Jeste li znali da je kultni Salvador Dalí dizajnirao tarot karte i već ih možete kupiti

Jeste li znali da je kultni Salvador Dalí dizajnirao tarot karte i već ih možete kupiti

@midlife_magic_mysticism

Salvador Dalí, iako jedno od najvećih imena iz svijeta umjetnosti, nije se držao strogih granica što je ‘ozbiljna’ umjetnost, a što nije. Svoja djela nije ograničio samo na slikarska platna. Tako je često kreativnost pokazivao na mainstream način, primjerice dizajnirao je vinske karte. Štoviše, ekscentrični umjetnik volio je pažnju pa se čak pojavljivao u televizijskim emisijama i kvizovima, a objavio je i vlastitu kuharicu.

@dalimuseum

Kad mu se tako pružila prilika da radi na filmskim rekvizitima, objeručke je prihvatio. Dalí je trebao dizajnirati špil tarot karata za James Bond film Live and Let Die iz 1970-ih u kojem su glumili Roger Moore i Jane Seymour.

Špil se na kraju nije pojavio u filmu, navodno zbog visoke cijene koju je Dalí tražio, ali svestrani umjetnik nastavio je raditi na njima čak 10 godina kasnije. Navodno je Dalíja nadahnula supruga Gala, koja je poticala njegov interes za misticizmom.

Konačno je karte završio 1984. godine, a to limitirano izdanje odmah se prodalo. Međutim, art izdavač Taschen nedavno je ponovno pustio set od 78 karata u prodaju, zajedno s knjigom njemačkog autora Johannesa Fiebiga o Dalijevom životu te uputama o tarot kartama.

Foto: Taschen, Instagram

Učitati još
Zatvori