Journal foto izložba: Sanja Jagatić

Journal foto izložba: Sanja Jagatić

Ovaj mjesec u našoj omiljenoj rubrici Journal foto izložba ugostili smo poznatu fotografkinju Sanju Jagatić. Podsjetimo, cilj ove rubrike je upoznati najbolje hrvatske fotografe, od onih manje poznati pa sve do onih etabliranih. Kroz njihov odabir fotografija koje inače nikada ne možemo vidjeti na jednom mjestu, polako dobivamo uvid u njihov opus upravo kroz njihove oči. Sanja Jagatić za sebe kaže da je oduvijek znala da će biti kreativna, pa zato kad radi ni ne smatra da radi jer radi ono što voli. A ono što voli radi već dugi niz godina i za Journal.hr te je zaslužna i za veliki dio naše estetike. Upravo zato Sanja nam se činila kao logičan izbor za ovu rubriku. Idemo vam ju pobliže predstaviti.

Zaks
  • Sjećaš li se svoje prve fotografije?

Ako govorimo o prvoj profesionalnoj fotografiji onda je to fotografiranje u srednjoj školi. Jedni drugima smo fotografirali portrete. Svi smo tada imali iste fotoaparate, Canon 500. Zatim smo izrađivali fotografije na fotokemijski način i to je stvarno poseban osjećaj kojeg u današnje vrijeme više ne prakticiramo. Još uvijek pamtim miris kemikalija. Imali smo odličnog profesora Šimunića koji je zainteresirao i one nezainteresirane za fotografiju. S obzirom na to da smo pohađali fotografsku srednju, doma imam tri velika albuma s fotografijama iz toga doba i to mi je posebno drago. U svakom slučaju smo se dobro zabavljali.

Journal x City Center one
  • Kakvu fotografiju najviše voliš?

Trenutno najviše volim modnu fotografiju jer radim s cijelom malom ekipom ljudi koje volim. Često smo slobodni sami osmisliti cijeli koncept pa i dogovori oko detalja prije samog snimanja također predstavljaju zadovoljstvo. Spoj onog što smo zamislili, dobrog svjetla, estetike i trenutka, dovede do savršene fotke i tu onda nastaje čarolija. Jako volim i arhitekturu, lijepe interijere, a i food fotografiju pogotovo kad se poslije snimanja možemo i počastiti ;). Zapravo mi je početak rada sa vama (Journalom) probudila ljubav prema svim granama fotografije. Za sada je to već pet i pol lijepih godina suradnje, prijateljstva i uspomena.

Lunilou
  • Najčudniji moment koji si uhvatila kamerom?

Hm.. vjerojatno ih je bilo, ali ne pamtim neku posebno zanimljivu.

Journal x City Center one
  • Najdraža fotografija/serija fotografija?

Teško je izdvojiti jednu. Različite uspomene me vežu za različite fotografije ili projekte. Nekad volim neku fotografiju jer je savršeno svijetlo ili kompozicija, a nekad je to osoba koja je nosi tj. njena energija koju prenosi kroz fotografiju. Također često neku kampanju ili puno malih snimanja spojimo s putovanjem, pa mi onda cijelo to iskustvo bude jedno od najdražih.

Journal x H&M
  • Analogni fotoaparat ili digitalni? Zašto?

Danas digitalni zbog praktičnosti, iako mi nekad nedostaje taj šarm analognih fotoaparata. Morali smo paziti na svaki kadar i svaku moguću grešku jer si nismo mogli priuštiti klikati do besvijesti pa kao danas izabrati najbolju fotografiju od stotinu. Imali smo film od 24 ili 36 slika i ti filmovi nisu bili jeftini.
Nakon razvijanja su čak i one loše bile zanimljive, a danas težimo savršenstvu i olako bacamo fotografije i na najmanju grešku.

Journal x Alert ured
  • Jesu li fotografi svojevrsni voajeri?

Ne bih rekla da smo svi voajeri. Prije bih sebe opisala kao dobrog promatrača ili kao nekog tko dobro opaža. Često mi oni koji me dobro poznaju skrenu pozornost da u nekog ne buljim, tu se moram kontrolirati haha.

Lunilou
  • Čime fotografiraš?

Nikon aparati i nekoliko objektiva. Nikonu sam vjerna godinama i dobro me služi ;).

  • Kada si znala da je fotografija tvoj poziv?

Nemam neku romantičnu priču da od malih nogu hodam s aparatom ili da sam npr. naslijedila to od roditelja. Zapravo sam oduvijek crtala i htjela sam nešto kreativno. Fotografiju sam doslovno “ubola”. Jedan period života sam se odmakla od fotografije, ali sam se ipak sam se vratila toj prvoj ljubavi i zahvalna sam što je tu. Ispunjava me.

Journal x Freywille
  • Zašto si odabrala baš ove fotografije?

Ovih deset fotografija je kronologija mojih hard diskova. Taman si me natjerala da ih usput malo i raščistim ;). Redom sam otvarala foldere i birala favorite koji bi možda najbolje opisali moju estetiku, boje ili osjećaj za trenutak.

Journal x City Center one
  • Koji su ti foto planovi za idućih nekoliko mjeseci?

Za sada se veselim novim projektima koji su u planu. Zasitila sam se unutarnjih prostora i rasvjete pa željno iščekujem lijepo vrijeme, sunce i lokacije na otvorenom.

Lunilou

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori