Journal September box s motivima hrvatskih tradicionalnih tetovaža dolazi iz radionice kreativca Maura Massarotta iz Sheriff & Cherry
Journal September box s motivima hrvatskih tradicionalnih tetovaža dolazi iz radionice kreativca Maura Massarotta iz Sheriff & Cherry

Journal September box s motivima hrvatskih tradicionalnih tetovaža dolazi iz radionice kreativca Maura Massarotta iz Sheriff & Cherry

Nakon dugog i toplog ljeta, već smo se aklimatizirali na grad i naše misli su sada usmjerene ka poslovnim pothvatima i uživanju u cosy vremenima koja su pred nama. Jesen se čini kao najljepše godišnje doba, kada nakon vrućeg i neobuzdanog ljeta moramo stati u cipele, a još uvijek nismo spremi za one zimske. Neki ju nazivaju tmurnom i sivom, a drugi pak u njoj vide onu najraskošniju ljepotu, koja ju čini najposebnijom od svih godišnjih doba. No svi ćemo se složiti da u njoj ima nešto čarobno. Ovogodišnji Journal September Box upravo je takav i zato je pravi uvod u jesen. Kao malo umjetničko djelo u listopadu stiže u vaše domove, svaki puta obojan nekom drugom umjetničkom pričom, a sve s ciljem kako bi vama prenijeli našu pozitivnu energiju i dobre želje.

Journal September Box

Ove jeseni Journal September Box priča jednu posebnu priču. Priču o tradiciji utkanoj u naše gene. Tradiciji koja se isprepliće s modernom umjetnošću i savršeno pristaje biti glavni sudionik aktualnog vremena. Inspiriran je motivima hrvatskih tradicionalnih tetovaža koje simboliziraju ljubav, sigurnost i zdravlje. Journal September Box s porukom zaštite i pozitivne energetske promjene, prepun je proizvoda naših klijenata i partnera koji će vam biti glavni saveznici u ovim hladnim danima pred nama. nama. Kreator ovogodišnje kutije je Mauro Massarotto, kreativni mastermind brenda Sheriff & Cherry.

Foto: Jesus Ugalde

Hrvatske tradicionalne tetovaže

Sicanje (tetoviranje Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini datira još iz vremena turskih osvajanja ovih krajeva kada su lokalne obitelji svoju djecu tetovirale kako bi ih zaštitili od turske otmice i kako bi sačuvali djevojke od begova koji su imali pravo prve bračne noći. Tetovirala su se djeca, većinom djevojke koje bi znak križa nosile na rukama i ispod vrata. Danas nas te tetovaže često podsjećaju na naše bake i zbog svojih lijepih vizura ponovno su u trendu svima onima koji vole tetovaže. No, osim estetskog one imaju i svoje simbolično značenje. Upravo tu simboliku Mauro je iskoristio kao inspiraciju za oslikavanje Journal September Boxa.

“Već sam duže vrijeme fasciniran simbologijom svijeta tarota, magije i šamanizma. Vjerujem kako nam poznavanje simbola i rituala različitih kultura pomaže izgraditi jedan naš osobni ritual, po vlastitoj mjeri, koji nas čini sretnijima ili nam jednostavno pruža osobni mir i zaštitu. Rekao bih kako je prirodno vratiti se korijenima istog u našoj kulturi.  Oduvijek su me fascinirali motivi i simbolika hrvatske tradicionalne tetovaže, a imam i nekoliko tetoviranih na tijelu.”

Journal September Box s porukom zaštite i pozitivne energetske promjene

Mauro vjeruje kako nas ti simboli štite, a kao i kod svih rituala, od religije do jednostavnih promišljanja, na kraju je najvažnije u njih vjerovati kako bi oni funkcionirali i u konačnici postali naša realnost. Tako i ovi simboli na kutiji, imaju svoje značenje.

