Journal foto izložba: Martina Movrić
Journal foto izložba: Martina Movrić

Journal foto izložba: Martina Movrić

Martina Movrić fotografkinja je i novinarka iz Novske sa stalnom adresom u Zagrebu. U svojem bogatom fotografskom djelovanju obuhvaća doista razne stilove fotografije, od vjenčanih, modnih, produkt fotografija pa sve do fotografija interijera. Svaki stil joj dobro leži, no sama za sebe ipak kaže kako najviše voli uličnu fotografiju. Često ju, kada ne radi, možete vidjeti u gradu kako fotografira i dokumentira svakodnevicu, ljude i njihove životne priče. Martinine fotografije često imaju retro prizvuk, uvuku nas u romantiku nekih prošlih vremena bez imalo patetike.

Martina je i dugogodišnji suradnik našeg portala i drago nam je upravo baš nju ugostiti u našoj rubrici Journal foto izložba kroz koju vam nastojimo prikazati radove domaćih i regionalnih fotografa iz njihovog vlastitog viđenja.

journal-foto-izložba-movrić8
Martina Movrić
  • Sjećaš li se svoje prve fotografije?

Tehnički gledano, same fotografije i njenih detalja baš i ne. Sjećam se trenutka kad sam ju okidala. Imala sam možda četiri, pet godina, bila sam s roditeljima i sestrom na plaži i mislim da sam mami zanovijetala kako želim i ja probati fotkati nešto, a ona mi je nevoljko predala fotić u ruke i pozirala mi. Vjerojatno sam fulala i mamu i cijelu kompoziciju, ali sjećam se tog osjećaja uzbuđenosti i zbunjenosti dok sam gledala kroz tražilo. Prve konkretne fotografije kasnije u životu se sjećam – radilo se o cvijeću u bakinom dvorištu, koje mi je i dan danas inspiracija i gdje još uvijek volim otići s fotićem u ruci i bilježiti svaki moment.

journal-foto-izložba-movrić1
journal-foto-izložba-movrić2
  • Kakvu fotografiju najviše voliš?

Uvijek i bez sumnje – uličnu fotografiju. Ona mi ima ono nešto jednostavno magično i meni teško opisivo. A kad i pokušam opisati što mi znači, u glavi su mi samo emocije koje osjećam kad satima šetam ulicama poznatih i nepoznatih mi gradova i srce mi zatitra na pomisao na svaku iduću beskrajnu šetnju s fotićem u ruci, na svjetlo koje ću uloviti, na trenutke na ulici koji će mi se stvoriti ispred objektiva. Uglavnom sam tako ulovila i većinu sebi najdražih fotki.

journal-foto-izložba-movrić7
  • Najčudniji moment koji si uhvatila kamerom?

Najčudniji, a isto tako i jedan od najdražih. Naime, usisavala sam kuću i nakon što sam u kupaonici protresla tepihe s namjerom što efikasnijeg usisavanja, vidjela sam snop svjetla koji pada na prašinu koja leti svud oko mene. Potrčala sam po fotoaparat i zabilježila taj moment koji nakon toga više nisam uspjela rekreirati jer se sve savršeno posložilo tad i više nikad.

journal-foto-izložba-movrić9
  • Najdraža fotografija/serija fotografija?

Jedna od najdražih fotografija mi je ona koja prikazuje dva brata koji nakon kiše trče prema svom SUP-u u Opatiji jedva čekajući vratiti se u more. Opatija i njeni šarmantni kutci, detalji, arhitektura, palme i ležaljke, motivi su koji su se kroz godine često protezali kroz moj rad. Često sam ju posjećivala i tako skupila pozamašan broj fotki opatijskih ulica pa je to ujedno i moja najdraža serija fotografija.

journal-foto-izložba-movrić13
  • Analogni fotoaparat ili digitalni? Zašto?

Iako jako volim analognu fotografiju, uvijek ću radije odabrati digitalni fotoaparat. I analogno i digitalno imaju svoje čari i sama posjedujem nekoliko analognih fotića, ali mislim da su me od takvog načina fotkanja odgurnule visoke cijene filmova, njihovo razvijanje i skeniranje te visoke cijene analognih fotoaparata koje bih voljela imati u svojoj kolekciji. A i priznat ću, volim brzinu digitalnih fotića, doći doma, umetnuti SD karticu u čitač, probirati fotke i satima se igrati s obradom, što mi je jedan od najdražih faktora bavljenja fotografijom.

journal-foto-izložba-movrić5
journal-foto-izložba-movrić4
  • Jesu li fotografi svojevrsni voajeri?

Apsolutno. I sama sam takva, neprestano skeniram svoju okolinu, svaka misao mi je u kadrovima, kompoziciji i svjetlu. Jako volim promatrati ljude na ulici, u kafićima, tržnicama, javnom prijevozu, a ako u ruci nosim fotoaparat, vjerojatno ću što diskretnije pokušati okinuti fotku kojom ću ispričati priču.

journal-foto-izložba-movrić12
journal-foto-izložba-movrić11
  • Čime fotografiraš?

Za posao uglavnom koristim Canon R6, a kad fotkam za dušu, onda su tu stari Canon 5D Mark IV i Fujifilm X100V.

journal-foto-izložba-movrić10
  • Kada si znala/o da je fotografija tvoj poziv?

Pretpostavljam da je bilo nekoliko definirajućih trenutaka kroz godine kojih se sada i ne sjećam, ali kao onaj prvi, pravi odabrala bih 2019. godinu i fotografiranje svog prvog vjenčanja jer mi se do tog trenutka to činilo toliko nedostižno. Sada ih imam već dosta iza sebe i, malo otrcano za reći, ali svaki dan si govorim koliko sam zahvalna na svim pruženim prilikama da radim ono što najviše volim.

journal-foto-izložba-movrić3
  • Zašto si odabrao baš ove fotografije?

Osim što su mi jedne od najdražih koje sam skupila kroz godine, svaka od njih predstavlja određene motive koji se protežu na većini mojih fotografija – ulice i ljudi na ulicama, more, bakino dvorište. I svaka od njih mi nešto znači, svaku od njih povezujem s različitim periodima u svom životu i točno znam što sam osjećala dok sam svaku od njih fotkala.

journal-foto-izložba-movrić14
  • Koji su ti planovi za idućih nekoliko mjeseci?

Sad kad je sezona vjenčanja gotova, planiram se smjestiti ispred svog laptopa, raditi na pozadinskim stvarčicama poput izrade web stranice, osmišljavanja osobnih projekata na kojima bih voljela raditi, a tu su i pripreme za iduću sezonu.

Učitati još
Zatvori