Autor ovogodišnjeg Journal Spring Boxa je umjetnik i dizajner nakita Nenad Sovilj
Autor ovogodišnjeg Journal Spring Boxa je umjetnik i dizajner nakita Nenad Sovilj

Autor ovogodišnjeg Journal Spring Boxa je umjetnik i dizajner nakita Nenad Sovilj

Proljeće je i službeno tu i stiglo je kao prava uvertira u onaj najljepši dio godine. Priroda se budi, a s njom i naše raspoloženje. S dužim danima i većim temperaturama polako izlazimo iz “zimskog sna” i budimo ono najljepše u nama. Osim standardnih prvih vjesnika proljeća, Journal Spring Box još je jedan znak da su topli dani ispunjeni suncem iza ugla. Kao i svake godine suradnja s vrhunskim umjetnicima rezultat je čarobnog dizajna koji će osvojiti vaša srca.

Glavni i zaslužni za Journal Spring Box 2023. je hrvatsku umjetnik i dizajner ekskluzivnog nakita Nenad Sovilj. 

Journal Spring Box 2023.

Nenad Sovilj, dizajner je nakita s kojim obožavamo surađivati, a još nam je draže kada rezultat njegova rada možemo imati i u svojim domovima. Ovoga puta u obliku Journal Spring Boxa. Njegova prepoznatljiva estetika, umjetnički potpis, boje i dizajn učinili su ovu kutiju iznimno zanimljivom i neobičnom i veselimo se što njezinu vibrantnost možemo dovesti i u vaše domove. Posjetili smo ga u njegovoj umjetničkoj oazi, u stanu u Teslinoj ulici u samom srcu Zagreba. Atelier, studio i životni prostor ovog umjetnika, odišu potpunom kreativnom slobodom, umjetnošću i energijom koja potiče na stvaranje, stoga nam je bilo apsolutno jasno kako je ovdje bez problema moglo nastati još jedno umjetničko djelo njegova potpisa, a to je Journal Spring Box. Razgovarali smo s njim o inspiraciji, motivaciji, suradnji, dosadašnjem radu, ali i planovima koje sprema u idućih nekoliko mjeseci. 

Umjetnička oaza 

Atelier i showroom u ovoj su priči isprepleteni sa životnim prostorom ovog umjetnika i zajedno tvore jednu veću cjelinu koja cijelom njegovom radu daje potpuno drugačiju dimenziju. U ovom stanu sve je odraz Soviljevog karaktera i njegova rada, stoga ne čudi kako je i sam Journal Spring Box rađen prema sličnim principima.

“Želio sam napraviti kutiju koja će biti odraz mene i mojega rada. Prva ideja je bila da ju krenem raditi kao komad nakita, međutim zbog njezinog oblika cijela priča je krenula u arhitektonskom smjeru. Kutija je oslikana tako da predstavlja hram, s vratima, stupovima, ukrasima, biljkama i mojim prepoznatljivim motivima.” – kaže Sovilj.

“Suradnja sa Journalom mi je posebno draga jer je jednostavno uvijek easy i fun, pa drugačije nije bilo ni ovoga puta. Dobio sam slobodne ruke da napravim dizajn kakav želim i na kraju sam jako zadovoljan kako je sve ispalo. Sve što je izvana na kutiji su moji elementi, moja estetika i onako kako ja vidim lijepo. Htio sam svakako staviti i neki dragi kamen. Odlučio sam se za smaragd, koji je moj najdraži dragi kamen te ga staviti na krov te kuće, koja je na kraju ispala hram. Radio sam ju bez spavanja 15, 16 sati u komadu.” – dodaje Sovilj. 

Iako na Journal Spring Boxu nigdje nije njegov potpis itekako se na njoj nalazi gomila njegovih elemenata koje jasno da ju do znanja da je on autor.

“Tu je moj pattern za koji sam dobio Red Dot nagradu, tu su moji kućni ljubimci i svi elementi mene. Što se tiče unutrašnjosti, htio sam da unutra sve bude zlatno. Naizgled ništa, a zapravo sve, jer sve ono što je vanjsko je ono što nas gradi izvana, naš ego, sve ono površinski što ljudi vide, a ono suštinsko i čisto dolazi iznutra. Čisto svjetlo našeg duha.”

Osim zelene boje, koja je Nenadu i najdraža, smaragd kao glavni motiv na krovu hrama ima i drugu simboliku. 

“Smaragd je kamen za srčanu čakru. To je najteža čakra za otvoriti. Tek kad izravnamo tri gornje i tri donje čakre možemo otvoriti onu najvažniju -srčanu. Ta emocija ljubavi je na jako visokoj frekvenciji i nekako smatram da svi težimo tome da ju ostvarimo, uz naravno mir i prosvjetljenje.” – dodaje Sovilj.

Osim na Journal Spring Boxu, Nenad ovih dana radi i na novoj kolekciji koja će biti poprilično zanimljiva.

“Ne znam mogu li to nazvati kolekcijom, ali svakako će biti nešto drugačije. Naime, pripremam izložbu u Klovićevim dvorima u rujnu. To će biti neka moja nova faza u kojoj ću predstaviti aktualni rad koji se više bazira na zlatu i srebru, a manje na smoli. Iako će smola i dalje biti prisutna kao organska forma na nakitu, ali neće više biti primjerice kamen u smoli, već će smola biti izvana na nekim elementima – konkretno latice cvijeta (koji će biti jedan od glavnih elemenata).” 

Iako se cijela priča još razvija, neka ideja je da će taj nakit tada funkcionirati i kao skulptura. Izložba će biti prodajna, što je Nenadu trenutno i cilj. Otvarati se više u tom galerijskom smjeru dižući dizajn nakita na još veći nivo dajući mu kompletnu umjetničku vrijednost brišući granicu između izrade nakita i postavljanja umjetničke izložbe. 

Svakako vjerujemo u uspjeh i ovog novijeg smjera ovog umjetnika, a do tada ćemo uživati u njegovim dosadašnjim radovima od koji je jedan i Journal Spring Box 2023. koji uskoro kreće na adrese naših klijenata i suradnika diljem Hrvatske.

Što se nalazi u Journal Spring Boxu 2023. i kako ćete vi moći doći do svog primjerka saznat ćete vrlo brzo. Čitamo se. 

Učitati još
Zatvori