. Ilustracije su plave a i korištene su kao – faze u animaciji.

https://www.instagram.com/p/BsL1srpHAA3/

Satirična refleksija na percepciju žena tada i danas

Ilustracije su nastale 2018.-2020. godine. Izrađene su digitalno, s idejom da jednom budu pretvorene u animaciju. Kasnije su izrezbarene u linorezu i monokromno otisnute na papiru. Citati koji su ih nadahnuli upućeni su modernoj ženi 60-tih godina s ciljem da joj objasne što je „ružno“ a što „lijepo“ u suvremenom odijevanju i ophođenju. Danas su ta pravila smiješna i/ili neprimjerena, ali prizivaju u svijest ideju o tome da su se društvene prilike nešto promijenile i da su s njima nestala i neka apsurdna pravila. Voljela bih jednog dana napraviti animirani film inspiriran istom temom, kaže autorica i satirično dodaje “Ne dočekujte goste u hlačama!”

Paprat kolektiv

https://www.instagram.com/p/B9ECSaFn-qP/

Uz Luciju gostuje i Paprat Kolektiv koji se po prvi puta predstavlja kao takav, a demonstrirat će i svoje promišljanje prirodnih komponenti u kreiranju dekoracija unutar Botaničara. Paprat Kolektiv je umjetničko-arhitektonsko-dizajnersko-aktivistička organizacija koja organizira zelene evente, pop-up radionice i postavljamo zelene instalacije, od koncepta do produkcije. Područje interesa i rada usmjereni su prema projektima koji istražuju vezu čovjeka i prirode. Kolektiv čine arhitektonsko-dizajnerski duo Iva Peručić i Maja Subotić Šušak.

Vizual je djelo Nikoline Fuzul

https://www.instagram.com/p/B9RAXs0JJ1G/

Vizual za ovo izdanje Kultiviranja, djelo je Nikoline Fuzul – Nektarinaa. Nikolina je dizajnerica koja se ilustracijom bavi kroz svakakve male i velike, osobne i profesionalne projekte. Trenutno radi na seriji ilustracija koje na pomalo apstraktan način portretiraju sitne svakodnevne situacije. Uz to uvijek voli napraviti pauzu ilustrirajući i animirajući alge.

Muško pojačanje

Da bi održali ravnotežu na Kultiviranje dolazi Klapa_Grdelin, odnosno 9 stasitih muškaraca koji ju čine. Začeta u studentskim danima klapa ove godine obilježava 20 godina postojanja a u Botaničaru će i premijerno izvesti nekoliko skladbi. Neobično za ugođaj Botaničara, ali svakako interesantno. Vidimo se u Botaničaru u petak od 20 sati.

Foto:Kultiviranje

Učitati još
Zatvori