“Simboliziraju ono što je svima potrebno u najvećoj mogućoj mjeri: ljubav, sigurnost i zdravlje. Osobito nakon ovih ludih godina i vremena koje smo proveli. Moja ideja bila je kreirati Journal September Box s porukom zaštite i pozitivne energetske promjene.”

Kako bi ovakav projekt doista i uspio, važan je kreativni proces umjetnika. Mauro kaže kako je kod njega on uvijek intuitivan. “Pokreće me ono što želim, ono što po meni nedostaje, u što vjerujem i što osjećam.”

Sheriff & Cherry je brend koji savršeno spaja moderne postulate s retro štihom i to im uspijeva sa svakim novim projektom. Mauro kaže da je to zato što je to vrlo osoban projekt i odražava ono što voli te istovremeno odražava promjene i evoluciju njegova kreativnog rada i njegove osobnosti.

“’Retro’ mi iz ove sadašnje perspektiva već zvuči pomalo ‘istrošeno’. Smatram da moje shvaćanje i poanta pojma ‘retro’ ima više veze s bezvremenskim dizajnom, koji sazrijeva i jača s vremenom. No, istina je, kao što sam već rekao, da upravo kreativni proces odražava tko sam ja. Nije tajna kako su me kultura i estetika prošlosti uvijek fascinirale.”

Skill je pristupati dizajnu toliko otvoreno, a pritom stvarati kreacije koje potpuno odišu autentičnošću. S&C to radi fantastično.

“Volim klasične stvari s pomakom, volim udobnost, korištenje i kombinacije neočekivanih boja. Volim humor, zabavu, ležernost. Volim inovacije. Volim i prošlost mada sam mnogo više usmjeren i gledam prema budućnosti. Uvijek govorimo o istom. Intuiciji, svježini, vibri. Dizajn mora izazvati senzacije, potaknuti sreću, poboljšati život. Bez obzira jeste li proizveli čašu, dizajnirali naočale, uredili hotel, organizirali glazbeni festival ili skuhali nešto. U mom svijetu sve mora biti koherentno, uživanje u svemu i zadovoljstvo učinjenim je jednako bitno.”

Maurov dizajnerski i kreativni put razvijao se u najvećim art metropolama kao što su Firenca, Milano i Barcelona, a od 2004. u kreativnoj agenciji Sheriff & Cherry kreativno je osmislio i realizirao brojne projekte koji će ostati zapisani u analima ovih prostora. Ono što ga pokreće, kaže, je velika znatiželja.

“I danas kao i onda imam istu ljubav prema onome što radim, s tom razlikom da sada znam što je ‘izvrsno’, a što je samo ‘normalno’. Mislim da sam uspio imati jedinstven, prepoznatljiv potpis, svoj kreativni DNK u svemu čega sam se dotaknuo. I, vjerujte, na kraju se vidi kada stvarima daješ ljubav. Bilo da se radi o sportskom brendu, modi ili trendu ili dizajnu bilo čega. Naučiš kako podijeliti dobru vibru, a to je ono što ljudi žele. Podijeliti iskustva i emocije.”

Predan radu s emotivnim pristupom, genijalnim idejama i hrabrošću ostvario je brojne uspjehe, no ipak se uspio sačuvati dalje od svjetla reflektora. Tajnu vidi u činjenici da ga je uvijek više zanimao sadržaj nego forma.
 
“Volim raditi stvari koje čine razliku i koje govore više za mene nego o meni. Slava je podmukla jer je svi volimo, ali to nije nešto za što bih se vjenčao. Živim za svoj rad i ne bi bila istina kad bih rekao da ne uživam u uspjesima, priznanjima i nagradama i u trenucima kad osjetim kako sam uspio probuditi ljubav i potrebu kod ljudi. Ali više od toga svega uživam sa svojim obiteljima, sa svojom slobodom i mojim dan za danom.”

A mi uživamo u njegovim predivnim kreacijama, od kojih je i ovogodišnji Journal September Box. Što se nalazi u njemu, saznajte OVDJE.

Učitati još
Zatvori