Jedan od najljepših i najvećih murala u Hrvatskoj nalazi se u Virovitici

Jedan od najljepših i najvećih murala u
Hrvatskoj nalazi se u Virovitici

Mural Stablo

Ivan Blažetić Šumski hrvatski je umjetnik koji potpisuje mnoga likovna djela, no javnosti je najpoznatiji upravo po svojim street art radovima. Prošle je godine realizirao jedan impresivan rad u Virovitici, a mi s velikim zadovoljstvo javnost podsjećamo na ovaj mural. Naime, ideja je bila prikazati trenutak u kojemu čovjek prepoznaje sebe kao neodvojivi dio prirode. Taj prizor je Šumski zamislio kao jedan sasvim uobičajeni i spontan događaj u kojemu se nasumični prolaznik zagledao u unutrašnjost stabla. U njegovoj suštini ugledao je svemir i prepoznao kako su oboje sazdani od iste materije.

Motiv stabla i čovjeka propituje odnos ljudi i prirode na više razina (unutar ekološkog, sociološkog, kulturološkog i osobnog konteksta) ističući važnost njihove povezanosti.

Likovi izmaštanih bića ukomponirani u formu stabla izvedeni su kroz suradnju s virovitičkim srednjoškolcima, profesoricom Anjom Brabec i djelatnicima Muzeja.

Putem kreativnih radionica srednjoškolci su izveli skice likova iz njihove mašte koji predstavljaju ˝čuvare˝ stabla i prirode te simbolično nose ˝sjeme˝ pozitivnih ideja usmjerenih na zaštitu okoliša. Radionica je završena sadnjom stabla u urbanom vrtu.

Osim odlične ideje i teme rada, on je upečatljivi i dominatni motiv grada jer se radi o muralu površine 4 x 42 metra.

Učitati još
Zatvori