Journal lice: Supernia

Journal lice: Supernia

untitled-50

Mlada ilustratorica, umjetnica Antonija Bačić, umjetničkog imena Supernia, privukla nam je pažnju još s njezinim rješenjima za vizualni identitet boutique festivala Graffiti na Gradele, a sada sprema izložbu zajedno s kolegicom Valerijom Cerovec. Ususret izložbi, a i velikom GnG partyju odlučili smo popričati s umjetnicom u usponu…

1. Tvoj rad smo najviše upoznali kroz suradnju s Graffiti na Gradele festivalom… kako je došlo do te suradnje i kako se ona razvijala?

Naša suradnja započela je vrlo spontano i prirodno, s obzirom na to da smo mi svi već duže godina ekipa i prijatelji, koji su se upoznali kroz graffiti svijet. I sama sam prije aktivno crtala graffite, a u međuvremenu sam svoj rad krenula razvijati u ilustratorskom i dizajnerskom smjeru, koji je opet bio kompatibilan s onim što GNG kolektiv radi i treba. GNG je trebao vizuale za svoje evente, a kako sam i sama dio ekipe bilo je prirodno da se okušam i tome i kliknuli smo na prvu. Jednostavno sam krenula u smjeru u kojem GNG vidim kroz prizmu ljeta, druženja, graffita, otoka i šarenila i usudila bih se reći da danas imamo jedan vrlo prepoznatljiv vizualni identitet, koji zaista dočarava ono što GNG stvarno i je.

Kako festival raste i napreduje tako raste i potreba za dizajnom i osmišljavanjem sve većeg broja vizuala, što postaje sve zahtjevnije, no samim time i veći izazov. U svakom slučaju, kako je cijela GNG ekipa volonterska i dajemo sve od sebe da uspijemo u tome što radimo, veliko je zadovoljstvo vidjeti rezultate rada i dobru reakciju publike.

untitled-51

untitled-52

2. Najviše te ‘vidimo’ kroz ilustraciju i kreiranje vizualnog identiteta. No, koji su tvoji afiniteti, sto najviše voliš stvarati, raditi?

Crtanje koristim kao prostor slobode za razmišljanje o radu koji je u nastajanju, proces koji mi omogućava smišljanje strukture koja nije strukturirana. Moji crteži nisu figurativni crteži ili “gotovi crteži” već svojevrsne skice ideja iz kojih proizlazi smjer u kojem ću nastaviti rad – kako ga prikazati, kojim medijem, kojim tonom, gdje i unutar kojeg vremenskog okvira. GNG identitet je tako i proizašao iz promišljanja o likovnim elementima, ilustraciji, graffiti tipografiji i njihovoj povezanosti. Nestvarno i stvarno se preklapa i na trenutak nisi sigurna kojem svijetu pripada oblik, boja ili tekstura. Vizualni mediji su moj alat, čak i kad eksperimentiram sa zvukom ili prostorom zamišljam ih kroz vizualni aspekt. Opredmećivanje pojmova koji su neopipljivi poput misli ili osjećaja u predmete koji se mogu opipati, isprobati i doživjeti. Tako oni su nezaobilazni i potiču na razgovor.

3. Vidiš li sebe prvenstveno kao umjetnicu ili dizajnericu? I zašto?

Vidim se kao oboje. Nekako ih ne mogu odvojiti kao dvije različite discipline iako se proces stvaranja razlikuje. Npr. pri stvaranju umjetničkog rada krećem od nule, sama definiram kojim se elementima želim baviti i njih zatim oblikujem, dok u dizajnu oblikujem zadane elemente. Zato pri stvaranju umjetničkog rada najviše se vremena bavim propitivanjem razloga zbog kojih se želim baviti baš tim elementima i na koji način ću se njima baviti. Produkcija rada je tada lakši dio u kojem radim slične korake kao pri rješavanju dizajnerskog problema. Pri stvaranju također pridodajem važnost iskustvu promatrača/korisnika vizualnog rješenja ili umjetničkog rada.

untitled-55

untitled-54

4. što bi voljela raditi zauvijek… od danas pa do kraja života?

Težim ka tome da što više vremena posvećujem radu, bilo u poslovnom smislu ili samostalnim projektima. Samostalnim radovima dajem puno više vremena nego ostalim projektima, objavljujem ih tek kada osjetim da je vrijeme predstaviti ih kao cjelinu. Uz to me privlači rad s drugim autorima poput suradnje na zajedničkoj izložbi/radu. Jedna od takvih je i GNG izložba radova domaćih street art i grafiti umjetnika koja će se u veljači održati u SC-u. Obožavam organizirati taj event jer je sve podložno promjeni i razvija se kao organizam sve do samog otvorenja. Kroz postavljanje mogu vidjeti kako autori razmišljaju i koji im je tijek misli dok zamišljaju svoj rad unutar šireg konteksta i ostalih izlagača. Naposljetku, jednako važne su i graffiti radionice s djecom i mladima. Prikazivanje grafita kao medija izražavanja i prepričavanje nastanka cijelog tog pokreta nikada mi neće dosaditi! 🙂

5. Imaš li neke omiljene radove – svoje i od drugih kreativaca? Koga bi mogla istaknuti kao umjetnika/dizajnera/kreativca tko je na neki, bilo kakav način utjecao na tvoj rad Postoji li takva osoba/ličnost uopće?

Od svojih radova istaknula bih svoj diplomski rad koji tematizira pojam/stanje tjeskobe. Prikupljala sam crteže prijatelja i poznanika pitajući ih da mi nacrtaju svoju tjeskobu te sam na temelju njihovih crteža izrađivala mekane predmete. Oni su svojevrsna pomagala za svaku tjeskobu, punjeni su mekanim punjenjem (poput onog u jastucima) i odgovaraju paleti boja iz crteža. Glavni cilj tog rada bio je poticanje na razgovor o temi koju smatram izuzetno bitnom i prisutnom u današnjem svijetu, posebice mladih ljudi, a da pritom ne potenciram njenu snagu promatračima/sudionicima.

untitled-56

untitled-53

Postoji velika količina snažnih i divnih autora/ica i pokreta u umjetnosti tako da
ne bih mogla izdvojiti samo jednu osobu ili period u umjetnosti koji me inspirira.
Više ih doživljavam i cijenim što postoje kao neki entitet koji me podržava i iz kojeg crpim energiju.

6. Sto možemo očekivati još od tebe u budućnosti? Imaš li kakve planove?

Trenutno s Valerijom Cerovec izlažem zajednički rad u Galeriji Šira pod nazivom “Između tijela blago promjenjivo” u kojem opisujemo različite prostore koji se pojavljuju i nestaju između dvoje ljudi. Iduće je izložba “GNG u SC-u” 3. 2; jednodnevni event koji starta kao izložba domaćih graffiti i street art umjetnika i završava tulumom do jutarnjih sati. Sve kao i obično kulminira u Bolu ovog ljeta na GNG-u i onda sve ponovno kreće u novi godišnji ciklus. Unutar toga se razvijam, promišljam nove stvari i stvaram još više.

untitled-57

untitled-58

untitled-59

untitled-60

Foto: Sanja Jagatić Photography

Učitati još
Zatvori